Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel București. Aplicarea pedepsei amenzii penale din considerente umanitare
03.03.2022 | Renata DUMITRAȘ

JURIDICE - In Law We Trust
Renata Dumitraș

Renata Dumitraș

Curtea de Apel București a admis apelul declarat de inculpat și a hotărât să aplice pedeapsa amenzii penale pentru săvârșirea a trei infracțiuni concurente privind circulația pe drumurile publice. În individualizarea judiciară a pedepsei, instanța de fond a avut în vedere o serie de criterii care au condus către stabilirea unei pedepse rezultante de 1 an şi 8 luni închisoare cu executarea acesteia în regim de detenţie pentru punerea în circulaţie a unui vehicul neînmatriculat, prev. de art. 334 alin. (1) C.pen., punerea în circulaţie a unui vehicul cu număr fals de înmatriculare, prev. de art. 334 alin. (2) C.pen., încredinţarea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că nu posedă permis de conducere, prev. de art.  335 alin. (3) C.pen., toate trei cu aplicarea art. 38 alin. (2) C.pen. privind concursul de infracțiuni. Deși inculpatul nu a recunoscut faptele, instanța de control judiciar a optat, “din motive umanitare”, pentru aplicarea pedepsei cu amenda în locul celei cu închisoarea, inculpatul fiind încadrat în grad de handicap cu valabilitate permanentă. Mai mult decât atât, Curtea a mai reținut că inculpatul este tatăl unui nou-născut și privarea sa de libertate ar echivala cu privarea familiei sale de mijloace materiale, împovărând creșterea și educarea copilului. (Hotărârea nr. 154/2022 din 21 februarie 2022, pronunțată de Curtea de Apel București – Secţia a II-a penală)

Av. Renata DumitrașSĂVESCU & ASOCIAȚII

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel, Procedură penală, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO