Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Vers un droit de l’âme et des bioénergies du vivant sau despre drumul spre un drept al sufletului și al biocâmpurilor formelor de viață de Cristina Elena Popa-Tache
01.03.2022 | Olimpiu CRAUCIUC

JURIDICE - In Law We Trust
Olimpiu Crauciuc

Olimpiu Crauciuc

Suntem în prezența unei lucrări științifice de dată recentă care tratează o temă de o deosebită inovație juridică. Într-adevăr, pentru prima dată, dreptul sufletului și al biocâmpurilor începe să fie definit legal, atât pentru oameni, cât și pentru toate celelalte forme de viață.

În centrul acestor noi probleme juridice se află problema suveranității fiecărui individ asupra propriei existențe și asupra rolului pe care îl are în mediul său.

Această carte se înscrie așadar într-un context de elemente teoretice și implicații doctrinare și de jurisprudență prin care s-a inițiat abordarea existenței, evident foarte complexă, a dreptului sufletului, inclusiv a definirii conceptuale a acestuia. A apărut, în acest sens, nevoia de a înțelege legătura indisolubilă dintre suflet și ceea ce numim biocâmpuri.

Așa cum s-a afirmat deja de către editorialul semnat Jean-Claude Némery et Thomas Perroud, în introducere la „Vers un droit de l’âme et des bioénergies du vivant”, Ed. L Harmattan, Collection: Logiques Juridiques, 2022, autoare: Cristina Elena Popa-Tache, această carte este despre un domeniu nou de drept ce are capacitatea de a deschide o ușă către ceea ce ar putea fi un pilon al științei juridice în viitor.

Nu este de mirare că astăzi este nevoie de a reglementa relațiile și responsabilitățile dintre oameni și pământ, natură, alte specii și univers (…) Dreptul nu este doar cunoaștere, este în primul rând un ansamblu de relații și practici întâlnite în aproape toate ramurile societății. Acesta este motivul pentru care a dat întotdeauna naștere atât unei literaturi a juriștilor profesioniști, elaborând  cunoștințele juridice, cât și unei literaturi a dreptului, create în special  de filosofi, sociologi sau economiști.

De altfel, atât în prefața lucrării, cât și din formularea editorială, se arată că originalitatea și inovația științifică a lucrării rezidă din modalitatea de abordare a cercetării regimului juridic al dreptului sufletului și al biocâmpurilor formelor de viață, atât prin prisma interdisciplinarității, a interferenței și a interconexiunilor dintre domeniile de drept incidente cât și prin identificarea unui factor coagulant, unificator – scopul omenirii de a avea și a menține o lume echitabilă, iubitoare și înțeleaptă.

Lucrarea debutează cu o analiză de substanță a situației actuale confirmate de date statistice oficiale, ce denotă că de mii de ani, majoritatea oamenilor a manifestat credința în acea parte invizibilă a omului, denumita suflet, despre care se crede că supraviețuiește morții. Pe același loc este pus mediul sufletesc, mediu ce incorporează biocâmpurile formei de viață ca gazdă a propriului suflet.

Prima parte a cărții prezintă pertinența acestui mod unificat de analiză a sufletului și biocâmpurilor. Autoarea are ideea salutară de a le trata conjugat, iar acest start este excepțional. În acest mod, atenția cititorului este declanșată și încep să aibă loc sinapsele dintre aceste materii ce au fost separate până acum, separație ce a fost cauzată de diferențele sociale, religioase, politice etc, diferențe pe care autoarea le utilizează și le unifică spectaculos, atunci când le identifică de fapt ca izvoare de drept, ca surse reale ale dreptului sufletului și al biocâmpurilor. În partea a doua a monografiei, doamna Cristina Elena Popa Tache face o dezvoltare bazată pe teoria juridică clasică a izvoarelor dreptului, și aduce în atenție incidența izvoarelor de drept scrise, și a izvoarelor de drept nescrise (obiceiul, norma socială, cutuma). Totodată, autoarea tratează cu măiestrie logica distincției dintre izvoarele de drept oficiale (legea sau jurisprudența) de cele considerate uneori neoficiale (obiceiul și doctrina).

Evocând considerații istorice, autoarea afirmă prezentarea reperelor istorice ce sprijină efortul doctrinei contemporane de a înțelege traseul de urmat de dreptul sufletului și al biocâmpurilor formelor de viață, de la apariție și până în prezent. Sunt scoase în relief aspectele de ordin istoric și juridic cu implicații în domeniul de analiză, încă de la formarea unor comunități alcătuite din mai multe popoare – apariția unui drept al ginților (jus gentium, jus inteo gentes) – reprezentat inițial de reguli cutumiare și devenit drept internațional și sunt trecute în revistă evoluțiile din Antichitate și Evul Mediu, inclusiv în Țările Române, cu referire la rezultate bazate pe studiile unor autori români și străini, analizate din perspectiva unei bogate bibliografii demne de toată aprecierea.

Se poate observa cum partea întâi a cărții cuprinde reflecții asupra sufletului, biocâmpurilor și raportarea acestora la noțiunea de proprietate, pentru ca în final să beneficiem de o perspectivă de definire a acestui drept nou, ceea ce nu s-a mai realizat niciodată până aici. Tot aici, apare un subcapitol dedicat tratării similitudinilor și diferențelor generale despre viață, lege și spiritualitate. Partea întâi este finalizată de noțiuni referitoare la mediul sufletesc și personalismul energetic, concepte ce au fost  tratate în interbelic de marele savant C.R Motru, și și redescoperite de către autoare, pentru a completa întregul unei cercetări științifice utile, interesante, foarte originală și deosebit de frumoasă.

Partea a doua a monografiei „Spre un drept al sufletului și al biocâmpurilor formelor de viață” ne prezintă identificarea izvoarelor de drept, a izvoarelor materiale, despre izvoarele de drept internațional cutumiar și izvoarele cutumiare inspirate din dreptul internațional umanitar. Sursele de drept sunt minuțios căutate și analizate, fapt realizat printr-o metodă de cercetare concretă, în care sunt tratate distinct: error comunis facit jus, izvoarele jurisprudențiale, actele unilaterale statelor și ale organizațiilor internaționale, legislația națională, izvoare din dreptul naturii și dreptul animalelor, dreptul natural și rolul său, influențele din dreptul canonic și dreptul ecleziastic, influența din dreptul sănătății, influența din dreptul la fericire și principiile relevante.

Referințele din bogate surse științifice interne și internaționale de specialitate, reflectă încadrarea lucrării în materia dreptului internațional, demonstrând preocuparea autoarei pentru abordarea cu responsabilitate a fenomenului ce constituie obiectul studiului.

Lucrarea este îmbogățită prin tratarea împreună a unor noțiuni diferite ca domeniu de proveniență dar reunite cu ocazia scopului nobil al creării unui drept în beneficiul tuturor formelor de viață, noțiuni foarte sugestive pentru înțelegerea tematicii abordate, atât de utile în informarea celor ce studiază fenomenul atât de interesant tratat de autoare.

Este o analiză de un profesionalism deosebit, într-o manieră aprofundată a izvoarelor și principiilor, cărora li se adaugă propunerile de modificări de lege ferenda în plan internațional.

Trebuie să subliniem încă odată valoarea deosebită a acestei lucrări și, recomandând lectura lucrării unui larg cerc al persoanelor interesate, am convingerea că cei ce vor cunoaște această monografie își vor îmbogăți în mod considerabil informațiile în perspectiva înțelegerii unui fenomen deosebit de actual și util pentru acest domeniu al informației și culturii juridice.

Prof. univ. dr. Olimpiu Crauciuc

Secţiuni: Opinii, Povestim cărți, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO