Secţiuni » Sistemul judiciar » Alegeri CSM
Alegeri CSM

O justiție modernă și eficientă este în primul rând o justiție unită, care înseamnă obiective comune pentru întreaga magistratură, caracterizată de integritate, transparență și responsabilitate, o jurisprudență unitară, toate acestea făcând-o un reper unic în societatea românească
08.03.2022 | Ciprian TIȚA

Secţiuni: Alegeri CSM, Opinii, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Ciprian Tița

Ciprian Tița

Dragi colegi, vreau să profit de energia acestei zile cu o semnificație aparte (ținând cont și de apelul din zilele acestea al actualilor membrii ai Consiliului Superior al Magistraturii de a ne implica în construcția viitorului Consiliu) şi să îmi exprim pe această cale intenția de a candida la Consiliul Superior al Magistraturii din partea Tribunalelor, cu gândul că a fi membru ales în Consiliul Superior al Magistraturii presupune a fi în primul rând judecător, un judecător aflat în slujba cetățenilor şi a magistraților din întreg sistemul judiciar.

Justiția are nevoie de o administrare eficientă şi unitară pentru a funcționa independent, știind că independența pe care o garantează Consiliul Superior al Magistraturii este în primul rând una funcțională, pragmatică, deoarece un stat modern şi democratic nu poate fi imaginat fără o consacrare juridică la cel mai înalt nivel a independenței justiției cu toate corelativele ei (imparțialitate, inamovibilitate a judecătorilor, etc.).

Obiectivele fiecărui viitor membru al Consiliului Superior al Magistraturii sunt datoare să pornească fără îndoială de la aceste atribuții reglementate ale forului judiciar suprem, însă se deosebesc în mod fundamental prin capacitatea şi maniera în care fiecare dintre aceștia înțelege nevoile sistemului şi posibilitatea de a contribui în mod util şi eficient la rezolvarea acestora.

Avem responsabilitatea alegerii corecte a omului potrivit în acest for, deoarece suntem datori de două ori, în primul rând, de a alege (trebuie să ne asumăm toți, fără nicio excepție, această responsabilitate) şi, în al doilea rând, de a alege candidatul care reflectă valorile fiecăruia dintre judecători şi ale sistemului în ansamblu său, şi care are dorința arzătoare și tăria de a vă prezenta la finalul mandatului, după o muncă în echipă de șase ani, o justiție care funcționează ireproșabil, unitar, un reper unic în societatea românească.

Invit pe această cale pe ceilalți colegi care își vor manifesta intenția de a candida la Consiliul Superior al Magistraturii să găsim împreună cele mai bune canale de comunicare pentru a iniția un dialog de idei constructiv în scopul informării cât mai corecte a judecătorilor care își vor exprima votul cu privire la viitorul justiției noastre, fiind conștienți că în această perioadă scurtă de timp (alegerile generale urmând a fi pe 22 iunie) se formează viitoarea echipă care va administra justiția, iar tăria unei echipe stă în unitatea sa și în coordonarea eficientă a eforturilor în îndeplinirea obiectivelor propuse.

Cu cele mai alese gânduri,

Judecător Ciprian Tiţa
Preşedintele Tribunalului Specializat Argeş

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti