Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

UNBR și decanii Barourilor iau măsuri pentru asigurarea asistenței juridice refugiaților din Ucraina. UPDATE: Avocați pentru Refugiați – Ghid bilingv româno-ucrainean, telefon verde dedicat exclusiv cetățenilor ucraineni și o listă a avocaților care pot oferi asistență juridică gratuită. UPDATE: UNBR și Inspectoratul General pentru Imigrări colaborează pentru acordarea de sprijin juridic refugiaților din Ucraina
16.03.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Război Ucraina, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 16 martie 2022, UNBR și Inspectoratul General pentru Imigrări au informat că colaborează pentru acordarea de sprijin juridic refugiaților din Ucraina, potrivit unui comunicat.

Decanii barourilor sunt în legătură directă cu Inspectoratul.

La data de 26 februarie Comisia Permanentă a UNBR a transmis autorităților române implicate în criză scrisori prin care se afirmă sprijinul și disponibilitatea avocaților, împreună cu datele de contact.

De asemenea, persoanele fizice, juridice și organizațiile care doresc să sprijine acțiunile umanitare pot accesa link-ul https://dopomoha.ro/ro, platformă pusă la dispoziție de Guvernul României.

***

Miercuri, 9 martie 2022, martie 2022, Baroul Cluj a publicat decizia nr. 5 din 09.03.2022 cu privire la acordarea de asistență juridică gratuită în beneficiul persoanelor refugiate din Ucraina care vor apela la astfel de servicii, și lista avocaților care vor presta astfel de activități.

::  Decizia

***

Luni, 7 martie 2022, Baroul Cluj a publicat protocolul de agregare a inițiativelor civice clujene care contribuie la contracararea efectelor conflictului armat din Ucraina, cu sprijinul autorităților publice.

Protocolul este disponibil aici.

***

Baroul Botoșani va asigura asistența juridică gratuită refugiaților aflați pe teritoriul județului Botoșani, la solicitarea autorităților locale sau a persoanelor de naționalitate ucraineană aflate în stare de nevoie, potrivit unui comunicat.

Totodată, a fost demarată o campanie de donații financiare ale membrilor Baroului Botoșani. Acestea vor fi colectate de către angajații Barourilor și virate direct în contul CRUCII ROȘII BOTOȘANI, iar donațiile materiale vor fi transmise la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani.

***

Consiliul Baroului Bucuresti invita avocatii sa se inscrie intr-un grup constituit special, in scest scop,care sa asigure, in caz de nevoie, asistenta juridica specifica persoanelor refugiate din Ucraina cazate provizoriu in Bucuresti sau in localitatile invecinate. Asistenta juridica priveste aspecte de genul celor indicate in Ghidul comunicat de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, potrivit unui comunicat.

Avocatii interesati sunt rugati sa precizeze daca au cunostinte teoretice si practice in legatura cu asistenta juridica specifica, precum si daca sunt cunoscatori ai unei limbi straine.

Inscrierile se pot face la adresa de email elena.pitu@baroul-bucuresti.ro.

Consiliul multumeste avocatilor care si-au manifestat disponibilitatea in acest sens anterior si ii informeaza ca au fost acceptati si urmeaza sa fie inclusi in lista constituita la UNBR.

In privinta asistentei in materia cazurilor de azil, asistenta juridica este, potrivit legii, obligatorie si urmeaza si fie acordata in conditiile legislatiei profesiei de avocat, prin Serviciul de Asistenta Judiciara a Baroului Bucuresti.

Serviciile de asistenta juridica vor fi asigurate, ca si pana in prezent, si prin implicarea avocatilor inscrisi in Registrul de Asistenta Judiciara.

***

Pentru asigurarea unor informații cât mai complete legate de drepturile refugiaților, UNBR și barourile din țară pun la dispoziție un Ghid bilingv român-ucrainean privind regimul juridic al refugiaților ucraineni în România, un telefon verde dedicat exclusiv cetățenilor ucraineni și o listă (în continuă actualizare) a avocaților care pot oferi asistență juridică gratuită, vorbitori de engleză, franceză, italiană, spaniolă, rusă și ucraineană, potrivit unui comunicat.

Ghidul bilingv include informații despre Condiții de trecere a frontierei către România; Statutul de refugiat/protecție subsidiară și cererea de azil; Drepturile și obligațiile persoanelor care solicită azil; Regimul solicitanților de azil minori; Alte persoane care beneficiază de protecție.

:: Ghidul

***

Baroul București a acceptat cererea unei asociații de avocați de depozitare, la sediul Baroului București, a ajutoarelor pentru oamenii care și-au părăsit casele din cauza războiului, potrivit unui comunicat.

Astfel, la sediul baroului au început să se adune ajutoare, haine, alimente neperisabile, articole de igienă pentru copii, femei și bătrâni.

Baroul București va întocmi o listă cu avocați care să fie în temă cu legislația azilului, pentru cazul în care semenii din țara vecină vor avea nevoie de avocați în București.

***

Baroul Neamț transmite că refugiații de război din Ucraina pot primi asistență juridică gratuită. Totodată, la sediu Baroului se pune la dispoziție un spațiu în care se pot colecta donații în alimente și obiecte.

Baroul Neamț anunță punerea la dispoziție a unei părți din sediul propriu în scopul depozitarii temporare de produse neperisabile (alimentare și de igiena), colectând donațiile avocaților și ale altor persoane dispuse să ajute în acest mod refugiații din Ucraina, în scopul redirecționării acestora către persoanele – gazda ale familiilor de refugiați.

De asemenea, persoanele refugiate pot apela la sprijinul juridic al colegilor avocati, în speranța rezolvării situațiilor juridice cu care aceștia se pot confrunta, încercând să îi sprijinim, în limita competențelor, dar și a dispozițiilor legale aplicabile fiecărei situații în parte.

Av. Anca Sandu, decanul Baroului Neamț: „Solicităm sprijinul în a identifica translatori de limba rusă/ucraineană, de a ne comunica disponibilitatea lor de a intermedia comunicarea în consultații juridice/proceduri judiciare urgente, precum și datele acestora de contact, urmând ca în caz de nevoie sa apelăm imediat la dumnealor.”

***

Baroul Ilfov a informat că, urmare a întâlnirii de duminică, 27 februarie 2022, a conducerii UNBR cu decanii s-a hotărât coordonarea activităților barourilor din țară în sprijinul celor aflați în nevoie refugiați din Ucraina.

Măsurile hotărâte la nivel central, la acest moment, sunt următoarele:
1. Constituirea, la nivelul barourilor, a unor liste de avocați cu expertiză în domeniul legislației refugiaților dispuși să acorde consultanță ”pro bono” refugiaților care solicită consultații juridice. Este necesar ca aceste persoane să cunoască o limbă străină (ucraineană, engleză, franceză) pentru a putea comunica cu eventualii solicitanți.

Consultanța va fi realizată în două modalități:
– telefonic la o linie de tip ”call center” (într-una din limbile indicate) motiv pentru care numărul vostru de telefon va fi integrat într-un sistem de apelare la care să răspundeți atunci când sunteți apelați.
– să acorde asistență juridică gratuită acelor persoane cărora le-ar fi refuzat statutul de refugiat, imigrant la instanțele din raza teritorială a barourilor unde sunt înscriși;

2. Comunicarea către barouri a disponibilităților de orice natură (bani, alimente NEPERISABILE, cazare, pături groase, lenjerii de pat, medicamente, produse de îngrijire personală, alte forme de sprijin) urmând ca, la rândul lor, barourile să le transmită UNBR pentru a le pune la dispoziția autorităților potrivit nevoilor.

Din informările primite de la decanii din județele de graniță a rezultat că la vama Sighetul Marmației funcționează deja o asociație de sprijin a unor colegi avocați din Maramureș care au pus la dispoziția refugiaților un spațiu de cazare de 16 camere și cărora încearcă să le asigure hrana zilnică. Datele lor de contact sunt aici.

Disponibilitățile de implicare vă rugăm să le transmiteți pe adresa: secretariat@barou-ilfov.ro sau telefonic la numerele Baroului Ilfov: telefon mobil: 0785298832, telefon fix: 0314380430.

***

Baroul Dolj lansează un apel de strângere de fonduri pentru cetăţenii ucraineni care şi-au părăsit ţara din cauza războiului, potrivit unui comunicat.

Donaţiile în bani (LEI) pot fi făcute în contul bancar deschis în acest scop:

BAROUL DOLJ: RO61BRDE170SV88611441700 deschis la BRD-GSG.

Cei care doresc pot dona și prin intermediul paginii de internet a Crucii Roșii Române: www.crucearosie.ro  sau direct în conturile campaniei deschise la BRD Agenția Piața Romana:

RO76BRDE410SV07590484100 (Lei)

RO12BRDE410SV31714694100  (Euro)

RO88BRDE410SV36413794100 (USD)

***

Baroul Dolj organizează un punct de colectare unde vor fi depozitate produse neperisabile alimentare și de igienă donate refugiaților din Ucraina, potrivit unui comunicat.

Atât colegii avocați, cât și cei care doresc să-i ajute pe cei aflați în nevoie, sunt așteptați la sediul Baroului Dolj, Blv. Carol I nr. 1, bl. 17D, începând cu ziua de luni, 28.02.2022.

Persoanele refugiate urmează să ni se adreseze pentru a primi asistență juridică pro bono, consiliere în ceea ce privește procedurile care trebuie urmate odată ce au ajuns în România. În acest sens, rugăm colegii avocați care au disponibilitate să se implice voluntar pentru a oferi consiliere juridică să se adreseze decanului Baroului Dolj.

Pe această cale, toți care cei cunosc limba rusă/ucraineană sunt chemați să ne sprijine pentru a intermedia comunicarea cu persoanele refugiate în vederea acomodării lor în România, traducerii consultațiilor juridice și a altor proceduri judiciare.

Persoana de contact: Adrian Armăselu – 0251.413.940

***

Baroul Iași pune la dispoziția cetățenilor ucraineni aflați pe teritoriul României în urma războiului numărul de telefon 0759394440 pentru CONSULTANȚĂ JURIDICĂ GRATUITĂ atât cu privire la dreptul de azil, dar și cu privire la alte probleme juridice pe care aceștia le întâmpină în România. De asemenea, solicitările de consultanță juridică vor putea fi trimise și prin e-mail la adresa barouliasi22@gmail.com, potrivit unui comunicat.

Consultanța juridică gratuită va fi acordată de către următorii avocați, membri ai Baroului Iași:

1. Bîrsan Ionuț – Rusă;
2. Bodrug Liliana – Rusă;
3. Burlacu Dan – Engleză;
4. Cernit Taisia – Rusă;
5. Chiriac Luminița – Engleză;
6. Colea Călina – Engleză;
7. Gherghe Ioana-Laura – Engleză, franceză, greacă, spaniolă, italiană;
8. Grigoraș Bogdan – Rusă, engleză, franceză, italiană;
9. Lupu Iustina – Engleză, franceză, italiană;
10. Lupu Geta – Engleză, italiană;
11. Macovei Ioana – Ucraineană, rusă;
12. Negru Andrei – Rusă, engleză;
13. Pavel Florin Bogdan – Engleză;
14. Raihel-Arnăutu Irina – Engleză, franceză, spaniolă;
15. Tătaru Amalia – Engleză, franceză, spaniolă;
16. Trofimciuc Adriana – Rusă;
17. Tomescu Alin – Franceză, engleză;
18. Ursu Mădălina Andreea – Engleză;
19. Ursu Oana – Engleză, rusă;
20. Bogdan Mihail – Rusă;
21. Mămăligă Sergiu – Rusă.
* Lista este în curs de actualizare.

***

Din dorința de a putea ajuta la gestionarea acestei crize umanitare și pentru apărarea drepturilor fundamentale ale omului, Baroul Suceava și UNBR au transmis autorităților locale din județul Suceava întreaga lor disponibilitate pentru susținerea unei campanii de asistență juridică gratuita oferite refugiaților din zonele de conflict. În urma discuțiilor purtate cu instituția Prefectului și reprezentanții ONG-urilor am  încheiat un  parteneriat pentru oferirea de  asistență judiciară gratuită refugiaților din Ucraina, potrivit unui comunicat.

În urma discuțiilor cu reprezentații Instituției Prefectului și a Crucii Roșii am stabilit de comun  acord ca donațiile în bani din partea dumneavoastră, în cazul în care doriți să contribuiți, să fie transmise direct în contul Crucii Roșii Suceava.

CONT: RO21RNCB0244020411980024, contact Director Dediu Cornel tel. 0722/342.867

Am stabilit acest lucru pentru a simplifica procedurile și pentru ca donațiile dumneavoastră să  ajungă direct la persoanele care au mai multă nevoie, întrucât criza umanitară se petrece cu precădere peste graniță la Punctul de Frontieră Porunbo, unde pot ajunge doar reprezentanții Crucii Roșii.

De asemenea, este deschis la sediul Baroului un punct de strângere donații în produse care vor fi transmise ulterior Crucii Roșii Suceava și Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava.

Facem precizarea ca în acest moment este stringenta nevoie de pături, saci de dormit, paturi de campanie, medicamente, produse de igienă  personală. În clipa de față nu există solicitări pentru  produse alimentare perisabile.

Vă mulțumim pentru solidaritatea și efortul dumneavoastră!
Decan, av. Liviu Mihai

***

Baroul Mureș, din inițiativa și cu ajutorul avocaților care îl alcătuiesc, pentru a veni în ajutorul semenilor noștri refugiați din Ucraina, a constituit un fond bănesc rezultat din donații care va fi pus la dispoziția persoanelor în nevoie, respectiv la dispoziția autorităților care se ocupă de cazurile acestora, potrivit unui comunicat.

Contact: +40265261669, baroul_mures_av@yahoo.com

***

Baroul Maramureș este alături de vecinii din Ucraina în aceste momente grele, potrivit unui comunicat.

Împreună cu Asociația Glodeanca și cu 23 de avocați voluntari în Sighetu Marmației, sunt la Punctul de Trecere a Frontierei, unde au ajuns deja mii de refugiați care fug din calea războiului și care au dreptul la asistență juridică.

De asemenea, dată fiind amploarea crizei umanitare, strâng fonduri pentru a le asigura o masă caldă după trecerea frontierei și pe perioada șederii în zonă, precum și îmbrăcăminte și obiecte de igienă.

Dacă doriți să le fiți alături, puteți dona în contul Asociației: RO88BTRLRONCRT0592107801.

***

Avocații din Baroul Cluj s-au mobilizat voluntar în cursul zilelor de vineri și sâmbătă și au procurat produse de primă necesitate pentru ajutorarea refugiaților ucraineni. Duminică, ajutoarele au fost transportate la Sighet unde au fost livrate către două așezăminte de măicuțe care găzduiesc refugiați. Ulterior, avocații s-au deplasat la frontieră și au discutat cu voluntari și reprezentanți ai autorităților locale pentru a afla care sunt necesitățile în perioada următoare, potrivit unui comunicat.

Demersul a fost sprijinit de Daniela Oniță Ivașcu, avocat și viceprimar la Sighet și Ileana Sas din Baroul Maramureș, cărora le mulțumim și pe această cale.

De luni, acțiunea de întrajutorare se va derula oficial prin Baroul Cluj care va pune la dispoziție spațiul pentru colectarea produselor ce vor fi procurate și livrate de către avocați voluntari.

Baroul Cluj își exprimă astfel solidaritatea cu victimele războiului din Ucraina.

***

Din informaţiile pe care le avem până în prezent, este de aşteptat ca în următoarele zile sprijinul avocaţilor să fie necesar din punct de vedere juridic şi nu numai. Acest sprijin nu se rezumă doar la obţinerea statutului de refugiat, ci şi la soluţionarea diverselor probleme juridice de natură civilă sau administrativă, pe care persoanele respective le vor întâmpina pe perioada şederii lor în România. Avem până în prezent o lista cu peste 20 de avocaţi din baroul nostru care sunt specializaţi şi în problemele legate de refugiaţi”, informează Baroul Galaţi.

Coordonatorul grupului de sprijin este avocatul Dragoş Dumitriu, iar coordonarea acţiunilor cu Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă de la Prefectura Galaţi va fi asigurată de avocatul Ştefan Panţuru.

În zilele următoare, sub coordonarea UNBR, vom tipări şi distribui printre refugiaţi şi o broşura cu informaţii utile în astfel de situaţii, tradusă în limba ucraineană. Colegii avocaţi din grupul de sprijin vor oferi consultanță juridică gratuită celor aflaţi în nevoie, în vederea soluţionării problemelor juridice diverse, generate de aceasta situaţie, în coordonare cu autoritățile locale relevante. De asemenea, împreună cu Asociaţia Avocaţilor din Baroul Galaţi, ne vom uni eforturile pentru a da o mână de ajutor persoanelor refugiate din Ucraina, inclusiv prin donații de haine, produse alimentare neperisabile, bunuri de strictă necesitate şi fonduri băneşti”, declară reprezentanţii Baroului Galaţi.

***

Vineri, 25 februarie 2022, Comisia Permanentă a Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) a informat că susține poziția exprimată de Consiliul Barourilor și Societăților de Drept din Europa – CCBE (ENFRRO) prin care se condamnă agresiunea împotriva Ucrainei și militează pentru menținerea spațiului european ca un loc al păcii, libertății, securității și justiției, potrivit unui comunicat.

Panica instalată ca și consecință a stării de conflict născută în Ucraina, a determinat o masivă refugiere a populației civile, astfel că, numai pe parcursul zilei de azi, granițele României au fost traversate de peste 19.000 de emigranți, mulți dintre aceștia fiind de origine română.

Cu dorința de a putea ajuta la gestionarea acestei crize umanitare și pentru apărarea drepturilor fundamentale ale omului, Comisia Permanentă a UNBR transmite autorităților române întreaga sa disponibilitate pentru susținerea unei campanii de asistență juridică oferite refugiaților din zonele de conflict.

În acest sens, UNBR va depune toate eforturile pentru a sprijini demersurile autorităților române cu competențe în gestionarea iminentei crize umanitare și a conlucra în acest scop cu Inspectoratul General pentru Imigrări, cu nou-înființatul Grup de lucru creat la nivelul Ministerului de Interne și celule în zonele aflate din nordul și nord estul țării pentru a coordona ajutorul dat refugiaților care intră din Ucraina. De asemenea vom valorifica acordul cu Asociația Municipiilor din România.

UNBR va contacta uniunile profesionale ale avocaților din Moldova, Polonia și Ungaria pentru a colabora în realizarea sprijinului umanitar.

UNBR transmite întreaga solidaritate și compasiune colegilor ucraineni, care sunt nevoiți să își exercite profesia sub amenințarea armelor și înconjurați de suferință și disperare.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti