Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

„O educaţie bună este izvorul întregului bine în lume” (Immanuel Kant). Importanța Educației Juridice în școli
01.03.2022 | Narcisa-Roxana ROTARU

Secţiuni: Opinii, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust
Narcisa-Roxana Rotaru

Narcisa-Roxana Rotaru

„O educaţie bună este izvorul întregului bine în lume” (Immanuel Kant) este citatul care construiește un adevăr dificil de atins, de ajuns într-o lume ideatică, deși credem cu tărie că acest lucru este posibil prin mult efort, energie din partea tuturor. Și afirmăm acest lucru, pentru că societatea în ansamblu său trebuie să coopereze, să construiască în rândul cetățenilor, indivizilor un spirit civic demn de urmat, un sentiment de patriotism și de responsabilitate atât pentru ei, cât și pentru cei din jurul lor. Iar acest lucru s-a dovedit benefic de-a lungul timpului, unde „izvorul întregului bine’’ a fost creat tocmai datorită unor valori, libertăți insuflate semenilor pentru menținerea unei societăți bine organizate. În acest articol aș dori să aduc în discuție, unul dintre domeniile esențiale pentru construirea unei astfel de societăți și anume, educația juridică, un izvor plin de valori și cunoștințe care îi va face pe indivizi încă de mici să devină responsabili, fermi în construirea unor opinii.

Deși pare puțin paradoxal, educația juridică în școlile din România reprezintă un subiect poate ușor de trecut cu vederea, atât de către elevi, cât mai ales de societatea în care conviețuim cu toții astăzi. Și atunci ne punem întrebarea cum am putea construi o societate care conștientizează acel simț al responsabilității, al răspunderii, al ordinii, al respectării oamenilor din jurul nostru și al regulilor care ne construiesc o adevărată conduită? Într-un final, elevul este nedumerit față de celelalte materii, unde acesta învață să numere, să rezolve matrici, să scoată radicalul dintr-un număr, să arate pe hartă toate capitalele lumii, să știe toate evenimentele istorice. Însă elevul nostru ce a învățat pentru construirea conduitei sale în societate? Ce valori și ce reguli trebuie să respecte? Ce se întâmplă când greșește și este tras la răspundere? Cum conștientizează importanța acelei responsabilității, a spiritului civic, al iubirii față de aproapele său? Nu contestăm importanța unei educații civice, însă dreptul este mai mult decât atât, este disciplină, muncă, conștientizare. De aceea, educația juridică a prins contur prin diferite asociații studențești sau organizații formate de către specialiști ai dreptului care au făcut eforturi considerabile, un voluntariat care constă în multă determinare, energie, dar mai ales pasiune pentru a transmite cât se poate, informațiile prețioase pentru elevii noștri. E crucial ca într-o astfel de societate, elevii să învețe de mici că aceste reguli sunt importante pentru dezvoltarea lor, pentru apărarea și pentru conștientizarea unei responsabilități. Astfel, prin legea 273/2021 a educației antreprenoriale, financiare și juridice, publicată în Monitorul Oficial nr. 1097 din 17 noiembrie 2021 acest nou domeniu va fi în atenția școlilor din România, voluntarii, organizațiile formate din specialiști ai dreptului, toate asociațiile studențești contribuind prin munca lor la transmiterea informațiilor prețioase pentru elevi[1].

Fiind un voluntar la început de drum, am observat cum elevii sunt curioși să afle anumite aspecte, adresează întrebări, își arată curiozitățile, căutând în cele 40-50 de minute toate răspunsurile pe care ei doresc să le afle de la noi. Nu e ușor să răspunzi la toate întrebările, însă ai fi fascinat cât de repede le explici și încerci să îi faci în două-trei propoziții să înțeleagă ce tu ai învățat în facultate timp de un an de zile, petrecându-ți ore în șir în sălile de lectură. Acest lucru arată că elevii sunt doritori să afle anumite informații, chiar dacă nu doresc o carieră în acest domeniu, ceea ce denotă o necesitate, un efort din partea societății să ducă la îndeplinire această activitate. Și tocmai acest lucru s-a întâmplat. Educația juridică va prinde contur în școlile din România, iar acest fapt aduce în discuție modul în care elevii vor percepe acest subiect, această materie, fiind de o importanță majoră pentru construirea lor ca indivizi în societate.

Este foarte important de precizat că în acele 40-50 de minute nu putem transmite tot ceea ce am vrea, am dori să le aduce în atenția noastră. Tocmai de aceea, este nevoie de o organizare. Ar trebui să le aducem în discuție în primul rând legea fundamentală a țării noastre, care conține cele mai importante aspecte dintr-un stat, fiind baza tuturor legilor din România[2]. Mai apoi, ar trebui ca elevii să conștientizeze modul în care aceștia sunt importanți în societatea noastră prin dezvoltarea spiritului civic și al rolului pe care individul îl are pentru țara în care trăiește. Dreptul la vot reprezenta în trecut un privilegiu, iar faptul că astăzi tinerii nu își dau seama de importanța acestui drept poate fi o altă cauză a lipsei educației juridice. Elevii trebuie să își exercite acest drept, pentru că sunt importanți, pentru că acest lucru contează, pentru că este de esența democrației și a libertății[3]. Aducând acum aceste valori în discuție, am avut în vedere și diferențierea între regimurile politice, fiind esențial ca fiecare dintre noi să cunoască modul în care puterile statului sunt împărțite, cine exercită puterea legislativă, executivă și judecătorească[4]. Copiii trebuie învățați în spiritul acestor valori, să aibă în vedere faptul că aceste reguli sunt făcute pentru a le fi lor bine, pentru a fi în siguranță, fiind esențial ca aceștia să conștientizeze existența drepturilor și libertăților lor. Însă aceste valori trebuie să fie în acord și cu obligațiile acestora. Fiecare individ beneficiază atât de drepturi cât și de obligații, astfel că elevul are nevoie să indice faptul că da, am drepturi, însă sunt cetățeanul acestei țări și trebuie să respect și drepturile celuilalt, să am în vedere obligațiile pe care trebuie să mi le îndeplinesc și să am grijă ca acțiunile mele să nu aibă repercusiuni asupra celorlalți[5]. Este esențial că în acel puțin timp pe care îl avem cu elevii să aducem în discuție și răspunderea pentru faptele noastre. Da, am greșit, atunci trebuie să fiu sancționat, pentru că așa funcționează o societate care are grijă de semenii săi.

Astfel, educația juridică înseamnă crearea unei responsabilități, a unei societăți în care respectul față de sine și de cei din jurul tău te va face să îți construiești o conduită corectă, încă din timpul școlii. Așadar, elevii trebuie să fie învățați să respecte regulile, oamenii din jurul lor, să se responsabilizeze și să conștientizeze cât de importanți sunt pentru societatea noastră. Este o adevărată necesitate pentru construirea unei societăți ca educația juridică să fie printre aspectele cele mai importante pe care elevul să le studieze și mai ales să le conștientizeze, să se implice, să respecte. Educația juridică este punctul prin care elevii vor putea să își descopere posibilele abilități, să le deschidă drumuri și tărâmuri care mai ieri erau necunoscute, să fie curioși, să citească, să conștientizeze lumea în care ei trăiesc, să observe cine, când și cum conduce, care sunt organizațiile internaționale sau instituțiile europene în care România este stat membru. Importanța educației juridice se va vedea în dezvoltarea tânărului, în responsabilizarea lui, în modul în care el conștientizează aspectele esențiale, formându-și propriile opinii și păreri. Educația juridică intervine în creșterea și dezvoltarea elevului, ajutându-l să evolueze, să își dea seama de importanța sa în societate, contribuind prin opinia sa, prin atitudinea sau acțiunile sale la o mai bună organizare a tot ceea ce este în jurul său.


[1] L. Checheriță, Legea educației juridice în Monitorul Oficial, apărut pe site-ul Juridice.ro, accesat la data de 20 februarie 2022.
[2] Jud. C. Danileț, Elevul și Legea-Ghid Practic de Educație Juridică, p. 13.
[3] Idem, p. 10.
[4]  Ibidem.
[5] Idem, p. 12.


Narcisa-Roxana Rotaru

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti