Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Transparența deciziilor judecătorești reprezintă baza unui sistem juridic puternic și independent. Libertatea de a putea alege este fundamentul democrației


03.03.2022 | Adrian MANTOIU
Secţiuni: Cyberlaw, Jurisprudență, Opinii, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Adrian Mantoiu

Adrian Mantoiu

Din 2015, portalul RoLII funcționează și asigură accesul gratuit al justițiabililor la jurisprudența României, punând în același timp la dispoziția profesioniștilor un acces programabil. În acest mod, oricine poate să aleagă modul și serviciile la care dorește să aibă acces.

De la înființarea în 2013 a fundației, membrii fondatori ROLII s-au asociat poziției exprimate în mod constant de Comisia Europeana în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare în sensul că accesul publicului larg la jurisprudență va duce la o mai mare transparență şi la o creștere a încrederii publicului în actul de justiție, acest serviciu fiind asigurat de o entitate non-publică pentru a întării stabilitatea mecanismului de transparentizare.

Realizând importanța acestui serviciu, Wolters Kluwer a venit în ajutorul membrilor fondatori (Consiliul Superior al Magistraturii, Uniunea Națională a Notarilor din România, Uniunea Națională a Barourilor din România, Institutul Național de Pregătire Profesională a Avocaților, Institutul Notarial Român, dl. Av. Adrian Toni Neacșu) și a asigurat realizarea și menținerea funcționării portalului www.rolii.ro în mod gratuit. 

În lume există organizații similare cu același scop:

1. CanLII (Canada Legal Information Institute – www.canlii.org) – fondat și susținut de avocații și notarii membrii ai Federation of Law Societies of Canada (www.flsc.ca)

2. AustLII (Australasian Legal Information Institute – www.austlii.org) – fondat de Universitatea Tehnologică din Sydney și Universitatea din Sydney – Facultatea de Drept. Este susținut din donații.

3. BaILII (British and Irish Legal Information Institute – www.bailii.org) – fondat în anul 2000 de persoane fizice, reprezentanți ai diferitelor categorii profesionale implicate în actul juridic – judecători, avocați, notari, procurori, profesori în drept. Este susținut din donații.

4. Alte 11 organizații similare din Franța, Noua Zeelandă, țările din Commonwealth, Cipru ș.a.

Toate aceste organizații au aderat la declarația de la Montreal pentru accesul liber la informația juridică (2002) – amendată la întâlnirile din Sydney (2003), Paris (2004) și Montreal (2007) – disponibil aici.

Principiile acestei declarații sunt clare și fără echivoc

1. Informațiile juridice publice din toate țările și instituțiile internaționale sunt parte a patrimoniului public al umanității. Maximizarea accesului la aceste informații promovează justiția și respectarea legii;

2. Informațiile juridice publice reprezintă o proprietate digitală comună și trebuie să fie accesibilă gratuit tuturor printr-un efort non-profit;

3. Aceste organizații (institute) au dreptul de a publica informațiile juridice iar entitățile publice care creează sau gestionează această informație trebuie să acorde acces și dreptul de republicare al oricăror alte părți.

Informațiile legale publice includ informațiile legale generate de instituții publice ce au datoria de a emite acte legale și a le face publice. Sunt incluse legislația primară, jurisprudența și tratate, și documente secundare, interpretative, cum ar fi rapoartele, opiniile, ghiduri de bună practică, proiecte legislative și fundamentele acestora. De asemenea, sunt incluse documentele legale create în urma unui proiect cu finanțare publică.

Conform aceluiași document, obiectivele organizațiilor non-profit de tip Legal Information Institute au ca scop:

1. Publicarea pe internet a informațiilor legale provenind de la diferite instituții publice;

2. Acordarea accesului gratuit și anonim la informațiile respective;

3. Să nu împiedice alte entități în obținerea informațiilor deținute de organizație și publicarea acestora; și

4. Susținerea obiectivelor incluse în această declarație.

Rolul RoLII este esențial în promovarea accesului liber, general, gratuit și anonim la jurisprudența românească. Portalul reprezintă un real instrument pentru unificarea practicii judiciare, fiind util atât cetățenilor – ca destinatari principali ai acestui proiect, dar şi tuturor categoriilor de profesioniști implicați în domeniul justiției.

Existența altor mecanisme de informare și de publicare a jurisprudenței (portal.just.ro, scj.ro, rejust.ro) este salutară și complementară rolului RoLII – de entitate terță care să garanteze promovarea accesului liber, general, gratuit și anonim la informația juridică publică. Închiderea activității acestei organizații vine în contradicție cu obligațiile pe care România și le-a asumat în cadrul MCV, document în care existența și funcționarea RoLII a dus la rezolvarea unui punct important legat de transparența sistemului juridic din România.

Sunt convins ca membrii fondatori ai RoLII vor găsi soluții de menținere a proiectului, în condițiile în care mediul juridic profesional le este alături. Așa cum aplicația a fost realizată gratuit și este întreținută și în prezent, principalii 3 actori din piața de  informații juridice (Wolters Kluwer România, CTCE și Indaco) și-au exprimat în scris susținerea pe termen lung pentru acesta.

Adrian Mantoiu, Managing Director Wolters Kluwer România

* Opinie susținută în legătură cu dezbaterea ROLII încotro?, ediția 513, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro