Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Organizarea și funcţionarea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici | Proiect. UPDATE: Publicare în Monitorul Oficial
22.06.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Lege 9, Monitorul Oficial al României, Proiecte legislative
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 610 din 22 iunie 2022 a fost publicată Hotărârea nr. 785/2022 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.

Prin prezenta Hotărâre se stabilește modul de organizare, funcționare și atribuțiile Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, în scopul unei coerente și unitare aplicări a prevederilor referitoare la funcția publică și funcționarii publici și a îndeplinirii calității de coordonator de reforme și/sau investiții ce revine Agenției, prin raportare la dispozițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare și Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021.

Astfel, se stabilesc principalele atribuții ale Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, grupate pe domenii de activitate, după cum urmează:

a. reglementarea funcţiei publice;

b. evidența și managementul funcţiei publice şi al funcţionarilor publici;

c. monitorizarea şi controlul activităţilor referitoare la funcţia publică şi la funcţionarii publici;

d. evidența personalului plătit din fonduri publice;

e. implementarea și gestionarea de programe finanțate din fonduri europene, precum și din alte surse legal constituite, în domeniul funcţiei publice și al funcționarilor publici;

f. gestionarea implementării reformelor, investițiilor și obiectivelor specifice componentelor din Planul Național de Redresare și Reziliență al României, aflate în responsabilitatea sa, în conformitate cu legislația în vigoare;

g. reprezentare.

În vederea implementării unor reforme, investiții și obiective specifice ale Componentei nr. 7 – Transformarea digitală din PNRR, Agenția Națională a Funcționarilor Publici va gestiona E-ANFP, care reprezintă un instrument de evidență şi management integrat, care constă în actualizarea/dezvoltarea progresivă a sistemelor informatice existente la nivelul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici cu privire la managementul carierei funcționarilor publici de la nivelul administrației publice centrale și locale și care va permite monitorizarea, colectarea de date și o gestiune a informațiilor din dosarul profesional la nivel complex. Totodată, E-ANFP vizează transformarea digitală a serviciilor oferite beneficiarilor interni și externi, prin crearea unei platforme interactive și colaborative de gestiune standardizată și unificată a funcționarilor publici pentru toate procesele aferente parcursului de carieră și pentru interconectarea cu instituțiile colaboratoare, prin extinderea/dezvoltarea sistemelor existente și asigurarea interoperabilității cu alte registre naționale și europene.

De asemenea, Agenția Națională a Funcționarilor Publici va gestiona și SIMRU – sistemul integrat și unitar de management al serviciilor de resurse umane pentru administrația publică centrală, care reprezintă o platformă de gestiune internă aprofundată, utilizată intern de către autorități și instituții publice pentru a realiza procesele de management al resurselor umane și pentru asigurarea interoperabilității sistemelor informatice.

Numărul maxim de posturi al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici este de 199, exclusiv demnitarii și numărul de posturi aferent cabinetelor acestora. Personalul Agenţiei Naționale a Funcționarilor Publici este format din demnitari, funcţionari publici şi personal contractual.

Intrare în vigoare: 22 iunie 2022

***

Marți, 1 martie 2022, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei a lansat în dezbatere publică Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.

:: Proiectul
:: Nota de fundamentare
:: Anexa

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti