Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Alina Radu: Există multe femei în profesia juridică care pot avea calitatea de mentori și formatori adevărați


02.03.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Banking, Covid 19 Legal React, Interviuri, Life, Selected, UNBR+INPPA+Barouri, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Alina Radu

Alina Radu

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Alina Radu, Partner NNDKP, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Alina Radu: Mulțumesc foarte mult pentru invitație! Ceea ce simt eu că mă definește sunt echilibrul, dorința de a înțelege cât mai bine și mai în profunzime aspectele suspuse atenției mele, dorința de a găsi soluții constructive, deschiderea către colaborare. Consider că am atins cu toții o etapă în care atât relațiile între oameni, cât și relațiile între companii, ca parteneri de afaceri, precum și relațiile între companii și consumatori, sunt extrem de complexe, cu extrem de multe fațete care nu pot fi ignorate, fiind integrate și inter-condiționate. Cred că în acest context, este esențială colaborarea pentru a găsi soluții sustenabile pe termen mediu și lung.

Alina Matei: Din experiența de conciliator în cadrul CSALB, ce perspective oferă comoara concilierii?

Alina Radu: Concilierea este extrem de valoroasă, într-adevăr, pentru că stabilește un cadru neconflictual în care fiecare parte este ascultată și în care conciliatorul facilitează discuțiile dintre părți. Un astfel de cadru este mult mai potrivit pentru găsirea unor soluții care să reașeze, în mod viabil, relațiile între părți. Am observat, de-a lungul timpului, că atât băncile, cât și consumatorii, devin mai deschiși în a discuta și a încerca să găsească soluții amiabile. Concilierea este, de asemenea, o modalitate de soluționare care economisește resurse, ceea ce este important în contextul actual în care există o preocupare constantă a gestionării cât mai eficiente a resurselor și a optimizării cheltuielilor.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Alina Radu: În România, din fericire, nu am resimțit limitări în implicarea femeilor în profesii juridice și nu am întâmpinat dificultăți. Așadar, cred că gradul de implicare ține de dorința și de planurile fiecăreia dintre noi.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Alina Radu: Cred că aici răspunsul ține de personalitatea fiecăreia dintre noi. Trebuie să recunosc că eu am avut perioade în care m-am dedicat în proporție covârșitoare profesiei (am norocul să am un soț foarte înțelegător😊) și perioade în care m-am dedicat fetiței mele (atunci când era foarte mică😊). Nu a fost ușor pentru mine, cu felul meu de a fi, pentru că, mai ales după ce s-a născut fetița mea, am tot încercat să acopăr 100% pe plan profesional și 100% pe plan personal, iar timpul și energia noastră sunt limitate …

Odată ce am înțeles că e firesc să organizez lucrurile într-o manieră în care să armonizeze cele două planuri și am acceptat acest lucru fără să mă simt vinovată că nu fac ”totul” pe ambele planuri, mi-am dat seama că în realitate nu este așa dificil cum mi se părea și e nevoie doar de o bună organizare a timpului. Cred că ține foarte mult de așteptările pe care le avem noi, femeile, de la noi însene și de înțelegerea și reprezentarea pe care o avem fiecare despre rolul nostru în profesie și în familie. Este un proces dinamic, prioritățile noastre se schimbă în timp.

Ceea ce pot spune cu încredere este că rolurile se pot îmbina și armoniza, iar fiecare dintre noi își va găsi soluția potrivită pentru ea.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Alina Radu: Din experiența mea, da. Există multe oportunități. Există de asemenea multe femei în profesia juridică care pot avea calitatea de mentori și formatori adevărați.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Alina Radu: Cred că e important ca fiecare dintre noi să acorde atenție la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, în comunitate, în societatea civilă și să încercăm să ne implicăm pentru a crește nivelul de înțelegere și de educație juridică a celor din jur, inclusiv a ceea ce înseamnă drepturile și libertățile noastre și care este semnificația acestora.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Alina Radu: Mi-am luat inspirația nu doar de la o persoană, ci de la mai multe personalități feminine pe care le-am admirat și le admir.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Alina Radu: Această perioadă m-a făcut să mă gândesc dintr-o altă perspectivă la viața personală și profesională, la rolurile noastre, la semnificația a ceea ce facem zi de zi, a relațiilor dintre oameni. Am regândit prioritățile, am descoperit lucruri noi despre mine și despre cei din jur. S-au consolidat relații cu parteneri și colegi, cu clienții pentru care lucrăm, cu prieteni, am văzut mai clar cum ne putem baza unii pe ceilalți. De asemenea, ceea ce eu consider foarte important, am învățat despre respectarea deciziei fiecăruia dintre noi.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Alina Radu: Sunt foarte mândră că fac parte din această comunitate și îmi doresc să colaborăm cât mai mult pentru a crea un mediu în care să se dezvolte oameni valoroși și idei valoroase.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Alina Radu: Vă mulțumesc foarte mult pentru oportunitate!

Alina MateiMulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro