Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

CEDO. Tonkov v. Belgia. Dreptul de a fi asistat de un avocat în cadrul procedurilor penale
08.03.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CEDO, Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, Jurisprudență, Procedură penală
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 8 martie 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Tonkov v. Belgia.

În unanimitate, Curtea a reținut că a fost încălcat art. 6 §§ 1 și 3 (c) (dreptul la un proces echitabil/dreptul la asistență juridică) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

În acest caz, Tonislav Tonkov s-a plâns că a fost privat de dreptul său de a avea acces la un avocat pe durata anchetei premergătoare procesului, în special când s-a aflat în arestul poliției și în timp ce era interogat sau supus altor acte de urmărire penală. A fost condamnat la închisoare pe viață.

Subliniind caracterul strict al controlului pe care trebuia să îl efectueze în lipsa unor motive imperative pentru a justifica restricționarea dreptului de acces la un avocat în cauzele penale și în conformitate cu Hotărârea Marii Camere în cauza Beuze v. Belgia, Curtea a statuat că procedurile penale în cauză au fost inechitabile în ansamblu. Aceasta a avut în vedere faptul că instanța de asistare nu a examinat observațiile lui Tonislav Tonkov referitoare la impactul absenței unui avocat asupra calității probelor prezentate de coacuzat, pe care condamnarea reclamantului s-a bazat în mod decisiv.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti