Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

CEDO. Stăvilă v. Romania. Încălcarea principiului „non bis in idem”
01.03.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: C. contravențional, CEDO, Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Jurisprudență, Procedură penală, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 1 martie 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Stăvilă v. Romania.

În unanimitate, Curtea a reținut că a fost încălcat art. 4 din Protocolul nr. 7 la Convenție, fapt pentru care România trebuie să plătească reclamantului 5.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 408 euro pentru alte taxe.

Cauza se referă la plângerea reclamantului potrivit căreia acesta ar fi fost condamnat de două ori pentru aceeași infracțiune rutieră.

În urma unui control de rutină efectuat de poliție în aprilie 2013, împotriva lui Iosif-Amadeus Stăvilă au fost inițiate proceduri penale pentru conducerea unui vehicul fără a deține un permis de conducere. Cu toate acestea, în cursul aceluiași an, parchetul local a suspendat procedurile întrucât actele sale nu erau suficient de grave pentru a constitui o infracțiune și i-a aplicat o amendă administrativă. În august 2014, această decizie a fost anulată de Parchetul Timişoara, procedura penală a fost redeschisă și, ulterior, a fost condamnat la închisoare.

Invocând articolul 6 (dreptul la un proces echitabil) și articolul 13 (dreptul la o cale de atac efectivă) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și articolul 4 din Protocolul nr. 7 (dreptul de a nu fi judecat sau pedepsit de două ori) la Convenția Europeană, reclamantul critică redeschiderea procedurilor și condamnarea sa ulterioară, încălcând dreptul său la apărare, principiul egalității armelor și al securității juridice, precum și dreptul de a nu fi judecat și pedepsit de două ori pentru aceeași infracțiune (principiul non bis in idem).

Prof. univ. dr. Iulia Motoc, judecătorul României la CEDO, a fost membru în completul de judecată.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti