Secţiuni » Arii de practică » Business » Afaceri transfrontaliere
Afaceri transfrontaliere
CărţiProfesionişti

Rusia nu mai este membră a Convenției Europene a Drepturilor Omului


19.09.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, CEDO, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Război Ucraina, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Începând de vineri, 16 septembrie 2022, Federația Rusă încetează să mai fie parte la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, potrivit unui comunicat.

CEDO rămâne competentă să soluționeze cererile îndreptate împotriva Federației Ruse în legătură cu acte sau omisiuni susceptibile de a constitui o încălcare a Convenției, cu condiția ca acestea să fi avut loc până la 16 septembrie 2022 (link către rezoluție).

Funcția de judecător al Rusiei la CEDO va înceta, de asemenea, să mai existe (link către rezoluție).

17.450 de cereri îndreptate împotriva Federației Ruse sunt în prezent în curs de soluționare la Curte.

***

Marți, 7 iunie 2022, Parlamentul a adoptat două proiecte de lege care pun capăt jurisdicției Curții Europene a Drepturilor Omului în Rusia începând cu 15 martie 2022, potrivit g4media.ro.

Acest lucru înseamnă că hotărârile împotriva Rusiei pronunțate după această dată nu vor fi puse în aplicare.

***

Miercuri, 16 martie 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a suspendat examinarea tuturor cererilor împotriva Federației Ruse, în aşteptarea consecinţelor juridice ale Rezoluţiei Comitetului de Miniștri privind activitatea Curţii, potrivit unui comunicat.

***

Miercuri, 16 martie 2022, în cadrul unei reuniuni extraordinare, Comitetul de Miniștri a decis, în contextul procedurii lansate în temeiul articolului 8 din Statutul Consiliului Europei, că Federația Rusă încetează să mai fie membră a Consiliului Europei începând de astăzi, după 26 de ani de apartenență, potrivit unui comunicat.

Rusia a aderat la Consiliul Europei la 28 februarie 1996.

***

Marți, 15 martie 2022, liderii Consiliului Europei au făcut o declarație comună privind excluderea Federației Ruse din Consiliul Europei: „În calitate de lideri ai Consiliului Europei, ne-am exprimat în mai multe rânduri condamnarea fermă a agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei. Această agresiune nejustificată și neprovocată a condus la decizia Comitetului de Miniștri și a Adunării Parlamentare de a iniția procedura de expulzare a Federației Ruse din Consiliul Europei prevăzută la articolul 8 din Statut.

În acest cadru, în această seară, Adunarea Parlamentară a considerat în unanimitate că Federația Rusă nu mai trebuie să fie stat membru al Organizației. Comitetul de Miniștri va avea o reuniune extraordinară mâine dimineață, având în vedere, de asemenea, notificarea de astăzi a ministrului afacerilor externe al Federației Ruse cu privire la decizia conducerii ruse de a se retrage din Consiliul Europei.

Prin acțiunile lor în Ucraina, autoritățile ruse privează poporul rus de beneficiul celui mai avansat sistem de protecție a drepturilor omului din lume, inclusiv de jurisdicția Curții Europene a Drepturilor Omului și de vastul nostru sistem de convenții.

Ne exprimăm solidaritatea cu poporul rus care, credem cu tărie, împărtășește valorile democratice și aspiră să rămână parte a familiei europene, de care aparține.

Rămânem hotărâți să folosim toate mijloacele pe care le avem la dispoziție pentru a oferi sprijin, ajutor și căi de atac juridice poporului ucrainean în lupta sa împotriva agresorului și pentru a continua urmărirea păcii bazate pe justiție și cooperare internațională.

În aceste vremuri dificile, este important ca Europa să rămână puternică și unită alături de Ucraina, de autoritățile sale și de poporul ucrainean.”

***

Marți, 15 martie 2022, Rusia a decis să iniţieze procedura de retragere din Consiliul Europei, potrivit mid.ru: „Țările UE și NATO au abuzat de majoritatea pe care o dețin în Consiliul Europei pentru a transforma constant această organizație într-un instrument de politică anti-Rusia, respingând în același timp un dialog egal și refuzând să respecte principiile care stau la baza acestei organizații paneuropene. La 25 februarie, aceștia au adoptat o decizie discriminatorie de suspendare a reprezentării Rusiei în cadrul organismelor statutare ale Consiliului Europei.

Ca atare, țara noastră nu va continua să facă parte din Consiliul Europei. La 15 martie, secretarul general al CE, Marija Pejcinovic-Buric, a fost notificată cu privire la retragerea Federației Ruse din această organizație.

Responsabilitatea pentru distrugerea spațiului umanitar și juridic comun de pe continent și consecințele pentru Consiliul Europei – care, fără Rusia, își va pierde caracterul paneuropean – vor fi suportate exclusiv de cei care ne forțează să facem acest pas.

În 1996, când ne-am alăturat acestei organizații, care a fost creată pentru a consolida unitatea popoarelor europene, aceasta s-a poziționat ca o entitate depolitizată destinată să devină structura umanitară și juridică a Marii Europe de la Lisabona la Vladivostok. Rusia s-a angajat întotdeauna să coopereze în mod egal în cadrul Consiliului Europei în interesul poporului său. De-a lungul anilor și prin eforturi comune, s-au depus multe eforturi pentru a consolida legislația rusă și aplicarea legii și pentru a consolida sistemul drepturilor omului din țara noastră, inclusiv prin încorporarea Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO) și a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în legislația rusă.

Cu toate acestea, potențialul unificator al Consiliului Europei a fost distrus de către țările UE și NATO. Acestea văd această organizație doar ca pe un mijloc de sprijin ideologic pentru expansiunea lor militar-politică și economică spre est și impun o ordine bazată pe reguli care le este benefică și care este, de fapt, un joc fără reguli. Instituțiile CE, inclusiv CEDO, au fost folosite în mod sistematic pentru a exercita presiuni asupra Rusiei și pentru a interveni în afacerile sale interne. Organizația este împotmolită în standarde duble. Dorința noastră de a promova o agendă unificatoare în conformitate cu scopurile și obiectivele Cartei CE a fost respinsă cu vehemență. În special, toate încercările noastre de a atrage atenția asupra situației dramatice a oamenilor din Donbass, care au fost supuși la bombardamente barbare timp de opt ani, s-au lovit de un zid de indiferență.

Organizația și-a pierdut, de fapt, caracterul său multidimensional și s-a transformat într-o entitate care impune în mod agresiv o abordare neoliberală a drepturilor omului, încălcând principiile și valorile consacrate în Carta CE și în convențiile fundamentale.

Având în vedere ceea ce a devenit Consiliul Europei, ne despărțim fără regret. Retragerea țării noastre din această organizație nu va afecta drepturile și libertățile cetățenilor ruși. Constituția Federației Ruse nu prevede garanții mai mici ale acestora decât Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Dispozițiile tratatelor și actelor juridice fundamentale ale CE sunt încorporate în legislația rusă. Hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului pronunțate până în prezent vor rămâne în vigoare, cu condiția ca acestea să nu încalce Constituția Federației Ruse.

Rusia este parte la principalele tratate internaționale universale privind drepturile omului încheiate în cadrul ONU. Printre acestea se numără Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice, Pactul internațional cu privire la drepturile economice, sociale și culturale, Convenția internațională privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială, Convenția privind drepturile copilului și alte tratate care garantează o gamă mai largă de drepturi și libertăți ale omului decât documentele CE regionale.

În momentul în care părăsește Consiliul Europei, Rusia rămâne deschisă la o interacțiune pragmatică și echitabilă cu membrii acestei organizații pe teme de interes reciproc și în cadrul convențiilor în care decidem să rămânem.”

***

Vineri, 25 februarie 2022, în conformitate cu Statutul Consiliului Europei, Comitetul de Miniștri a decis să suspende Federația Rusă de la drepturile sale de reprezentare în Comitetul de Miniștri și în Adunarea Parlamentară cu efect imediat ca urmare a atacului armat al Federației Ruse asupra Ucrainei, potrivit unui comunicat.

Decizia adoptată înseamnă că Federația Rusă rămâne membră a Consiliului Europei și parte la convențiile relevante ale Consiliului Europei, inclusiv la Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Judecătorul ales la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea Rusiei rămâne de asemenea membru al Curții, iar cererile introduse împotriva Federației Ruse vor continua să fie examinate și decise de Curte.

Suspendarea nu este o măsură finală, ci una temporară, lăsând deschise canalele de comunicare.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro