Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Indemnizațiile de la stat ale avocaților din pandemie, între legal și nelegal, și cum 14.000 de avocați beneficiari nu au știut să-și unească forțele juridice să plătească, atât cât zice legea, contribuții către Casa de Asigurări a Avocaților
25.02.2022 | Corina MARCU

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Dreptul muncii, Dreptul securitatii sociale, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Opinii, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust
Corina Marcu

Corina Marcu

În pandemie, și mă refer la perioada stării de urgență din lunile martie-mai 2020, aproape 14.000 de avocați au beneficiat de indemnizații de la stat, la fel cum și alte categorii profesionale sau salariați sau firme care au fost afectate de efectele restrângerii activității au beneficiat de indemnizații și bani de la bugetul de stat, așa au fost incluși și avocații în aceste ”beneficii”.

Le zic ”beneficii” pentru că sistemul propriu de asigurări al avocaților în loc să ajute avocații mai mult i-a ”îngropat” în cote, impozite, contribuții astfel că din acești bani avocații practic nu au rămas cu aproape nimic, se întâmplă așa pentru că sistemul propriu de asigurări al avocaților, adică Casa de Asigurări a Avocaților, și-a luat și ea partea de la stat, deși acest sistem se vrea a fi unul independent, fără intervenția statului, pentru că nu-i așa, acolo se gestionează banii avocaților, și nu sunt mulți, și cei care-i gestionează nu împart beneficiile cu avocații contributori.

După ce avocații au încasat banii, aproximativ 6.400 lei în cele trei luni de pandemie, nu numai că nu s-au îmbogățit dar mai au încă de dat contribuții și penalități la sistemul de asigurări al avocaților, avocații au plătit deja către bugetul de stat 10% impozit, 25% către sistemul de asigurări de stat și 11% către propria Casă de Asigurări a Avocaților.

Doar că, după ce a văzut că sunt bani buni de luat, Casa de Asigurări a Avocaților s-a făcut că nu înțelege propria lege a pensiilor avocaților și s-a apucat să pună întrebări pe la Ministerul Finanțelor spunându-le că cei 25% de ce să-i dea la stat, păi nu mai bine să-i dea la propriul nostru sistem?

Chiar dacă nu e venit din profesie, 25% e mai mult decât 11%, și cum avocații nu sunt și nu au fost niciodată apărați de organele profesiei nu le mai rămâne decât contestația în instanța.

Și uite așa, a beneficiat și propriul nostru sistem de pensii cu niște milioane bune în contul lor, bani de la stat, doar că, Legea 72/2016 care reglementează sistemul de pensii al avocaților prevede clar că avocații plătesc contribuția de 11% doar pentru veniturile din profesia de avocat. Ceea ce s-a și realizat în anul 2020.

Cum indemnizațiile primite de la bugetul de stat nu sunt venit din profesia de avocat, nici cei 25% pe care îi vrea propriul sistem de pensii al avocaților (cel propriu și cel autonom) nu este legal să-i primească.

Cum Casa de Asigurări a Avocaților nu i-a ajutat niciodată pe avocați, nici acum nu a făcut-o, uitându-se la ”borcanul cu miere” adică la indemnizațiile avocaților, nu a vrut sau nu a vrut să știe că Legea 72/2016 spune clar că avocații nu trebuie să plătească 25% la sistemul propriu de pensii din indemnizațiile de la stat, pentru că nu este venit din profesie.

Și că să nu mai rămână nimic din acele indemnizații, avocații care au restrâns activitatea în perioada pandemiei și nu au avut încasări, tot propriul sistem de pensii le impune să plătească și penalități de întârziere pentru că nu au plătit cei 25% la timp, deși Ordonanța de Guvern care le impunea să plătească 25% a fost adoptată în septembrie 2021, și organele profesiei în loc să facă lobby pentru avocați a făcut împotriva lor, dacă mai plătesc și penalități cu cei 45% deja plătiți, ar trebui să mai plătească încă 14% dar și penalități, ori nu mai rămân cu nimic ori mai aduc bani de acasă.

Cum avocații au cunoștințele juridice necesare unor contestații sper să o facă într-un mod cât mai profesionist, pentru că asta suntem, niște profesioniști ai dreptului.

Avocat Corina Marcu – Baroul Bucuresti

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti