Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contravenţii
Contravenţii
CărţiProfesionişti

Care este perioada pentru care se reduce durata suspendării exercitării dreptului de a conduce, în cazul contravențiilor săvârșite anterior intrării în vigoare a modificărilor, operate prin Ordonanța nr. 1 din 27 ianuarie 2022?
08.03.2022 | Mihaela Monica IOSUB

Secţiuni: C. contravențional, Lege 9, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Monica Iosub

Mihaela Monica Iosub

La data de 28 ianuarie, a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 89/28.I.2022, Ordonanța nr. 1 din 27 ianuarie 2022, pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Printre modificările aduse actului normativ în discuție, se numără și cea prevăzută de pct. 26, prin care se modifică  articolul 104 din O.U.G. nr. 195/2002, având un nou cuprins, respectiv:

(1) La cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârșirea unor contravenții se reduce cu o treime, de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române, după caz, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:

a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;

b) a obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei.

(2) Conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă:

a) a cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;

b) sancțiunea contravențională complementară s-a dispus pentru săvârșirea contravențiilor prevăzute la art. 102 alin. (3) lit. a) sau art. 102 alin. (4);

c) perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;

d) perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce este aplicată prin însumarea mai multor perioade de suspendare prevăzute de lege dintre care cel puțin una prevăzută de art. 102 alin. (3) sau art. 102 alin. (4).”

Astfel, în cazul îndeplinirii condițiilor prevăzute, conducătorul de autovehicul poate beneficia de reducerea duratei suspendării cu o treime din durata suspendării. Cum vechea reglementare prevedea o reducere a duratei suspendării la 30 de zile, noua modificare înăsprește situația contravenienților.

Pe fondul noilor modificări intervenite în materie rutieră, Serviciile rutiere județene, au aplicat diferit dispozițiile O.U.G. nr. 195/2002. Astfel, în anumite județe s-a optat pentru aplicarea legii în forma avută la data formulării cererii de reducere a duratei suspendării, iar alte servicii au aplicat legea în forma în vigoare la data săvârșirii contravenției.

În conformitate cu jurisprudența înregistrată la nivelul Curții Europene a Drepturilor Omului și cu principiul aplicării legii în timp, aplicarea retroactivă a noilor dispoziții, mai severe, contravențiilor înregistrate anterior intrării în vigoare a noilor modificări, apare ca fiind contrară principiilor înregistrate în domeniul prevederilor contravenționale.

Materia privitoare la aplicarea normei juridice în timp este reglementată, cu valoare de principiu de art. 78 din Constituţia României , potrivit căruia legea, în sens larg, intră în vigoare la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României sau la o dată ulterioară prevăzută în textul ei. În același sens sunt şi dispoziţiile art. 12 alin. (1) din Legea nr. 24/20002 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative.

Dispozițiile art. 78 se coroborează cu cele cuprinse în art. 15  alin. (2) din Legea supremă, potrivit căruia „legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile”. Astfel, se poate conchide că legea contravențională se aplică retroactiv, numai în situația în care este mai favorabilă. Per a contrario, dacă legea contravențională este mai severă, ea nu va retroactiva.

Pe de altă parte, potrivit jurisprudenței constante a Curții Europene a Drepturilor Omului, cauzele contravenționale au fost asimilate unei „acuzații în materie penală“, astfel cum rezultă din hotărârile pronunțate în cauzele – Anghel împotriva României  (paragraful 51), Albert împotriva României (paragraful 33), Nicoleta Gheorghe împotriva României (paragraful 26), Ioan Pop împotriva României (paragraful 25) și Haiducu și alte 16 cereri împotriva României (paragraful 11).

În atare context, garanțiile prevăzute de art. 7 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, sunt aplicabile și sferei contravenționale, fiind aplicabil și principiul neretroactivității legilor mai severe.

Cum modificările intervenite în materie rutieră, agravează situația contravenienților, acestea nu pot fi aplicate retroactiv, pentru că s-ar încălca principiul prevăzut de art. 7 din Convenție.

Așadar, în lumina dispozițiilor constituționale și a celor cuprinse în art. 7 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, Serviciile rutiere trebuie să aplice dispozițiile în vigoare la data săvârșirii contravenției, și nu să se raporteze la forma avută de legislație la data formulării cererii de reducere a perioadei pentru care a fost suspendată  exercitarea dreptului de a conduce.

Avocat Mihaela Monica Iosub

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti