Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Comisia Europeană prezintă Comunicarea privind munca decentă la nivel mondial
24.02.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul muncii, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 23 februarie 2022, Comisia Europeană a prezentat Comunicarea privind munca decentă la nivel mondial, potrivit unui comunicat.

Comunicarea stabilește instrumentele viitoare și existente ale UE în patru domenii:

1. Politicile și inițiativele UE cu impact dincolo de granițele UE. Printre instrumentele esențiale de acest tip se numără:

– Politicile UE care stabilesc standarde deschizătoare de drumuri la nivel mondial în ceea ce privește responsabilitatea și transparența întreprinderilor, cum ar fi propunerea de directivă privind diligența necesară în materie de durabilitate a întreprinderilor și viitoarea propunere legislativă privind munca forțată.

– Orientările și dispozițiile juridice ale UE privind achizițiile publice durabile din punct de vedere social vor ajuta sectorul public să conducă prin puterea exemplului.

– Politicile sectoriale ale UE, de exemplu cele privind alimentele, mineralele și textilele, consolidează respectarea standardelor internaționale în domeniul muncii.

2. Relațiile bilaterale și regionale ale UE: Printre instrumentele esențiale de acest tip se numără:

– Politica comercială a UE, care promovează standardele internaționale în domeniul muncii.

– Respectarea drepturilor lucrătorilor în țările terțe este o parte esențială a politicilor UE în domeniul drepturilor omului.

– Politica UE de extindere și de vecinătate, care promovează munca decentă în țările învecinate.

3. UE în forurile internaționale și multilaterale: Printre instrumentele esențiale de acest tip se numără:

– Sprijinul UE pentru punerea în aplicare a instrumentelor ONU privind munca decentă și contribuția activă a UE la stabilirea standardelor de muncă prin intermediul OIM.

– Sprijinul UE pentru reformarea Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) în vederea integrării dimensiunii sociale a globalizării.

– În formatele G20 și G7, UE cooperează cu alte puteri economice mondiale pentru a promova munca decentă.

4. Colaborarea cu părțile interesate și în cadrul parteneriatelor globale: Printre instrumentele esențiale de acest tip se numără:

– Sprijinul UE pentru partenerii sociali cu scopul de a asigura respectarea drepturilor lucrătorilor în cadrul lanțurilor de aprovizionare.

– Colaborarea UE cu actorii societății civile în vederea promovării unor medii sigure și propice pentru societatea civilă.

– Sprijinul UE pentru parteneriate globale și inițiative multipartite privind munca decentă, în domenii precum securitatea și sănătatea în muncă.

Ursula von der Leyen: „Europa transmite un semnal puternic că activitățile economice nu pot să se înfăptuiască niciodată cu prețul demnității și al libertății oamenilor. Nu dorim ca pe rafturile magazinelor noastre din Europa să existe bunuri produse de oameni exploatați prin muncă forțată. Acesta este motivul pentru care lucrăm la interzicerea bunurilor obținute prin muncă forțată.”

Comisia invită Parlamentul European și Consiliul să aprobe abordarea stabilită în această comunicare și să colaboreze pentru punerea în aplicare a acțiunilor sale.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti