Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Secretarul de stat George Cătălin Șerban a participat la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne de la Bruxelles
07.03.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 4 martie 2022,  George Cătălin Șerban, secretar de stat, a participat la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (Consiliul JAI), de la Bruxelles, potrivit unui comunicat.

Ordinea de zi a inclus teme de actualitate în domeniul justiției europene: obținerea și conservarea probelor electronice în materie penală (e-evidence), combaterea discursului de incitare la ură și a infracțiunilor motivate de ură, drepturile fundamentale, combaterea rasismului și antisemitismului, accesul la avocat și rolul avocatului în promovarea statului de drept, răspunsul UE în aria de justiție la situația din Ucraina.

Reuniunea a prilejuit o dezbatere de orientare pe tema importantă a extinderii listei de infracțiuni prevăzute la art. 83 (1) TFUE, prin includerea infracțiunilor motivate de ură și a discursului de incitare la ură. Secretarul de Stat George Cătălin Șerban a reiterat poziția constantă a României de susținere a acestei inițiative, care ar trebui să reflecte voința politică a tuturor statelor membre de a acționa ferm împotriva răspândirii hate speech-ului în cadrul UE.

Schimbul de opinii privind accesul la avocat și rolul avocatului în promovarea statului de drept a reprezentat o primă tentativă a Președinției Franceze de a deschide calea unei reflecții pe termen lung pe tema unui statut european al acestei profesii. Secretarul de Stat George Cătălin Șerban a subliniat rolul major al avocatului în protejarea drepturilor fundamentale și a statului de drept și necesitatea gestionării adecvate a provocărilor legate de atacurile îndreptate împotriva profesiei de avocat. A evidențiat oportunitatea oferită de rapoartele anuale ale Comisiei Europene privind statul de drept de a identifica acele contexte riscante cu care se confruntă avocații, de a observa recurența acestor situații problematice și, după caz, de a formula recomandări pentru soluționarea acestora. Miniștrii au avut, în prezența Eurojust, și un schimb de opinii pe posibilitățile de răspuns ale UE în aria de justiție față de situația din Ucraina.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti