Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Sergiu I. Stănilă: Hotărârile judecătorești nu sunt protejate de drepturi de autor
08.03.2022 | Cristina BLACIOTI

JURIDICE - In Law We Trust
Cristina Blacioti

Cristina Blacioti

Av. dr. Sergiu I. Stănilă, Decanul BAROULUI TIMIȘ, în cadrul dezbaterii ROLII încotro?, ediția 513, organizată de Societatea de Științe Juridice, a declarat: „Punerea la dispoziția cetățeanului a hotărârii judecătorești – actul suprem al justiției, înseamnă, de fapt, accesul liber la justiție, iar, în mod evident, garanția liberului acces la justiție este reprezentată de gratuitate. Nimeni nu cred că a contestat vreodată caracterul gratuit al acestor operațiuni și al acestor inițiative. Însă, gratuitatea nu este deloc incompatibilă cu posibilitatea profesioniștilor de a prelucra și de a refolosi informația brută. Până la urmă și justițiabilul, cel care are acces la hotărârea judecătorească în mod gratuit indiferent de unde o preia – ROLII, REJUST, site-ul ICCJ sau alt portal legislativ, poate face ceea ce dorește cu hotărârea respectivă. Prelucrarea si valorificarea prelucrării de către profesioniști nu poate fi blamată. Hotărârile judecătorești nu sunt protejate de drepturi de autor, astfel CSM nu poate spune <<De mâine, nu mai poate avea acces nimeni la hotărârile judecătorești pentru că sunt ale noastre și pentru că, fiind parte componentă a actului de justiție pe care noi îl administrăm și îl gestionăm, putem să împiedicăm sau să gestionăm accesul la ele>>. Anonimizarea care se realizează în prezent oferă suficiente garanții pentru protejarea datelor cu caracter personal, context în care activitatea, consider eu, este una funcțională. Până la urmă, dacă schimbarea sistemului actual cu cel care se preconizează asigură atât principiile, cât și înfăptuirea corectă a actului de justiție, cred că suntem pe direcția bună. Rămâne de văzut dacă lucrurile stau în acest fel sau este cazul să ne putem câteva întrebări.”

Întreaga dezbatere poate fi accesată aici.

Selecție realizată de Cristina Blacioti
Studentă, Facultatea de Drept, Universitatea din București

Secţiuni: Cyberlaw, Jurisprudență, Opinii, Selected, Sistemul judiciar | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO