Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Ana-Roxana Tudose: Femeile sunt centrul Universului, indiferent dacă li se spune asta zilnic sau deloc


28.02.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Interviuri, Life, Selected, Sistemul judiciar, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Ana-Roxana Tudose

Ana-Roxana Tudose

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă judecător Ana-Roxana Tudose, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Ana-Roxana Tudose: Așa cum am spus și cu ocazia altor interviuri, nu mă simt confortabil să mă caracterizez singură. Așa că am întrebat despre asta pe doi colegi apropiați, cu a căror activitate profesională se întrepătrunde permanent activitatea mea.

Răspunsurile au fost ,,fermitatea, imparțialitatea, profesionalismul, conștiinciozitatea” și ,,Tu ești printre puținii oameni pe care îi știu cărora le place Dreptul, cu adevărat. Ai o bucurie autentică atunci când te așezi la masa de lucru pentru a desluși înțelesul normelor. Faci cu bucurie meseria asta, ceea ce e destul de rar, trebuie să recunoaștem lucrul ăsta.”

Cel puțin a doua opinie mi-a adus căldură în suflet și m-a surprins; asta pentru că, așa cum am spus mereu, profesia pe care o iubesc cel mai mult a fost și a rămas aceea de dascăl, astfel că e o bucurie să știu că transmit bucurie și prin a fi magistrat…

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Ana-Roxana Tudose: Nu am observat niciodată că ar exista limitări în exercitarea unei profesii juridice, în România, pentru reprezentantele ,,sexului frumos”. Dimpotrivă, am constatat că femeile au o mai riguroasă disciplină a muncii, sunt mai conștiincioase, mai organizate și aceste calități sunt indispensabile exercitării unei profesii din acest domeniu. Chiar mi se pare ca ponderea profesionistelor dreptului, raportat la ansamblul profesiilor juridice, este mai mare decât ponderea pe care o dețin reprezentanții sexului opus.

Pe vremea când mi-am început cariera de procuror, existau în jurul meu voci care mă avertizau că ar fi o profesie prea masculină pentru o femeie, care ar abrutiza-o în timp. Doamnele pe care am avut bucuria să le cunosc în rândul procurorilor, de-a lungul timpului, puternice, dar feminine, riguroase și sensibile, mame complete și adevărate profesioniste, mi-au demonstrat neadevărul acestei afirmații.

Ce vreau să spun cu asta? Că atunci când pasiunea și voința sunt ceea ce trebuie să fie, iar mintea și inima sunt libere să facă alegeri necenzurate inutil, nu există limită, iar drumul către profesia dorită e liber. Există doar prejudecăți care nu trebuie să aibă puterea de a te opri din acest drum.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ,,roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Ana-Roxana Tudose: Nu știu dacă le-aș numi, neapărat, ,,filtre”… Dintr-o anumită perspectivă, e vorba tot despre prejudecăți ori de scuze neverosimile pentru nereușitele noastre. O carieră solidă, construită temeinic, nu exclude o viață de familie ci, dimpotrivă, ele se întrepătrund și se completează. Dar numai cu condiția de a asigura și a ține sub control acel echilibru necesar.

Nu poți decide să îți neglijezi viața personală pentru a afecta carierei majoritatea timpului și nici invers. Aceste derapaje ne servesc ca scuze ulterioare pentru neîmplinirile noastre și pentru lipsa puterii de a nu pierde, la un moment dat, acest echilibru.

Rolul de soție/iubită/mamă, trăirile, emoțiile, împlinirea pe care ți-o dă un astfel de rol, desăvârșește o carieră juridică, pentru că empatia, care este fundamentul iubirii, trebuie să fie una din cele mai importante însușiri ale unei femei-jurist.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Ana-Roxana Tudose: Mi se pare puțin ambiguă noțiunea de ,,mediu juridic”. Odată ce ai ajuns în acest mediu, după multă muncă și nenumărate examene, oportunități sunt destule. Alegerea iți aparține, ca și decizia de a rămâne sau nu în postura aleasă pentru un timp sau pentru totdeauna. Uneori, e vorba despre ceea ce obișnuim să numim ,,noroc” dar, de cele mai multe ori, valorificarea oportunităților presupune determinare, pasiune, voință.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Ana-Roxana Tudose: Același rol pe care îl poate avea orice femeie în viața personală ori la locul său de muncă… Primul model în viață ne este mama și tot ea veghează permanent și pune, acolo în suflet, sămânța pentru ca visurile noastre să ne devină povești de viață.

Și în activitatea profesională, rolul femeii din această perspectivă, este la fel de important; mulți tineri aleg drumul unei anumite profesii urmând modelul unei profesioniste întâlnită întâmplător sau nu. Uite, vă mărturisesc că îmi tresaltă mereu inima de bucurie, ori de câte ori unul dintre studenții mei spune că ar alege profesia de magistrat și descopăr o mare plăcere în a le povesti, de fiecare dată, despre calea care trebuie urmată.

De aceea am crezut mereu în proiectul ,,Educația juridică” și, datorită lui, iată că această disciplină a fost introdusă în programa școlară; mi-aș dori enorm să nu rămână doar o materie scrisă pe o hârtie, fără a fi valorificată și materializată efectiv în orarul fiecărei școli. Nu doar ca orientare profesională, ci mai ales, ca cea mai eficientă modalitate de a e educa civic, de a responsabiliza, de a dărui societății cetățeni responsabili. Și de a reduce numărul cazurilor ulterioare de devianță socială.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Ana-Roxana Tudose: Am și am avut mereu în jurul meu modele feminine. Dar cele mai puternice sau cele mai inspiraționale nu au fost, neapărat, personaje publice, eroine ale istoriei ori femei de carieră despre care am citit ori despre care a scris mass-media. Nu sunt și nu am fost vreodată feministă, în mod deosebit. Iubesc oamenii, viața în general și frumosul dinăuntrul lor. Am întâlnit în viață foarte multe persoane care mi-au atras atenția în cel mai bun sens al cuvântului sau care mi-au marcat viața prin personalitatea sau deciziile lor.

Am avut și am în jurul meu îndeosebi femei minunate, modele de viață, personalități care m-au inspirat mereu pe drumul meu în a deveni.. Mame, prietene, fiice, surori, soții, femei de carieră, artiste, femei cu o cultură impresionantă. Dintotdeauna, în anii de început și chiar de maturitate, reperele diferiților pași mi-au fost femei diferite. De la mama mea la mămici ale foștilor elevi, la cadre didactice care m-au format sau care mi-au format copilul, la personalități publice, colege sau femei întâlnite întâmplător în legătură cu poveștile așezate de Dumnezeu în calea destinului meu.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Ana-Roxana Tudose: A fost ,,o perioadă” și atât, ca să spun așa. Nu i-aș arunca în derizoriu specificitatea, dar nici nu aș exacerba-o.

Sigur că profesional au fost unele schimbări în modul de desfășurare al ședințelor de judecată, al ședințelor de unificare a practicii, specifice activității instanței supreme, în ceea ce privește volumul de activitate, legat de absența de la serviciu a unor colegi, etc.

În plan personal, cel mai greu a fost să îmi trimit copilul în străinătate, singur, în aceste vremuri. Să nu o pot ajuta, să n-o văd cu lunile și să tremur de frică, ori de câte ori îmi povestea despre vreo durere în gât ori de vreo stare generală proastă. O să mă urmărească mult timp întrebarea asta ,,Ai gust, ai miros?”…

În rest, în același plan personal, am încercat pe cât posibil să înlătur ori să diminuez efectele restricțiilor asupra vieții sociale: am păstrat legătura permanent cu oamenii dragi, am mers la spectacole și la concerte ori de cât ori s-au deschis instituțiile de cultură, chiar în limita a 30% grad de ocupare a locurilor și chiar cu masca pe față. Parcă festivalul Enescu din toamna anului trecut nu a fost niciodată mai frumos, mai dramatic, mai vibrant.

Nimic nu e greu sau imposibil atunci când vrei să-ți păstrezi sufletul frumos și oamenii prețioși alături, pandemia e doar o scuză a neputinței noastre ori, eventual, a unei prietenii eșuate înainte de apariția acestui virus, fără legătură cu izolarea pe care a presupus-o.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Ana-Roxana Tudose: Pentru că se apropie 8 Martie, le urez ,,La multi ani! ” tuturor femeilor frumoase, bune și puternice pe care le cunosc sau nu, nu doar doamnelor din lumea juridică. Și le doresc să nu uite niciodată că ele sunt centrul Universului, indiferent dacă li se spune asta zilnic sau deloc și indiferent de cate ori viata le va ține în genunchi.

Până la urmă, printre altele, fără noi, Dumnezeu nu ar fi avut cui sa atribuie cuvântul ,,mama”, cel mai frumos cuvânt din câte au existat vreodată. Așa că vă doresc să nu lăsați să treacă nicio zi din viața voastră fără să vă amintiți cât frumos aveți în voi și cât de mult din el dăruiți și întoarceți către Dumnezeu.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Ana-Roxana Tudose: Vă mulțumesc și eu!

Alina Matei: Mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti