Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Situația imigrării către România conform IGI
03.03.2022 | Ruxandra VIȘOIU, Irina POSTELNICU

Secţiuni: Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Ruxandra Vișoiu

Ruxandra Vișoiu

Irina Postelnicu

Irina Postelnicu

La mijlocul lunii trecute, Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) a prezentat situația[1] activității instituției pe anul 2021 cu privire la managementul migrației legale, în contextul generat de pandemia de coronavirus.

În ciuda contextului pandemic, un număr de 148.000 de străini și-au stabilit reședința în România. Dintre aceștia, 96.000, adică aproape trei sferturi, sunt cetățeni non-UE, în principal din Moldova, Turcia, China, Siria și Nepal. Iar peste 52.000 sunt cetățeni UE, majoritatea din Italia, Germania și Franța. Principul scop al acestora a fost angajarea sau detașare în muncă, urmat de reîntregirea familiei, studii, protecție internațională și stabilirea domiciliului.

De asemenea, mai mult de o treime și-au stabilită reședința în București și județul Ilfov, iar peste 5.000 de persoane au ales județele Constanța, Timiș și Cluj.

În ceea ce privește acordarea vizelor[2], au fost înregistrare 18.400 de solicitări, majoritatea fiind admise. Dintre acestea, 12.900 au fost vize de lungă ședere pentru străinii din Moldova, Turcia, Ucraina, Siria și alte state, iar 2.208 vize de scurtă ședere pentru străini din Liban, Iran, Irak. De asemenea, au fost primite peste 1.000 de cereri de invitații.

Însă cele mai multe solicitări au fost în domeniul obținerii avizelor de muncă[3], fiind înregistrate peste 59.000 de cereri pentru eliberarea avizului de angajare, un număr dublu al cererilor raportat în anul 2020 și au fost emise aproape 50.000 de avize de angajare sau detașare pentru lucrători permanenți, detașați, înalți calificați, sezonieri, ICT, transfrontalieri.  Cele mai multe avize de muncă au fost acordate cetățenilor din Nepal, Bangladesh, Sri Lanka, Turcia și Pakistan. Iar majoritatea angajatorilor au fost în București, Ilfov, Constanța, Timiș și Prahova.

În ceea ce privește șederea ilegală pe teritoriul României, un număr de 4.200 de străini au fost depistați în situații ilegale. Dintre acestea, pentru o parte s-au  emis decizii de returnare, au fost îndepărtați sub escortă sau persoanele nu au putut fi îndepărtate, însă au fost întocmite documente de custodie, până la returnarea de pe teritoriul țării noastre.

Cu privire la solicitările de azil, în anul 2021 au fost depuse aproape 10.000 cereri de acordare a unei forme de protecție internațională, cei mai mulți solicitanți fiind din Afganistan, Siria, Bangladesh și au fost înregistrate la centrul regional de la Timișoara.

Iar din punct de vedere instituțional, IGI declară că  a participat la activități de cooperare internațională sub egida Biroului European de Sprijin pentru Azil și sub coordonarea Agenției Europene a Poliției de Frontieră su Gărzii de Coasta, în calitate de stat membru al Uniunii Europene.

Pentru anul 2022, Inspectoratul General pentru Imigrări își propune simplificarea procedurilor de lucru, dezvoltarea și modernizarea sistemelor informatice, precum și controlul permanent asupra respectării legalității șederii în România a străinilor, inclusiv combaterea migrației ilegale și a muncii nedeclarate.

Faptul că IGI și instituțiile conexe doresc să ofere mai multă transparență și simplificare a procedurilor nu poate fi privită decât ca o veste bună pentru noi, ca și  profesii juridice. Ne așteptăm ca numărul persoanelor ce doresc să se stabilească în România să crească în mod substanțial în următoarea perioadă, mai ales dacă avem în vedere criza din Ucraina, care nu era prezentă și nu putea fi avută în vedere la momentul ședinței IGI și MAI. Iar în contextul relaxării restricțiilor COVID-19, cu siguranță călătoriile spre România și stabilirea străinilor aici, pentru o perioadă mai restrânsă sau mai lungă, se vor accentua în timp.


[1] Găsiți situația completă pe site-ul IGI aici
[2] Pentru mai multe detalii despre obținerea vizei de muncă, puteți urmări video-ul nostru YouTube de aici
[3] Puteți afla mai multe despre procedura de obținere a permiselor de muncă aici


Drd. Ruxandra Vișoiu, Managing Partner R&R Partners Bucharest
Irina Postelnicu, Senior Associate R&R Partners Bucharest

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti