Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

AIJ protestează faţă de conţinutul Hotărârii CSM prin care s-a stabilit calendarul pentru alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii
07.03.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 7 martie 2022, Asociația „Inițiativa Pentru Justiție” a dat publicității următorul comunicat: În contextul viitoarelor alegeri pentru membrii ai Consiliului Superior al Magistraturii, Asociația Inițiativa pentru Justiție (AIJ) protestează faţă de conţinutul Hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii din data 28.02.2022, prin care s-a stabilit calendarul acestor alegeri.

Observăm cu stupoare că există numai 7 zile lucrătoare în care viitorii candidaţi se pot întâlni cu magistraţii, 7 zile care coincid ca desfăşurare cu vacanţa de Paşte a copiilor, cu Săptămâna Mare şi se suprapun cu perioada examenului de promovare în funcţii de execuţie a judecătorilor şi procurorilor, or acest timp scurt face imposibilă atât interacţiunea cu colegii cât şi posibilitatea de a discuta programul, de a evidenţia probleme şi de a găsi rezolvări.

Alegerile organizate de această manieră nu fac decât să încerce să prestabilească componenţa viitorului Consiliu Superior al Magistraturii prin impunerea unor candidaţi agreaţi şi cu susţinerea pe diverse canale informale existente între conducătorii de instanţe ori de parchete.

În contextul pandemiei care ne-a ţinut departe unii de alţii în aceşti ani era esenţial să se creeze cadrul care să permită candidaţilor şi alegătorilor să se întâlnească unii cu alţii, lucru care cu siguranţă nu este posibil conform actualului calendar.

Acest mod de organizare a alegerilor este o nouă lovitură dată independenţei magistraturii cu consecinţe inimaginabile la acest moment. De-a lungul timpului Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie, luând naştere în contextul atacurilor fără precedent ale puterii politice de la acea vreme la adresa legilor justiţiei, rămânând fidelă principiilor sale, a înţeles să susţină independenţa justiţiei române şi respectarea statului de drept.

Iniţiativa pentru Justiţie s-a născut pe treptele Palatului de Justiţie în cursul celebrelor proteste, pentru principiile expuse în actul constitutiv şi înţelege să le susţină până la dispariţia sa. Condamnăm aceste practici electorale pe care nicio societate democratică solidă nu le agreează! Luând act de mesajul transmis informal de către una dintre actualele membre ale Consiliului Superior al Magistraturii, acela că „s-a stabilit componenţa viitorului Consiliu”, ne exprimăm convingerea că magistraţii vor găsi înţelepciunea să trimită în viitorul Consiliu oamenii potriviţi pentru ca, pe viitor, să nu mai fie necesar să apărăm independenţa justiţiei la Bruxelles, la Luxembourg ori în faţa instanţelor sau parchetelor, ci viitorul Consiliu să fie cel care îşi îndeplineşte rolul constituţional de garant al independenţei justiţiei.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti