Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Judecătoria Iași. Accesarea unui credit bancar nu exonerează părintele de plata pensiei de întreținere. Imposibilitatea stabilirii pensiei sub plafonul stabilit de lege
02.03.2022 | Paula-Alina LUPU

Secţiuni: Drept civil, Dreptul familiei, Jurisprudență, Jurisprudență Judecătorii, Note de studiu, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Paula-Alina Lupu

Paula-Alina Lupu

Referitor la ratele lunare pe care pârâta este datoare să le achite în temeiul contractului de credit, instanța reține că această datorie a fost contractată ulterior desfacerii căsătoriei și nu va fi avută în vedere la stabilirea cuantumului pensiei de întreținere, datoriile fiind contractate benevol de către pârâtă și nu ar trebui să prejudicieze copilul.”

(Judecătoria Iași, sent. civ. nr. 11608 din 27 septembrie 2017, definitivă prin neapelare, disponibilă pe rolii.ro)

Prin cererea de chemare în judecată, reclamantul a arătat că locuiește cu tatăl său, iar mama sa, pârâta, nu contribuie la cheltuielile de întreținere.

Prin întâmpinare, pârâta a arătat că este de acord cu plata sumei de 300 lei cu titlu de pensie de întreținere și că nu ar putea presta întreținere suplimentar acestei sume întrucât a accesat un credit de nevoi personale.

Din înscrisurile depuse s-a reținut că pârâta realizează venituri și este aptă de muncă.

„Legiuitorul a prevăzut faptul că, raportat la o situație concretă, instanța poate stabili cuantumul pensiei până la o pătrime din veniturile nete, în situația în care partea are un copil în întreținere. Deși este stabilit acest plafon special, se admite faptul că instanța poate fixa un cuantum al pensiei sub acest plafon, dacă nevoile creditorului sunt inferioare, după cum va trebui să țină cont și de celelalte obligații ale celui ținut la plată.

(…) coborârea sub acești coeficienți nu se poate face decât în mod excepțional, astfel încât, dacă cel obligat la întreținere nu are obligații familiale deosebite, cuantumul pensiei trebuie orientat înspre maximul plafonului stabilit de lege.

Se impune a se avea în vedere principiul potrivit căruia copiii au dreptul să se bucure de condiții materiale corespunzătoare, nu numai nevoilor lor, ci și posibilității materiale ale părinților.

Referitor la ratele lunare pe care pârâta este datoare să le achite în temeiul contractului de credit, instanța reține că această datorie a fost contractată ulterior desfacerii căsătoriei și nu va fi avută în vedere la stabilirea cuantumului pensiei de întreținere, datoriile fiind contractate benevol de către pârâtă și nu ar trebui să prejudicieze copilul.”

Av. Paula-Alina Lupu, Baroul Iași

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti