Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Monica Stătescu: Trăim într-o lume cu multe oportunități pentru femei, dar aceasta nu înseamnă că este o lume în care este ușor să trăiești, dacă ești femeie


24.02.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Interviuri, Life, Selected, UNBR+INPPA+Barouri, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Monica Stătescu

Monica Stătescu

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Monica Stătescu, Partner FILIP & COMPANY, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Monica Stătescu: Există câteva elemente care au stat la baza tuturor lucrurilor pe care le-am clădit în viață, inclusiv în cariera profesională: în primul rând, multă muncă, nu doar pe dosare profesionale și pentru clienți. dar și munca cu mine însămi, pentru a-mi depăși temerile, ideile preconcepute, complexele și pentru a deveni un om matur emoțional și profesional, cu încredere in sine sș capabil să inspire încredere celorlalți; etica profesională și capacitatea de a nu face rabat sau compromisuri în ceea ce privește valorile în care cred; o bună ancorare în realitate și rezonabilitate în abordări, cu încercarea de a înțelege nevoile tuturor părților implicate și orientare spre găsirea unor soluții potrivite și echitabile pentru toți cei implicați.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Monica Stătescu: Cred că singurele limite care există în această profesie sunt cele pe care ni le impunem sau le hotărâm singure. Trăim, din fericire, într-o epocă în care femeile nu mai au bariere nici la intrarea în profesie, nici la accederea la toate rolurile și treptele ierarhice. La Facultatea de Drept, de zeci de ani, sunt mai multe studente decât studenți, iar, cel puțin în avocatura de business în care îmi desfășor activitatea, femeile depășesc, în general, cu mult ca număr bărbații. Ține, deci, doar de noi să stabilim spre ce țintim și unde vrem să ajungem.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Monica Stătescu: Cred că de multe ori avem tendința de a vedea viața personală și viața profesională ca pe două fațete antagonice, care sunt mereu în concurență și care își „fură” timp una alteia. Secretul echilibrului este să abandonăm această perspectivă și să începem să le vedem ca elemente necesare și complementare, care se hrănesc una pe cealaltă și au nevoie una de cealaltă ca să se dezvolte.

Pentru mine, între viața personală și cea profesională are loc un schimb de energie benefic și necesar. După o zi în care am închis o tranzacție importantă vin acasă cu multă energie și disponibilitate față de cei dragi și invers, momentele petrecute lângă familie și prieteni mă încarcă pentru multele ore petrecute la birou. Am nevoie de acest schimb de energie și nu cred că aș fi un om și un profesionist la fel de bun fără el. În momentul în care vedem lucrurile în acest mod pierdem și bine-cunoscutul sentiment de vinovăție că suntem la birou când ar trebui să fim acasă și că suntem acasă când ar trebui să fim la birou. Știm că oriunde am fi în orice moment, ceea ce facem este benefic, direct sau indirect, ambelor fațete ale vieții noastre.

Acestea fiind zise, este bine să păstram echilibrul între timpul petrecut la muncă și cel petrecut cu cei dragi. Putem să le avem pe toate, dar nu pe toate în același timp. Echilibrul în această profesie nu înseamnă 50% viață profesională, 50% viață personală în fiecare zi. Există perioade în viată în care te afli într-o ascensiune profesională și munca va fi în prim plan, după cum vor fi perioade în care este nevoie să dedici mai mult timp familiei și relațiilor personale. Important este să identificăm corect aceste perioade și să ne asigurăm că orice dezechilibru de moment este compensat ulterior.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Monica Stătescu: Da, dar ca orice oportunitate trebuie să o vezi și să o „prinzi” ca să te poți bucura de ea. Ca să fii ce vrei tu, trebuie să știi mai întâi ce vrei să fii și să ai curajul de a urma calea pe care ți-o dorești, chiar dacă nu este calea bătută și chiar dacă întâmpini obstacole sau ești descurajată. Acum mai mult ca oricând este un moment în care putem sparge tiparele clasice ale profesiilor juridice, dacă dorim, sau dimpotrivă, putem să ne înscriem în canoanele clasice de practicare a acestei profesii, dacă aceasta ne e preferința.

Numărul foarte mare de femei-jurist de succes a eliminat dacă nu total, în proporție covârșitoare, prejudecățile anterioare – este foarte greu să mai ai prejudecați când atât de multe femei au confirmat că își merită locul și că sunt profesioniști desăvârșiți.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Monica Stătescu: Este adevărat că trăim un moment în care, pentru femei, multe bariere din trecut au fost spulberate. Acest lucru nu este, din păcate, valabil pentru toate femeile și în toate colțurile lumii, dar per total progresul este evident. Observăm că această eliberare a femeilor și dobândirea unui statut de egalitate cu bărbații generează multe schimbări în vechile dinamici sociale și de familie. Pe măsură ce rolul femeilor în mediul profesional este recunoscut și apreciat, iată că bărbații încep să revendice mai multe drepturi în zona familiei și a relațiilor personale: din ce în ce mai mulți bărbați solicită concediu paternal pentru creșterea copiilor, dreptul la relații personale cu copiii etc.

În același timp, accesul femeilor la cariere profesionale și independență financiară astfel dobândită a dus la o mai mare selectivitate în alegerea partenerilor, care, pentru a fi dezirabili, trebuie să ofere mai mult decât siguranță financiară, ca altădată, și la amânarea momentului întemeierii unei familii. Această tendință se manifestă în reproșuri des auzite de femeile cu carieră: că sunt pretențioase, că se concentrează prea mult pe carieră, că își uită rolul primordial de soții și de mame. De multe ori, aceste reproșuri sunt ecouri ale unor timpuri trecute, când lucrurile se obțineau mai ușor, pentru că femeile nu aveau prea multe opțiuni. Cei care beneficiază de o inechitate, întotdeauna simt că pierd un drept atunci când inechitatea se corectează, iar tendința naturală este să încerce să îl recupereze într-un fel sau altul.

Tot ca o reacție la noul statut al femeii ca egală a bărbatului, au apărut mișcări extremiste de tipul auto-proclamaților incels (involuntary celibates) care consideră că bărbații sunt ființe superioare prin naștere, iar femeile le datorează supunere, accesul la relații romantice fiind un drept ce trebuie asigurat bărbaților și impus în beneficiul acestora.

Iată că trăim într-o lume cu multe oportunități pentru femei, dar aceasta nu înseamnă că este o lume în care este ușor să trăiești, dacă ești femeie.

Ca profesioniste ale dreptului, cred că avem datoria să educăm societatea în care trăim în spiritul echității și echilibrului. Există reacții emoționale până la care logica juridică nu pătrunde și pe care nu le poate rezolva, dar acolo unde putem interveni pentru a restabili premisele unui raport echilibrat între bărbați și femei, putem și trebuie să o facem.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Monica Stătescu: În primul rând, îmi sunt modele femeile din familia mea care m-au crescut. Bunica mea și-a pierdut mama la 9 ani și tatăl la 11 ani și toată copilăria și adolescența a muncit ca să își întrețină frații și surorile mai mici. De la ea am învățat rezistența în fața obstacolelor și preocuparea pentru lucrul bine făcut. Mama mea a crescut cu dragoste infinită doi copii mici în vremurile grele și tulburi din comunism și perioada de tranziție de după, păstrându-și intactă dăruirea și pasiunea pentru meseria de profesor. De la ea am învățat iubirea constantă și necondiționată și preocuparea pentru excelența profesională.

Dacă vorbim despre persoane publice, am admirat-o dintotdeauna pe balerina Monica Petrică, fosta solistă a Operei Naționale București. O femeie remarcabilă și o artistă cu un talent și o expresivitate ieșite din comun, care emană grație, forță și rafinament atât pe scenă, cât și în afara ei.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Monica Stătescu: A fost și este o perioadă grea, dar și o perioadă de descoperire și creștere. Am învățat că putem rezista la mult mai mult decât ne imaginam, dar există întotdeauna un preț de plătit atunci când ne testăm limitele.

Cred că este greu de prevăzut la acest moment care vor fi consecințele pe termen lung ale acestei perioade, dar sunt câteva lecții pe care le-am învățat și care vor rămâne cu mine.

Pe plan personal, mi-am reconfirmat importanța familiei și a prietenilor în viața mea și am descoperit cu încântare că, atunci când oamenii își doresc cu adevărat să fie împreună, nimic nu îi poate opri și că soluții se găsesc întotdeauna, trebuie doar să iți dorești suficient de mult să le găsești, că iubirea se poate transmite și primi și virtual și la distanță de 2 metri și că săruturile încărcate de iubire trec prin măști și ajung până în suflet.

Pe plan profesional, a fost o perioadă efervescentă, cu multă muncă, cu multe tranzacții încheiate cu succes și cu multe satisfacții. 2021 este, de altfel, anul în care am fost promovată în poziția de Partener al FILIP & COMPANY, o recunoaștere de care sunt mandră și care a adus cu ea și mai multă responsabilitate și angajament pentru viitor. Deși a fost o perioadă dificilă, mă bucur să constat că echipa noastră a devenit și mai sudată, că dificultățile ne-au unit și mai mult și a creat acea camaraderie care se regăsește între oamenii care au trecut împreună prin momente grele și au răzbătut prin ele cu capul sus și cu încredere pentru viitor.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Monica Stătescu: Așa cum acum beneficiem de drepturile câștigate pentru noi de generațiile trecute, avem datoria să ne asigurăm că drumul colegelor noastre mai tinere va fi mai lin ca al nostru și să câștigăm pentru ele libertățile și echitatea care ne lipsește acum. Să lăsăm în urmă un loc mai bun, mai cald și mai prietenos pentru generațiile viitoare de femei-jurist.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Monica Stătescu: Eu mulțumesc pentru invitație și vă felicit pentru inițiativa proiectului WOMEN IN LAW!

Alina Matei: Mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro