Secţiuni » Arii de practică » Business » Media & Publicitate
Media & Publicitate
Profesionişti

CEDO. Sancțiunea disciplinară aplicată unui judecător care a distribuit pe Facebook un articol de presă încalcă libertatea de exprimare


01.03.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: CEDO, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Jurisprudență, Media & Publicitate
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 1 martie 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Kozan v. Turcia.

În unanimitate, Curtea a reținut că au fost încălcate art. 10 (libertatea de exprimare) și art. 13 (dreptul la o cale de atac efectivă) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Cazul se referea la o sancțiune disciplinară (mustrare) impusă lui İbrahim Kozan, judecător în exercițiu, pentru că a distribuit în mai 2015, într-un grup privat de Facebook, un articol de presă intitulat „Judicial rehabilitation for closing the 17 December investigation, dismissal for conducting the investigation”, fără a posta el însuși vreun comentariu.

Curtea a constatat că articolul de presă în cauză s-a înscris într-o dezbatere de interes deosebit pentru membrii sistemului judiciar, întrucât se referea la imparțialitatea și independența judecătorilor față de executiv în ceea ce privește evenimentele din cadrul procedurilor pentru suspiciune de corupție datând din perioada 17-25 decembrie 2013 și opoziția guvernului față de aceste proceduri. Faptul că un judecător a împărtășit colegilor săi anumite puncte de vedere din presă cu privire la independența sistemului de justiție și le-a permis acestora să comenteze ca răspuns, a intrat în mod necesar în libertatea sa de a împărtăși sau primi informații într-un domeniu crucial pentru viata sa profesională. De asemenea, Curtea a observat că Consiliul Judecătorilor și Procurorilor nu a pus în balanță în mod corespunzător libertatea de exprimare a reclamantului, pe de o parte, și datoria sa de apreciere în calitate de judecător, pe de altă parte. De asemenea, a reiterat faptul că Consiliul este un organ nejudiciar și că procedurile în fața Camerei sale și a Adunării Plenare nu ofereau garanțiile controlului judiciar. În plus, reclamantul nu dispunea de nicio cale de atac judiciară cu privire la măsura luată împotriva sa de către Consiliu. Sancțiunea disciplinară care i-a fost aplicată nu a satisfăcut nicio nevoie socială presantă și, în consecință, nu a constituit o măsură „necesară într-o societate democratică”.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti