Secţiuni » Războiul din Ucraina
Războiul din Ucraina

ONU a adoptat rezoluția „Agresiunea împotriva Ucrainei” prin care solicită retragerea imediată, completă și necondiționată a forțelor militare ruse de pe teritoriul Ucrainei
03.03.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Război Ucraina
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 2 martie 2022, Bogdan Aurescu, Ministrul afacerilor externe, a salutat adoptarea, de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (AG ONU), reunită în sesiune extraordinară de urgență, a rezoluției „Agresiunea împotriva Ucrainei”, cu o largă majoritate, de 141 membri ai ONU, potrivit unui comunicat.

Împotriva rezoluției au votat 5 state membre ONU, printre care Federația Rusă și Belarus.

Rezoluția reafirmă sprijinul pentru suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în limita granițelor sale recunoscute internațional. Textul deplânge în termeni fermi agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, contrară Articolului 2, paragraful 4 al Cartei ONU, cere Federației Ruse încetarea imediată a utilizării forței împotriva Ucrainei și abținerea de la alte amenințări cu utilizarea forței împotriva unor State Membre ONU.

Documentul adoptat de AGONU solicită retragerea imediată, completă și necondiționată a forțelor militare ruse de pe teritoriul Ucrainei și abandonarea deciziei Federației Ruse privind statutul anumitor zone din regiunile Donețk și Luhansk ale Ucrainei. Statele membre ONU deplâng implicarea Belarus în utilizarea ilegală a forței împotriva Ucrainei. De asemenea, rezoluția adresează apelul la respectarea Acordurilor de la Minsk și la utilizarea formatelor de lucru internaționale relevante (formatul Normandia și Grupul de Contact Trilateral).

Rezoluția pune un accent important și pe aspectele umanitare, solicitând acordarea accesului neîngrădit, rapid și sigur la asistența umanitară pentru persoanele în situație de necesitate din Ucraina, și insistă pentru protejarea civililor, inclusiv personalului umanitar și persoanelor în situații vulnerabile, și respectarea drepturilor omului. De asemenea, subliniază nevoia de a oferi protecție pentru personalul medical în exercitarea atribuțiilor, pentru mijloace de transport și echipamente medicale, inclusiv spitale și alte facilități de profil. Sunt condamnate încălcările flagrante ale dreptului internațional umanitar și abuzurile în domeniul drepturilor omului provocate prin agresiunea împotriva Ucrainei. Rezoluția cere coordonatorului ajutorului umanitar de urgență al ONU prezentarea, în 30 de zile de la adoptarea rezoluției, a unui raport privind situația umanitară din Ucraina și răspunsul comunității internaționale.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti