Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Ucraina solicită Curții Internaționale de Justiție să ia o decizie urgentă care să ordone Rusiei să înceteze activitatea militară. UPDATE: România intervine în favoarea Ucrainei
14.09.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Război Ucraina
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 13 septembrie 2022, România a depus Declarația de Intervenție în procedurile inițiate de Ucraina contra Federației Ruse la Curtea Internațională de Justiție, potrivit unui comunicat.

În scopul reprezentării României în cadrul acestor proceduri, a fost desemnat, în calitate de Agent al României în fața CIJ, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, membru al Comisiei ONU de Drept Internațional, profesor de drept internațional la Facultatea de Drept a Universității din București și fost Agent al României în fața CIJ.

***

Miercuri, 18 mai 2022, MAE a informat că autoritățile române au aprobat ca România să formuleze o cerere de intervenție în procedurile inițiate de Ucraina împotriva Federației Ruse la Curtea Internațională de Justiție (CIJ),  la 26 februarie 2022, având ca obiect un diferend referitor la interpretarea, aplicarea și îndeplinirea obligațiilor prevăzute în Convenția ONU privind prevenirea și reprimarea crimei de genocid din 1948, potrivit unui comunicat.

În contextul acestor proceduri, România se va coordona cu alte state like minded care au luat o decizie similară și va colabora strâns cu reprezentanții Ucrainei implicați în procedurile din fața CIJ.

Decizia României reflectă, o dată în plus, poziția constantă a țării noastre în favoarea valorificării instrumentelor și instituțiilor de drept internațional în sprijinul menținerii și restabilirii păcii și securității internaționale, precum și încrederea necondiționată în rolul fundamental al CIJ ca promotor al justiției internaționale.

***

Miercuri, 16 martie 2022, Curtea Internațională de Justiție a indicat următoarele măsuri provizorii în cauza Ucraina v. Federația Rusă:
– Federația Rusă va suspenda imediat operațiunile militare pe care le-a început la 24 februarie 2022 pe teritoriul Ucrainei;
– Federația Rusă se asigură că toate unitățile militare care pot fi dirijate sau sprijinite de aceasta, precum și orice organizații și persoane care ar putea fi supuse controlului sau conducerii sale, nu iau măsuri în vederea continuării operațiunilor militare;
– Ambele părți se abțin de la orice acțiune care ar putea agrava sau extinde litigiul în fața Curții sau ar face mai dificilă soluționarea acestuia.

***

Luni, 7 martie 2022, Curtea Internațională de Justiție (CIJ) transmite LIVE dezbaterile cu privire la cererea Ucrainei de indicare a unor măsuri provizorii în dosarul Ucraina împotriva Federației Ruse.

***

Duminică, 27 februarie 2022, Vladimir Zelenskiy, Președintele Ucrainei, a informat că Ucraina a depus cererea împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție de la Haga: „Rusia trebuie trasă la răspundere pentru manipularea noțiunii de genocid pentru a justifica agresiunea. Ucraina solicită o decizie urgentă care să ordone Rusiei să înceteze activitatea militară acum și se așteptă să înceapă procesele săptămâna viitoare.”

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti