Secţiuni » Arii de practică » Business » Afaceri transfrontaliere
Afaceri transfrontaliere
CărţiProfesionişti

Curtea de Conturi Europeană: Beneficiile unei piețe unice a UE pentru fondurile de investiții nu s-au concretizat încă


22.02.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. C85 din 22 februarie 2022 a fost publicat Raportul special nr. 4/2022 – Fondurile de investiții: acțiunile UE nu au creat încă o adevărată piață unică în beneficiul investitorilor.

Uniunea Europeană dispune de un cadru pentru stabilirea unei piețe unice pentru fondurile de investiții pe teritoriul său și pentru asigurarea protecției investițiilor cetățenilor săi.

În prezentul raport, Curtea de Conturi Europeană a arătat că nu toate obiectivele sale ambițioase s-au realizat, iar numeroasele beneficii potențiale pentru investitori nu s-au materializat încă. Obiectivul de a se realiza o adevărată piață unică pentru fondurile de investiții nu a fost atins și activitățile transfrontaliere continuă să fie rare. Supravegherea fondurilor continuă să varieze de la un stat membru la altul, protecția investitorilor rămâne slabă și riscurile sistemice continuă să nu fie monitorizate în mod adecvat.

Auditorii Curții de Conturi Europene au constatat că o serie de deficiențe persistente încă limitează avantajele oferite de mediul de investiții din UE. Veritabilele activități de investiții transfrontaliere continuă să fie o raritate: în majoritatea statelor membre ale UE, fondurile de investiții sunt distribuite în principal pe piața lor națională.

S-a constatat, de asemenea, că multe dintre beneficiile preconizate pentru investitori, cum ar fi comisioane mai mici și o mai mare posibilitate de alegere pentru investitori, nu s-au materializat încă: costurile continuă să fie ridicate și diferă semnificativ de la un stat membru la altul. Persistă bariere la intrarea pe piață, ceea ce înseamnă că nu există deocamdată condiții de concurență echitabile. Auditorii observă și că anumite aspecte care afectează piața, cum ar fi impozitarea, cererea locală și modul în care administratorii de active aleg să își distribuie fondurile de investiții, nu pot fi abordate prin legislația UE.

Astfel, s-a recomandat îmbunătățirea situației, cu precizarea că, pentru realizarea unei adevărate piețe unice, simplele revizuiri minore ale cadrului juridic nu vor fi suficiente.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro