Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Eseul consumatorului de știință sau sfaturi pentru mine
08.03.2022 | Neculai ZAMFIRESCU, Andreea ZAMFIRESCU SANDU

Secţiuni: Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Neculai Zamfirescu

Neculai Zamfirescu

Andreea Zamfirescu Sandu

Andreea Zamfirescu Sandu

Consumatorul de știință invocă buna credință în fapte și în cuvinte, scopul este de a-și asigura din partea furnizorului de știință garanția bunei credințe. Pornind de la elementele bunei-credinţe, anume intenţia dreaptă, diligenţa, liceitatea şi abţinerea de la a vătăma pe altul, în literatura juridică buna-credinţă a fost concepută ca o stare psihologică a unui subiect de drept care implică o anumită activitate a individului sau o atitudine pur intelectuală de ignorare sau eroare care poate fi apreciată etic şi care produce efecte juridice.

Furnizorul unui produs științific poate să facă publicitate despre ceea ce oferă, în special când are competiție. El trebuie să știe că există o protecție a consumatorului de știință, și cum formulează consumatorul de știință sfaturile protecției sale. Cele șapte întrebări esențiale – Formula celor 7 întrebări, întâlnită în jurisprudența romană, are aplicațiile sale în toate domeniile de cercetare juridică (penale, civile[1]) pentru a aduce la lumină date fundamentale din „misterul” dinamic al vieții sufletești individuale și de ce nu colective. Cele șapte întrebări esențiale presupun, desigur, răspunsuri obiective ce au ca destinație să împlinească cerințele consumatorului de știință. Într-o succintă expunere sugerăm șapte cerințe (Formula celor 7 cerințe):

NU face afirmații care au ca scop să înșele, să facă să se creadă ceea ce poate fi contrazis; NU pretinde că ai informații pe care nu le ai de fapt. (Numai un jucător (de poker în general), încearcă să îi facă pe ceilalți jucători să creadă că are cărți mai bune decât le are în realitate. Numai în această situație, cacealmaua este acceptată și este privită drept tactică de joc. Cercetarea științifică nu este un joc); NU te adresa confident, cu scopul de a fi convingător, chiar dacă  “sursele secrete sunt mai credibile”; NU afirma o parte a adevărului în afara contextului, știind că fără informații complete, se creează o impresie falsă, să dai fapte exacte dar să înșeli cu ele; NU face economie cu adevărul, fie prin oferirea de informații false, fie prin nedezvăluirea anumitor fapte importante. (dezvăluirea atentă a faptelor, fără a detalia cu prea multe informații, a vorbi cu grijă); NU adopta motivația că, adevărul nu poate fi spus pentru a nu provoca daune;  NU “întinde adevărul” sau să faci ca ceva sau cineva să pară mai puternic, slab sau real decât este. În esență, NU minții[2].

Filozofia adevărului, “adevărul este o afirmație care nu poate fi contrazisă de către experiență, observație sau experiment, afirmație oferită de cercetător și garantată de acesta în sensul necontorsionării faptelor sau argumentării selective, dar aparent semnificativă, a acestora. Afirmație care este contrazisă de către experiență, observație sau bun simț se consideră o acțiune intențională de declarare a unei stări modale neconfirmabile sau imediat (ori ușor) confirmabilă, pentru a produce confuzie, a oferi false speranțe, a determina o anume acțiune sau a crea o anume stare intelectivă, socială ori afectivă care servește într-un fel sau altul celui ce afirmă.” Este de reținut și ideea „afirmația care este contrazisă de către experiență, observație sau bun simț caracterizează personalitatea iar adevărul realitatea, în sensul că personalitatea poate produce afirmații confirmabile sau infirmabile cu privire la realitate, dar reflectarea realității în individ, care este un adevăr, este o distinctă transpunere a unei cantității purtătoare de informații care se metamorfozează „realitate” cu o structură și fenomenalitate distinctă”.

În consecință, voi avea în vedere, faptele și cuvintele ce pot fi contrazise de către experiență, observație sau bun simț, voi avea în vedere faptul că atunci când un cercetător ignoră postulatul evidenței științifice compromite încrederea în profesie, voi avea în vedere ca aprecierea etica produce efecte juridice.


[1] Azi, în percepția generală, cele șapte întrebări esențiale (ce faptă s-a comis și care este natura ei; unde s-a comis fapta cercetată; când a fost săvârșita; cine este autorul ei; cum, în ce mod a săvârșit-o; cu ajutorul cui; în ce scop a fost comisa). au ca destinație să clarifice aspecte ce țin exclusiv de științele criminale. Într-o viitoare expunere vom încerca să aducem în lumină expresia generalității lor.
[2] De la Wikipedia, enciclopedia liberă, Minciuna științifică derivă din construcția unei ipoteze incorecte de mecanism cauzal, indiferent dacă este conjunctural, fenomenal sau social, și pretenția valabilității acelui model (împotriva evidenței științifice), respectiv a incapacității modelului de a oferi predicții corecte sau de a explica coerent acele segmente ale realității, societății sau individului, pe care pretinde a le teoretiza, legifera și/sau explica.


Conf. univ. dr. Neculai Zamfirescu
C. S. Andreea Zamfirescu Sandu

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti