Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea Constituțională a Ucrainei solicită încetarea calității de membru a Curții Constituționale a Federației Ruse la Conferința Curților Constituționale Europene
02.03.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept constitutional, Război Ucraina, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 1 martie 2022, proc. Alexandra Lăncrănjan a publicat pe pagina de Facebook următorul comunicat al Asociației „Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor”:

În această seară, una dintre doamnele judecător ale Curții Constituționale a Ucrainei, aflată la Kiev, ne-a transmis scrisoarea pe care judecătorii acestei curți au adresat-o președintei Conferinței Curților Constituționale Europene.

Considerăm că gestul cel mai firesc este să o traducem și să o publicăm, pentru că este dovada cea mai clară a încrederii în normele de drept și a dorinței de a asigura supremația legii chiar și în caz de agresiune armata.

Către,
Doamna Domnica MANOLE,
Președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova,
Președintele Conferinței Curților Constituționale din Europa,

Având în vedere agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei, care constituie o încălcare gravă a principiilor de drept internațional general acceptate, în numele Curții Constituționale a Ucrainei vă solicit, în calitatea dumneavoastră de președinte al Conferinței Curților Constituționale Europene, să includeți pe ordinea de zi a următoarei întâlniri a Cercului Președinților propunerea de a înceta calitatea de membru a Curții Constituționale a Federației Ruse la această conferință, în conformitate cu paragraful 2 al articolului 7 din Statutul Conferinței.

În trecut, activitatea Curții Constituționale a Federației Ruse a fost denunțată din cauza adoptării, de către aceasta, a Rezoluției nr. 6-P din 19 martie 2014, care a considerat ca fiind în concordanță cu legea infracțiunile de drept internațional comise de Federația Rusă – anexarea ilegală a Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol, părți inseparabile din Ucraina, acțiune care, conform normelor internaționale, este considerată un act de agresiune.

În acel context, acțiunea Curții Constituționale a Federației Ruse a fost condamnată de președinții Curților Constituționale ai Ucrainei, Lituaniei, Poloniei, Moldovei, Georgiei și Ciprului (a se vedea Declarația comună privind respectarea integrității teritoriale și a dreptului internațional din perspectiva implementării justiției constituționale, Batumi, 10 septembrie 2015).

Rolul decisiv pe care Curtea Constituțională a Federației Ruse l-a avut în anexarea Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol, respectiv consecințele teribile pe care această acțiune le are și care au dus la evenimentele din prezent, în special încălcările masive și teribile ale drepturilor omului, pe care le putem privi mai degrabă ca pe acte de genocid, sunt, în opinia noastră, motive întemeiate pentru care Curtea Constituțională a Federației Ruse nu mai poate avea calitatea de membru în cadrul Conferinței Curților Constituționale Europene.

Imposibilitatea deținerii calității de membru reiese, pe de-o parte, din faptul că nu îndeplinește obiectivele și scopurile Conferinței astfel cum sunt ele descrise în art 3 din Statut, respectiv, pe de altă parte, deoarece nu îndeplinește cerințele pentru a participa în calitate de membru în cadrul Conferinței, astfel cum sunt ele prevăzute de paragraful 1 (a) din articolul 6 al Statutului.

Vă solicităm, pe această cale, să informați membrii Conferinței Curților Constituționale Europene cu privire la situația pe care v-am adus-o la cunoștință prin această scrisoare.

Vă asigur, pe această cale, doamnă președinte, de întreaga considerație pentru dumneavoastră.

Serhiy Holovaty,
Președintele Curții Constituționale a Ucrainei

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti