Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Cluj. Apelul formulat de inculpat pentru reindividualizarea unei infracțiuni de pericol
09.03.2022 | Cristina BLACIOTI

JURIDICE - In Law We Trust
Cristina Blacioti

Cristina Blacioti

Curtea de Apel Cluj a respins ca nefondat apelul formulat de inculpați, prin care au solicitat reindividualizarea pedepselor aplicate pentru infracțiunea de contrabandă. Fapta comisă de cei doi inculpați întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de contrabandă prevăzută de art. 270 alin. 3 coroborat cu art. 274 din Legea 86/2006. Inculpații au deținut și transportat 490 de pachetele de țigarete, cunoscând faptul ca provin din contrabandă. Au fost confiscate pachete de țigarete din Belarus, fără timbru fiscal. Prin infracțiunea de contrabandă se aduce atingere regimului frontierei de stat a României. Obiectul juridic al infracțiunii de evaziune fiscală este diferit de cel al infracțiunii de contrabandă doar prin faptul că în cazul infracțiunii de contrabandă se apără și regimul frontierei de stat, nu numai regimul administrării impozitelor, taxelor, contribuțiilor și altor sume datorate bugetului general consolidat. Contrabanda este o infracțiune de pericol, nu de rezultat. Astfel, nu în toate cazurile se produce o pagubă în bugetul general consolidat al statului. Contrabanda privește, în sens larg, frontiera de stat a României. În speță nu a putut fi reținută în favoarea inculpaților circumstanța atenuată privind acoperirea totală a prejudiciului, însă, împrejurarea că unul dintre inculpați a achitat prejudiciul cauzat statului încă din faza de urmărire penală va fi valorificată. Instanța a reținut în favoarea inculpaților art. 396 alin. 10 din Codul de Procedură Penală, astfel, inculpații au beneficiat de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă în cazul pedepsei închisorii. Dând curs art. 375 alin. 1 și 2 Cod Procedură Penală, instanța a apreciat atitudinea acestora ca fiind una sinceră, recunoscând fapta comisă. Astfel, instanța de fond a dispus suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Curtea a stabilit drept corect individualizate pedepsele, astfel nu s-a impus reducerea acestora, soluția fiind legală și temeinică sub toate aspectele. (Decizia penală nr.172 din 9 februarie 2021, pronunțată de Curtea de Apel Cluj, disponibilă pe rolii.ro)

Cristina Blacioti
Studentă, Facultatea de Drept, Universitatea din București

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel, Note de studiu, Procedură penală, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO