Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Oana Anghel: Femeile au dovedit, de-a lungul timpului, că prin implicarea lor serioasă, au adus o contribuție consistentă la echilibrul și bunul mers al societății


01.03.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Interviuri, Life, Selected, UNBR+INPPA+Barouri, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Oana Anghel

Oana Anghel

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Oana Anghel, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Oana Anghel: Dincolo de preocuparea permanentă pentru cunoaștere specifică breslei noastre profesionale, mă definește credibilitatea și atenția la nevoile concrete ale clienților, întrucât aceștia trebuie să simtă permanent că se pot baza pe avocatul lor, că pot împărtăși cu el problemele care îi preocupă, fără a se simți judecați. Altfel spus, încerc permanent să fiu un creator de cadre în care clienții se pot simti liberi (și nejudecați) să își exprime problemele pe care le au în forma ’’cea mai’’ acurată cu putință, întrucât numai așa reușim să ’’diagnosticăm’’ corect situațiile cu care se confruntă.

Consider că numai atunci când speța primește un diagnostic corect, pârghia juridică aleasă va fi una adecvată. Iar cine mă cunoaște îndeaproape, știe că nu fac niciun fel de compromis când vine vorba despre nivelul de implicare cu care abordez fiecare caz, tot ceea ce fac având la bază valorile în care am crezut întotdeauna, respectiv integritatea, independența, loialitatea și, nu în ultimul rând, înaltul caracter.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Oana Anghel: Implicarea femeilor, în orice profesie juridică, nu trebuie privită ca fiind limitată, ci dimpotrivă. Femeile au dovedit, de-a lungul timpului, că prin implicarea lor serioasă, au adus o contribuție consistentă la echilibrul și bunul mers al societății. Un bun exemplu îl avem chiar de la prima femeie doctor în drept la nivel mondial – românca Sarmiza Bilcescu Alimănișteanu (1867 – 1935), care a dovedit că știința nu se face doar între bărbați, așa cum considerau profesorii de la Sorbona. Așadar, femeile au dovedit că pot fi demne de toată admirația și neobosite atunci când se implică într-o profesie juridică (și nu numai).

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Oana Anghel: Nu consider că a avea mai multe roluri înseamnă automat că unul sau altul dintre acestea ar putea suferi prejudicii, ci dimpotrivă. Cumulul acestor roluri nu face decât să ne ajute în dezvoltarea noastră ca persoane, dar și ca profesioniști. O femeie avocat care este soție/iubită sau/și mamă va ajunge să știe să îmbine rolurile astfel încât să poată reuși în toate. Iar reușita nu înseamnă neapărat că facem totul perfect. Indiferent ce profesie îmbrățișăm și indiferent dacă alegem sau nu să ne construim o familie, consider că reușita fiecărui individ înseamnă să simtă că are o viață satisfăcătoare și plină cu ceea ce a visat.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Oana Anghel: Cu siguranță, da. Însă trebuie spus că, de cele mai multe ori, o oportunitate poate fi valorificată în mod real atunci când ești cu adevărat pregătit. Avocatura, ca orice alt domeniu complex de activitate, nu este pentru cei care vor ’’să ardă’’ etapele firești din parcursul unei profesii, ci pentru cei care își doresc să facă mai întâi ceea ce trebuie, pentru ca mai apoi să facă ceea ce vor. Numai prin deplină dedicare, ani neîntrerupți de muncă și instruire continuă ajungi să te chemi avocat.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Oana Anghel: Oh, da! Perioada în care practicarea dreptului era interzisă femeilor a apus de multă vreme. De-a lungul anilor, femeile au dovedit că munca lor și efortul susținut le-au ajutat să atingă rezultatele dorite. Nu există ca o femeie care și-a propus cu adevărat să reușească într-un domeniu și care a muncit din greu ani la rând pentru aceasta, să nu ajungă să se bucure, în final, de succesele obținute.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Oana Anghel: Au fost mai multe persoane care m-au inspirat, însă elementele comune remarcate în rândul acestor modele au fost întotdeauna, pe lângă buna formare profesională și prezența lor de spirit, perseverența, munca constantă, dar și firea lor critică.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Oana Anghel: Dacă la începutul perioadei pandemice am trăit cu o oarecare îngrijorare indusă de restricțiile impuse de autorități, pe măsura trecerii timpului, mi-am continuat viața profesională, privind către lucrurile bune implementate în această perioadă (faptul că instanțele de judecată au stabilit judecarea cauzelor pe intervale orare, constituirea dosarelor electronice, etc.). Cât despre latura personală a vieții mele din perioada pandemiei, existând momente în care am lucrat și de acasă, m-am putut bucura în mai mare măsură de familia mea.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Oana Anghel: Să nu uite de forța interioară cu care noi, femeile, am fost înzestrate, o forță incomensurabilă care ne ajută să dăm viață, să schimbăm destine, să aducem zâmbete pe chipul copiilor noștri, ai partenerilor noștri, să fim pline de bunătate, să facem realmente o lume mai frumoasă. Iar lumea la care mă refer este reprezentată, în primul rând, de familia fiecăreia dintre noi. Familia mea este lumea mea.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Oana Anghel: Și eu vă mulțumesc pentru interesul acordat!

Alina MateiMulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti