Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Mihaela Budișteanu: Implicarea femeilor în orice profesie sau domeniu este restricționată doar de propriile limite impuse


07.03.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Banking, Interviuri, Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Mihaela Budișteanu

Mihaela Budișteanu

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Mihaela Budișteanu, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Mihaela Budișteanu: Opinia mea este că trăsăturile esențiale ale unei persoane nu pot fi decelate în funcție de rolul îndeplinit în societate, ci ele sunt definitorii pentru individ în toată complexitatea sa. Dacă ar fi totusi să încerc un răspuns concret la întrebarea dumneavoastră, aș spune că sunt o persoană cu un spirit pro-activ, aflată mereu în căutarea soluțiilor care să genereze plus valoare și progres, interesată de stabilirea unui status quo cât mai apropiat de conceptul de echitate.

Alina Matei: Din experiența de conciliator în cadrul CSALB, ce perspective oferă comoara concilierii?

Mihaela Budișteanu: Concilierea oferă perspectiva soluționării amiabile a diferendelor dintre consumatori și bănci sau instituții financiare. Această procedură facilitează persoanelor care au primit împrumuturi bancare sau au întâmpinat dificultăți diverse în relația cu banca, de a găsi o rezolvare amiabilă a problemelor cu care se confruntă, fără costuri și într-un timp record. Recomand oricăror persoane, indiferent cât de grave sau minore ar părea problemele pe care le întâmpină, să se adreseze CSALB, varietatea problematicilor transate prin intermdiul acestei instituții fiind una vastă – incluzând renegocierea termenilor contractuali (dobânzi, comisioane), restructurarea datoriilor cît și, în anumite cazuri cu caracter social, anularea unor părți importante din datorie.

Concilierea CSALB reprezintă o etapă de progres în planul metodelor de realizare a dezideratului de acord sau împăcare a părților, prin intermediul unui „arbitru” a cărui menire nu este de „stabilire a adevărului” – un concept pe care îl consider relativ și care în multe situații (după cum știm din practica proceselor aflate pe rolul insțantelor de judecată) creează frustrări de partea care „cade în pretenții”. Menirea arbitrului este de a observa adevărul ambelor părți aflate inițial pe poziții antagonice și de a reuși aducerea lor la un numitor comun, dând șansa obținerii satisfacției de către toate persoanele implicate.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Mihaela Budișteanu: În opinia mea, implicarea femeilor în orice profesie sau domeniu este restricționată doar de propriile limite impuse. Personal, nu am simțit vreodată niciun tip de discriminare sau dezavantaj al apartenenței la ”sexul frumos”. Acest lucru nu înseamnă. însă, că în anumite arii de activitate sociale, din păcate, nu mai persistă o anumită formă de nesocotire a potențialului profesional feminin, însă schimbarea acestei mentalități depinde doar de noi.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Mihaela Budișteanu: Cred că filtrul echilibrului este cel mai potrivit. Este normal ca pe parcursul evoluției celor două roluri balanța să sufere dezechilibre în funcție de prioritățile momentului, însă important este bilanțul total și sentimentul datoriei îndeplinite. Personal, nu am acordat atenție exclusivă vreunei activități, ci am considerat că toate planurile vieții au propria lor importanță, încercând să mă dedic acestora în egală măsură.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Mihaela Budișteanu: Nu sunt convinsă că știu ce își doresc femeile în general, pot vorbi doar din propria mea perspectivă, iar răspunsul este unul categoric – Da. De altfel, se poate remarca o preeminență a femeilor în mediul juridic, atât în zona avocaturii, cât și în mediul judecătoresc.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Mihaela Budișteanu: Aș extrage din acest context întrebarea, întrucat nu consider chestiunea responsabilității alegerilor în viață ca fiind doar apanajul femeilor, ci o paradigmă în care suntem cu toții părtași, fie că suntem femei sau barbați sau chiar adulți în devenire. În mod cert s-a schimbat vechea abordare în care decideau părinții pentru ceea ce vor întreprinde copiii la maturitate, din fericire astăzi marea majoritate a tinerei generații este extrem de conștientă și asumată în ceea ce privește propriul destin. În acest context, femeile ar putea juca un rol important prin implicarea lor în transmiterea acestor valori în stransă legatură cu ideea asumarii conștiente a responsabilităților profesionale tinerei generatți. De altfel, există o inițiativă recentă sprijinită de UNBR în colaborare cu Ministerul Educatiei de a se implementa cursuri de drept la nivel de învățământ preuniversitar, scopul proiectului fiind promovarea culturii legalității și responsabilității în societate încă de pe băncile școlii și evidențierea rolului avocatului în apărarea drepturilor și libertătțlor fundamentale.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Mihaela Budișteanu: Nu am avut un model unic, însă în permanență mă las inspirată de orice persoană care îmi transmite sau evocă prin comportamentul său valori care mă însuflețesc.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Mihaela Budișteanu: Este o perioadă foare tristă în existența umanității, însă in ciuda tuturor vicisitudinilor am reușit să stabilesc o relație mai onestă cu propria mea persoană, acceptând faptul că schimbările de toate tipurile care s-au produs odată cu pandemia pot reprezenta o resetare benefică a unui mod de viață prea dinamic uneori și în care parcă uităm de lucrurile esențiale care ar trebui să ne călăuzească.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Mihaela Budișteanu: Să fie încrezătoare, să își caute propria cale și odată găsită să nu pregete în a-și îndeplini visul în cel mai etic și romantic mod posibil.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Mihaela Budișteanu: Vă mulțumesc și eu că mi-ați acordat posibilitatea de a răspunde acestei provocări!

Alina MateiMulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro