Secţiuni » Sistemul judiciar » Alegeri CSM
Alegeri CSM

Alegeri CSM 2022. UPDATE: Punerea în executare a deciziei ÎCCJ
12.08.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Alegeri CSM, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 12 august 2022, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât punerea în executare a deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 1496/28.07.2022 – Secţia I civilă şi pe cale de consecinţă menţinerea dispoziţiilor privitoare la constatarea legalităţii procedurii de alegere a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, cu excepţia Ramonei Graţiela Milu, judecător la Curtea de Apel Braşov, Mihai Ştefan Ghica, judecător la Tribunalul Cluj, Sandu Claudiu Constantin, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi a Cătălinei Marioara Sîntion, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti, aprobarea buletinului de vot, precum şi a calendarului de desfăşurare a turului doi al alegerilor pentru un membru procuror de la parchetele de pe lângă judecătorii, precum şi pentru cel de-al doilea membru procuror de la parchetele de pe lângă tribunale şi sesizarea Secţiei pentru procurori pentru a dispune măsurile ce se impun, în conformitate cu art. 17 alin. (5) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

:: Ordinea de zi soluţionată (pct. 2)
:: Calendarul

***

Vineri, 5 august 2022, Consiliul Superior al Magistraturii a publicat Hotărârea nr. 22 a Comitetului Electoral Permanent.

S-a decis:
– judecătorii şi procurorii nu îşi pot sustine candidaturile depuse pentru alegerea ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii în faţa colectivelor de judecători şi procurori, între primul tur şi turul al II-lea al alegerilor, în situaţia în care acesta din urmă se organizează în condițiile art. 16 alin. (3) raportat la art. 8 alin. (4) din Legea nr. 317/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
– pentru turul al II-lea al alegerilor organizate în condițiile art. 16 alin. (3) raportat la art. 8 alin. (4) din Legea nr. 317/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, listele electorale trebuie actualizate până la încheierea procesului de votare;
– candidaţii îşi pot exprima un punct de vedere referitor la proiectele de acte normative vizând legile justiției într-un cadru organizat la nivelul instanțelor și parchetelor la care funcţionează, în contextul analizei necesare pentru a răspunde solicitărilor de consultare primite de instanţe şi parchete de la Consiliul Superior al Magistraturii.

***

Marți, 19 iulie 2022, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, după suplimentarea ordinii de zi, a stabilit:

– instanţele la care se vor relua procedurile de alegere a membrilor CSM, respectiv la curţile de apel pentru al treilea membru şi la tribunale pentru al doilea membru.

– candidaţii pentru care se vor relua procedurile de alegere la curţile de apel:
1. jud. Ramona Graţiela Milu;
2. jud. Adrian Glugă.

– candidaţii pentru care se vor relua procedurile de alegere la tribunale:
1. jud. Mihai Ştefan Ghica;
2. jud. Narcis Erculescu.

:: Ordinea de zi soluţionată (pct. 12)

***

Marți, 19 iulie 2022, Consiliului Superior al Magistraturii a publicat calendarul desfășurarii celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii pentru cel de-al treilea loc de la curțile de apel și al doilea loc de la tribunale.

:: Calendarul

***

Marți, 19 iulie 2022, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât admiterea contestaţiilor
formulate de jud. Adrian Glugă, preşedintele Curţii de Apel Craiova şi de jud. Narcis Erculescu, preşedintele Tribunalului Dâmboviţa şi, pe cale de consecinţă, a aprobat buletinul de vot, potrivit Anexei nr. 3 şi calendarul de desfăşurare a turului doi de scrutin (pentru cel de-al treilea membru judecător din partea curţilor de apel şi pentru cel de-al doilea membru judecător din partea tribunalelor) potrivit Anexei nr. 4 şi sesizarea Secţiei pentru judecători pentru a dispune măsurile ce se impun, în conformitate cu art. 17 alin. (5) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât respingerea, ca inadmisibilă a contestației formulate de Sorinel Săndulescu, prin cererea înregistrată sub nr. 34/CE/24.06.2022, împotriva alegerii proc. Daniel Horodniceanu, candidat la funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

De asemenea, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât respingerea contestaţiei formulate de Sorin Marian Lia, prim-procuror delegat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Corabia şi respingerea contestaţiei formulate de Sorin Emil Flonta, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj şi, pe cale de consecinţă, a constatat legalitatea procedurilor de alegere a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la care au fost respinse contestaţiile şi declararea ca aleşi a acestora.

Totodată, Plenul a constatat legalitatea procedurilor de alegere a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la care nu au fost formulate contestaţii şi declararea ca aleşi a acestora, precum şi efectuarea demersurilor ulterioare prevăzute de dispoziţiile legale şi regulamentare.

:: Ordinea de zi soluţionată (pct. 1)

***

Joi, 30 iunie 2022, Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicității:

:: Proces-Verbal centralizare voturi

***

Miercuri, 22 iunie 2022, au avut loc alegerile pentru viitorii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Astfel, magistrații aleși în adunările generale ale instanțelor și parchetelor sunt următorii, potrivit stiripesurse.ro:

Judecători:
Daniel Grădinaru (Înalta Curte de Casație și Justiție)
Denisa-Angelica Stănişor (Înalta Curte de Casație și Justiție)
Liviu Gheorghe Odagiu (Curtea de Apel Alba Iulia)
Elena-Raluca Costache (Curtea de Apel București)
Ramona Grațiela Milu (Curtea de Apel Brașov)
Laura Radu (Tribunalul București)
Mihai Ghica (Tribunalul Cluj)
Claudiu Drăgușin (Judecătoria Sectorului 4 București)
Alin-Vasile Ene (Judecătoria Ploiești)

Procurori:
Daniel-Constantin Horodniceanu (Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție)
Emilia Ion (Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București )
Bogdan Silviu Staicu (Parchetul de pe lângă Tribunalul București)
Claudiu Sandu (Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov)
Marioara Cătălina Sîntion (Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 București)

***

Vineri, 3 iunie 2022, Consiliul Superior al Magistraturii a publicat listele cu candidați și documentele prevăzute de art. 7 alin. 4 din Legea nr. 317/2004:

LISTA CANDIDAŢILOR PENTRU ALEGEREA MEMBRILOR CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII, REPREZENTÂND JUDECĂTORII DE LA ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE:

1. Gabriela Elena BOGASIU
2. Ioana BOGDAN
3. Daniel GRĂDINARU
4. Denisa-Angelica STĂNIȘOR

LISTA CANDIDAŢILOR DESEMNAȚI PENTRU ALEGEREA MEMBRILOR CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII, REPREZENTÂND JUDECĂTORII DE LA CURŢILE DE APEL:

1. Andreea CIUCĂ – Curtea de Apel Târgu Mureș
2. Elena-Raluca COSTACHE – Curtea de Apel București
3. Adrian GLUGĂ – Curtea de Apel Craiova
4. Adina-Daria LUPEA – Curtea de Apel Cluj
5. Cosmin Răzvan MIHĂILĂ – Curtea de Apel Galați
6. Ramona Grațiela MILU  – Curtea de Apel Brașov
7. Gheorghe-Liviu ODAGIU – Curtea de Apel Alba Iulia

LISTA CANDIDAŢILOR DESEMNAȚI PENTRU ALEGEREA MEMBRILOR CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII, REPREZENTÂND JUDECĂTORII DE LA TRIBUNALE:

1. Narcis ERCULESCU – Tribunalul Dâmbovița
2. Mihai Ștefan GHICA – Tribunalul Cluj
3. Gabriel MUSTAȚĂ – Tribunalul Constanța
4. Voicu Ionel PUȘCAȘU – Tribunalul Hunedoara
5. Mihaela-Laura RADU – Tribunalul București
6. Daniel Fănel STANCU – Tribunalul Dolj
7. Narcis-Violin  STOICA – Tribunalul Iași
8. Ciprian TIȚA – Tribunalul Specializat Argeș

LISTA CANDIDAŢILOR DESEMNAȚI PENTRU ALEGEREA MEMBRILOR CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII, REPREZENTÂND JUDECĂTORII DE LA JUDECĂTORII:

1. Ancuța BLANARIU – Judecătoria Iași
2. Roxana DAN – Judecătoria Cluj – Napoca
3. Claudiu-Marian DRĂGUȘIN – Judecătoria Sectorului 4 București
4. Vasile – Alin ENE – Judecătoria Ploiești
5. Natalia Monica Laura GHERMAN – Judecătoria Oradea

LISTA CANDIDAŢILOR PENTRU ALEGEREA MEMBRILOR CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII, REPREZENTÂND PROCURORII DE LA PARCHETUL DE PE LÂNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE:

1. Alina ALBU
2. Daniel Constantin HORODNICEANU
3. Maria Magdalena MILITARU

LISTA CANDIDAŢILOR DESEMNAȚI PENTRU ALEGEREA MEMBRILOR CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII, REPREZENTÂND PROCURORII DE LA PARCHETELE DE PE LÂNGĂ CURȚILE DE APEL:

1. Emilia ION – Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București

LISTA CANDIDAŢILOR DESEMNAȚI PENTRU ALEGEREA MEMBRILOR CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII, REPREZENTÂND PROCURORII DE LA PARCHETELE DE PE LÂNGĂ TRIBUNALE:

1. Sorin Emil FLONTA – Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj
2. Liviu Alexandru LASCU – Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj
3. Nicolae PÎRCĂLĂBESCU – Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea
4. Claudiu Constantin SANDU – Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov
5. Bogdan Silviu STAICU – Parchetul de pe lângă Tribunalul București

LISTA CANDIDAŢILOR DESEMNAȚI PENTRU ALEGEREA MEMBRILOR CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII, REPREZENTÂND PROCURORII DE LA PARCHETELE DE PE LÂNGĂ JUDECĂTORII:

1. Sorin Marian LIA – Parchetul de pe lângă Judecătoria Corabia
2. Nicolae NICULICEA – Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu-Vâlcea
3. Marioara Cătălina SÎNTION – Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 București

***

Marți, 31 mai 2022, Consiliul Superior al Magistraturii a publicat Hotărârea nr. 2 a Comitetului Electoral Permanent.

S-a decis:
– Preşedinţii comitetelor electorale locale de la tribunale, respectiv președinții comitetelor electorale locale de la parchetele de pe lângă tribunale, convoacă fiecare, cu cel puţin două săptămâni înainte, adunarea generală a judecătorilor, respectiv a procurorilor, de la fiecare judecătorie şi fiecare parchet de pe lângă judecătorie din circumscripția acestora.
– Adunările generale ale judecătorilor de la judecătorii, respectiv adunările generale ale procurorilor de la parchetele de pe lângă judecătorii, se declară deschise de preşedinţii comitetelor electorale locale responsabili de convocare ori de judecătorul, respectiv procurorul desemnat de către aceştia.
– Legalitatea constituirii adunărilor generale se constată în ziua stabilită pentru desfăşurarea acestora, potrivit Calendarului alegerii membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 27/22.02.2022. În cazul în care persoana care deschide adunarea generală constată că nu este prezent niciun judecător, respectiv niciun procuror, încheie un proces-verbal în acest sens, pe care îl transmite Comitetului electoral permanent.
– În cazul imposibilităţii obiective de desemnare a 2 judecători, respectiv 2 procurori, care să îl ajute pe preşedinte, acesta exercită atribuţiile ce i-au fost încredinţate singur sau, după caz, ajutat de un judecător sau procuror. În acest caz, procesul-verbal al adunării generale se semnează de preşedinte şi, dacă este cazul, de judecătorul sau procurorul care îl ajută.

***

Miercuri, 27 aprilie 2022, Consiliul Superior al Magistraturii a publicat Hotărârea nr. 20 a Comitetului Electoral Permanent.

S-a decis:
– Dispoziţiile art. 10 alin. (7) raportat la art. 8 alin. (4) din Legea nr. 317/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, și cele ale art. 19 alin. (4) din Regulamentul privind procedura alegerii membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 327/2005, nu sunt aplicabile în situaţia în care este înscris un singur candidat şi acesta nu obține majoritatea voturilor celor prezenți în adunarea generală.
– În ipoteza aceasta nu se organizează cel de-al doilea tur de scrutin, iar judecătorul/procurorul care nu a obținut majoritatea voturilor celor prezenţi în adunarea generală nu este desemnat pentru a candida la funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

***

Miercuri, 27 aprilie 2022, Consiliul Superior al Magistraturii a publicat Hotărârea nr. 19 a Comitetului Electoral Permanent.

S-a decis:
– Preşedinţii comitetelor electorale de la curțile de apel şi de la parchetele de pe lângă curțile de apel, respectiv judecătorii sau procurorii desemnați de aceştia potrivit art. 16 alin. (2) din Regulamentul privind procedura alegerii membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 327/2005, au atribuția de a deschide adunările generale pentru desemnarea candidaţilor la funcţia de membru în Consiliul Superior al Magistraturii;
– Nu există incompatibilitate între calitatea de preşedinte al comitetului electoral, respectiv judecător sau procuror desemnat de către acesta pentru a deschide adunarea generală pentru desemnarea candidaţilor la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii, şi calitatea de judecător sau procuror care întruneste condiţiile prevăzute de lege şi Regulament pentru a prezida ulterior aceeaşi adunare generală.

***

Marți, 19 aprilie 2022, Consiliul Superior al Magistraturii a publicat Hotărârea nr. 18 a Comitetului Electoral Permanent.

S-a decis:
– Dispoziţiile art. 19 alin. (4) – (6) din Regulamentul privind procedura alegerii membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 327/2005, referitoare la organizarea şi stabilirea rezultatului celui de-al doilea tur de scrutin, rămân aplicabile în situaţia în care există doi candidaţi înscrişi şi niciunul dintre aceştia nu obține în primul tur de scrutin majoritatea voturilor celor prezenţi în adunarea generală.
– În cel de-al doilea tur de scrutin, este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi.

***

Marți, 19 aprilie 2022, Consiliul Superior al Magistraturii a publicat Hotărârea nr. 60 a Plenului CSM.

Plenul CSM:
1. Anulează procedura alegerii pentru desemnarea candidaţilor, din data de 28 aprilie 2022, pentru judecătoriile din circumscripția Curţii de Apel Alba Iulia.
2. Anulează procedura alegerii pentru desemnarea candidaţilor, din data de 28 aprilie 2022, pentru Curtea de Apel Bacău, pentru tribunalele din circumscripţia Curţii de Apel Bacău şi pentru judecătoriile din circumscripţia Curţii de Apel Bacău.
3. Anulează procedura alegerii pentru desemnarea candidaţilor, din data de 28 aprilie 2022, pentru tribunalele din circumscripţia Curţii de Apel Braşov şi pentru judecătoriile din circumscripţia Curţii de Apel Braşov.
4. Anulează procedura alegerii pentru desemnarea candidaţilor, din data de 28 aprilie 2022, pentru judecătoriile din circumscripţia Curţii de Apel Constanţa.
5. Anulează procedura alegerii pentru desemnarea candidaţilor, din data de 28 aprilie 2022, pentru judecătoriile din circumscripția Curţii de Apel Craiova.
6. Anulează procedura alegerii pentru desemnarea candidaţilor, din data de 28 aprilie 2022, pentru tribunalele din circumscripţia Curţii de Apel Galaţi şi pentru judecătoriile din circumscripţia Curţii de Apel Galaţi.
7. Anulează procedura alegerii pentru desemnarea candidaţilor, din data de 28 aprilie 2022, pentru Curtea de Apel Iaşi.
8. Anulează procedura alegerii pentru desemnarea candidaţilor, din data de 28 aprilie 2022, pentru Curtea de Apel Oradea şi pentru tribunalele din circumscripţia Curţii de Apel Oradea.
9. Anulează procedura alegerii pentru desemnarea candidaţilor, din data de 28 aprilie 2022, pentru Curtea de Apel Piteşti şi pentru judecătoriile din circumscripţia Curţii de Apel Piteşti.
10. Anulează procedura alegerii pentru desemnarea candidatilor, din data de 28 aprilie 2022, pentru Curtea de Apel Ploieşti.
11. Anulează procedura alegerii pentru desemnarea candidaţilor, din data de 28 aprilie 2022, pentru Curtea de Apel Suceava, pentru tribunalele din circumscripţia Curţii de Apel Suceava şi pentru judecătoriile din circumscripţia Curţii de Apel Suceava.
12. Anulează procedura alegerii pentru desemnarea candidaţilor, din data de 28 aprilie 2022, pentru Curtea de Apel Timişoara şi pentru judecătoriile din circumscripția Curţii de Apel Timişoara.
13. Anulează procedura alegerii pentru desemnarea candidaţilor, din data de 28 aprilie 2022, pentru tribunalele din circumscripţia Curţii de Apel Târgu Mureş şi pentru judecătoriile din circumscripția Curţii de Apel Târgu Mureş.
14. Anulează procedura alegerii pentru desemnarea candidaţilor, din data de 28 aprilie 2022, pentru Curtea Militară de Apel şi pentru tribunalele militare din circumscripţia Curţii Militare de Apel.
15. Anulează procedura alegerii pentru desemnarea candidaţilor, din data de 28 aprilie 2022, pentru Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, pentru parchetele de pe lângă tribunalele din cirumscripţia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi pentru parchetele de pe lângă judecătoriile din circumscripţia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.
16. Anulează procedura alegerii pentru desemnarea candidaţilor, din data de 28 aprilie 2022, pentru Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău, pentru parchetele de pe lângă tribunalele din circumscripţia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău şi pentru parchetele de pe lângă judecătoriile din circumscripţia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău.

***

Joi, 14 aprilie 2022, Consiliul Superior al Magistraturii a publicat Hotărârea nr. 17 a Comitetului Electoral Permanent.

S-a decis:
Art. 1 – în interpretarea art. 16 alin. (2) din Regulamentul privind procedura alegerii membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, preşedintele adunării generale se stabileşte după deschiderea adunării generale de către preşedintele comitetului electoral ori de judecătorul sau procurorul desemnat de către acesta.

Art. 2 – (1) În perioada stabilită la pct. 18 din calendarul alegerii membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 27/2022, comitetele electorale ale curţilor de apel şi ale parchetelor de pe lângă acestea transmit buletinele de vot şi numărul necesar de plicuri fiecărei instanţe şi fiecărui parchet din circumscripția acestora.
(2) După stabilirea judecătorului sau, după caz, procurorului care prezidează adunarea generală, acesta preią buletinele de vot şi plicurile prevăzute la alin. (1), pentru a le folosi în cadrul procedurii de votare.

Art. 3 – (1) În cazul în care, din motive obiective, colegiul de conducere nu se poate constitui, atribuţiile care îi revin acestuia privind organizarea adunărilor generale se exercită de preşedintele instanței sau conducătorul parchetului ori, după caz, persoana care îl înlocuieşte, potrivit legii.
(2) Alin. (1) se aplică în mod corespunzător şi în situaţia în care preşedintele instanţei sau conducătorul parchetului este detaşat sau delegat de la o altă instanţă, respectiv altă unitate de parchet.

Art. 4- (1) Toate instanţele şi parchetele de pe lângă acestea organizează la data de 28.04.2022, ora 10:00, adunările generale pentru desemnarea candidaţilor.
(2) În cazul în care adunările generale sunt legal constituite la toate instanţele sau parchetele de acelaşi grad, în aceeaşi zi se desfăşoară procedurile de votare, de numărare a voturilor şi de transmitere a hotărârilor către colegiul de conducere al curții de apel sau al parchetului de pe lângă curtea de apel, în vederea stabilirii rezultatului votului, Procesul de votare pentru al doilea tur de scrutin se desfăşoară în aceeaşi zi în situaţia în care, după centralizarea rezultatelor, niciunul dintre candidaţi nu obține votul majorităţii celor prezenţi în adunările generale. La cel de-al doilea tur de scrutin se votează unul dintre  candidaţii clasaţi pe primele două locuri.
(3) În situaţia în care la cel puţin o instanţă sau un parchet adunarea generală nu este legal constituită, la data de 28.04.2022 se desfăşoară procedura de votare doar la acele instanţe şi parchete la care adunarea generală îndeplineşte condiţia de cvorum. Având în vedere că nu este posibilă stabilirea rezultatului votului până la data cand se va desfăşura procedura de votare şi în celelalte adunări generale, se procedează la sigilarea urnelor până la data de 05.05.2022, când se vor număra voturile exprimate în toate adunările generale. Procesul de votare pentru al doilea tur de scrutin se va desfăşura în data de 05.05.2022 în situaţia în care, după centralizarea rezultatelor, niciunul dintre candidaţi nu obţine votul majorităţii celor prezenţi în adunările generale. La cel de-al doilea tur de scrutin se votează unul dintre candidaţii clasati pe primele două locuri.
(4) Preşedintele comitetului electoral local de la nivelul curţii de apel sau parchetului de pe lângă curtea de apel stabileşte aceeaşi oră de desfăşurare a celui de-al doilea tur de scrutin pentru toate instanţele sau parchetele de acelaşi grad.

***

Joi, 14 aprilie 2022, Consiliul Superior al Magistraturii a publicat Hotărârea nr. 16 a Comitetului Electoral Permanent.

S-a decis:
– Colegiile de conducere de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj, Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar laşi şi Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Timişoara îndeplinesc rolul de comitete electorale locale pentru alegerea procurorilor ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

***

Miercuri, 13 aprilie 2022, Consiliul Superior al Magistraturii a publicat Hotărârea nr. 15 a Comitetului Electoral Permanent.

S-a decis:
– În aplicarea dispoziţiilor art. 14 alin. (2) din Legea nr. 317/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 16 alin. (2) şi art. 24 alin. (4) din Regulamentul privind procedura alegerii membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul sau procurorul cu cea mai mare vechime în funcţia de judecător sau procuror, din cadrul instantei sau parchetului, care nu şi-a depus candidatura pentru funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, prezidează adunarea generală dacă participă la şedinţa acesteia.
– Dacă judecătorul sau procurorul prevăzut la art. 1 nu participă la adunarea generală, şedinţa va fi prezidată de judecătorul/procurorul cu cea mai mare vechime în funcţia de judecător sau procuror, care nu şi-a depus candidatura pentru funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, dintre cei prezenți la adunarea generală.

***

Marți, 12 aprilie 2022, Consiliul Superior al Magistraturii a publicat Hotărârea nr. 14 a Comitetului Electoral Permanent.

S-a decis:
– Interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor referitoare la concediul legal de odihnă în perioada în care se desfăşoară activităţi specifice campaniei electorale pentru alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii este atributul exclusiv al conducătorilor instituţiilor, în condițiile art. 24 din Regulament privind concediile judecătorilor şi procurorilor, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 815/2005.

***

Vineri, 8 aprilie 2022, Consiliul Superior al Magistraturii a publicat Hotărârea nr. 13 a Comitetului Electoral Permanent.

S-a decis:
– la calculul vechimii prevăzute de art. 14 alin. 2 din Legea nr. 317/2004, în cazul magistraților care au exercitat atât funcția de judecător, cât și funcția de procuror, se ia în considerare vechimea cumulată în ambele funcții (inclusiv perioada de stagiatură).

***

Luni, 4 aprilie 2022, Consiliul Superior al Magistraturii a publicat Hotărârea nr. 12 a Comitetului Electoral Permanent.

S-a decis:
– judecătorii și procurorii își pot susține candidaturile în fața colectivelor de judecători și procurori până cel târziu cu două zile înainte de data alegerilor.

***

Vineri, 1 aprilie 2022, Consiliul Superior al Magistraturii a publicat Hotărârea nr. 11 a Comitetului Electoral Permanent.

S-a decis:
– în cadrul adunărilor generale vor fi supuse votului toate candidaturile depuse pentru gradul respectiv de jurisdicție din circumscripția unei curți de apel/parchet de pe lângă curtea de apel
– majoritatea de voturi necesară pentru desemnarea unui candidat la funcția de membru al CSM se stabilește prin raportare la numărul total de voturi exprimate în cadrul adunărilor generale.

***

Joi, 31 martie 2022, Consiliul Superior al Magistraturii a publicat Hotărârea nr. 10 a Comitetului Electoral Permanent.

S-a decis:
– în procedura de desemnare a candidaţilor şi de alegere a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, adunările generale sunt legal constituite în prezenţa majorităţii judecătorilor sau, după caz, a procurorilor în funcţie.

***

Joi, 31 martie 2022, Consiliul Superior al Magistraturii a publicat Hotărârea nr. 8 a Comitetului Electoral Permanent.

S-a decis:
– Adunarea generală a judecătorilor sau, după caz, a procurorilor alege judecătorul sau, după caz, procurorul care va prezida adunarea generală dintre judecătorii procurorii prezenţi la şedinţă care au aceeaşi vechime în funcţia de judecător, respectiv de procuror (cea mai mare dintre judecătorii de la aceeaşi instanţă sau dintre procurorii de la acelaşi parchet), care nu şi-au depus candidatura pentru funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

– Nu este necesară desemnarea unui vicepreşedinte la nivelul comitetelor electorale locale de la instanţe şi parchete, nefiind reglementată această funcţie pentru comitetele electorale locale.

***

Marți, 29 martie 2022, Consiliul Superior al Magistraturii a publicat Hotărârea nr. 8 a Comitetului Electoral Permanent.

S-a decis:
(1) În situaţia în care mai mulţi membri ai comitetului electoral local şi-au depus candidatura pentru funcţia de membru în Consiliul Superior al Magistraturii, fiecare îşi va pierde de drept calitatea de membru al comitetului electoral local, din momentul în care candidatura sa a fost înregistrată. Locul fiecăruia va fi ocupat de drept, pe rând, de judecătorul sau, după caz, procurorul care are cea mai mare vechime în magistratură în acea instanţă, respectiv parchet, în ordinea ivirii situaţiilor care au generat incidenţa dispoziţiilor art. 5 alin. (8) din Regulament.
(2) în situația prevăzută la alin. (1), funcţia de preşedinte al comitetului electoral local va fi exercitată de acel judecător sau procuror care a ocupat de drept locul rămas vacant prin depunerea candidaturii de către preşedintele comitetului electoral local.

***

Vineri, 25 martie 2022, Consiliul Superior al Magistraturii a publicat Hotărârea nr. 7 a Comitetului Electoral Permanent.

S-a decis:
– în situaţia în care preşedintele unei instanţe/prim-procurorul unui parchet de pe lângă tribunal sau procurorul general al unui parchet de pe lângă curte de apel îşi depune candidatura pentru funcţia de membru în Consiliul Superior al Magistraturii, locul rămas vacant în comitetul electoral se ocupă de drept de judecătorul sau de procurorul de la aceeaşi instanţă, cu cea mai mare vechime în magistratură, care nu şi-a depus candidatura pentru funcţia de membru în Consiliul Superior al Magistraturii şi care nu face parte din compunerea comitetului electoral la data la care a intervenit situația care a generat incidenta dispoziţiilor art. 5 alin. (8) din Regulamentul privind procedura alegerii membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 327/2005.
– funcţia de preşedinte al comitetului electoral local va fi exercitată de acel judecător sau procuror care a ocupat de drept locul rămas vacant prin depunerea candidaturii de către preşedintele instanței sau de către conducătorul parchetului.

***

Marți, 22 martie 2022, Consiliul Superior al Magistraturii a publicat Hotărârea nr. 6 a Comitetului Electoral Permanent.

S-a decis:
– la adunările generale pentru desemnarea candidaţilor şi pentru alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorii şi procurorii îşi exprimă votul direct şi personal, legea neprevăzând posibilitatea exercitării acestui drept prin reprezentare.

***

Joi, 10 martie 2022, Consiliul Superior al Magistraturii a publicat Hotărârea nr. 5 a Comitetului Electoral Permanent.

S-a decis:
– în cazul în care președintele unui tribunal, la care colegiul de conducere nu se poate constitui din motive obiective, își depune candidatura pentru CSM, atribuțiile comitetului electoral local se exercită de vicepreședintele instanței;
– în cazul în care prim-procurorul unui parchet de pe lângă tribunal, la care colegiul de conducere nu se poate constitui din motive obiective, își depune candidatura pentru CSM, atribuțiile comitetului electoral local se exercită de prim-procurorul adjunct al parchetului de pe lângă tribunal.

***

Marți, 8 martie 2022, Consiliul Superior al Magistraturii a publicat Hotărârea nr. 4 a Comitetului Electoral Permanent.

S-a decis:
– la întocmirea listelor electorale se au în vedere judecătorii şi procurorii cu drept de vot, care la momentul afişării listelor îşi desfăşoară activitatea în cadrul instanţelor sau parchetelor pentru care au fost întocmite respectivele liste;
– comitetele electorale locale au obligaţia de a actualiza permanent listele electorale, până la încheierea procesului de votare, în funcţie de modificările intervenite în schemele de personal.

***

Marți, 8 martie 2022, Consiliul Superior al Magistraturii a publicat Hotărârea nr. 3 a Comitetului Electoral Permanent.

S-a decis:
– în interpretarea şi aplicarea art. 14 alin. (1) teza a ll-a din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, judecătorii şi procurorii delegați sau detaşaţi la alte instante sau parchete participă la adunarea generală a instanţei sau parchetului de la care au fost delegaţi sau detaşaţi.

***

Luni, 7 martie 2022, Consiliul Superior al Magistraturii a publicat Hotărârea nr. 2 a Comitetului Electoral Permanent.

S-a decis:
– judecătorii şi procurorii care se află în concediu de maternitate sau în concediu pentru creşterea copilului se includ în listele electorale alcătuite de comitetele electorale locale în vederea alegerii reprezentanților instanţelor sau, după caz, parchetelor, ca membri în Consiliul Superior al Magistraturii.

***

Luni, 7 martie 2022, Consiliul Superior al Magistraturii a publicat Hotărârea nr. 1 a Comitetului Electoral Permanent.

S-a decis:
– în situaţiile în care, din motive obiective, colegiul de conducere nu se poate constitui, atribuţiile care îi revin acestuia în calitate de comitet electoral local se exercită de către preşedintele instanţei, respectiv de către prim-procurorul parchetului.

***

Luni, 28 februarie 2022, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit data adunărilor generale pentru alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii şi perioada depunerii candidaturilor.

:: Calendarul alegerilor și anunțul pentru alegeri
:: Datele la care au loc adunările generale ale judecătorilor și procurorilor și a perioadei în care pot fi depuse candidaturile

:: Ordinea de zi soluţionată (pct. 2)

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti