Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Si vis pacem, para iustitiam!
09.03.2022 | Gabriel LEFTER

Secţiuni: Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Gabriel Lefter

Gabriel Lefter

De curând, dl. prof. univ. dr. Valeriu Stoica a publicat un text în care a explicitat principiul de politică externă la susținerii păcii prin forță. Chiar dacă textul este atrăgător prin argumentaţie, nu este convingător…

Nu, domnule profesor… Si vis pacem, para iustitiam!

În cei aproape două mii de ani în care am tot vorbit despre pace constatăm – cu uimire! – că acest lucru a condus, invariabil, la război.

Ce mai trebuie pentru a observa evidentul: injustiţia dintr-o parte a lumii este o ameninţare la justiţia din toate părţile lumii!

Pacea nu a fost şi nu va fi niciodată suficientă cât timp, prin justiţie, nu s-a şi instaurat un ansamblu de reguli care să perpetueze un tip de om într-o civilizaţie, un om educat să trăiască între oameni.

Mai mult de două mii de ani au trecut de când Aristotel a supus că „în cea mai bună formă a sa, omul este cel mai nobil dintre animale; detaşat de lege şi justiţie el este cel mai rău”.

Şi…? S-a schimbat ceva în afară de modul în care ne purtăm războaiele?

Poate de aceea reținem de la T. Hobbes doar că Homo homini lupus est iar nu Homo sacra res homini, deşi ambele aforisme sunt (aproape) la fel de vechi!

Pacea era terenul fertil pe care trebuiau să crească libertatea şi justiţia, cu conştiinţa deplină a faptului libertatea şi justiţia nu pot fi menţinute pentru o perioadă lungă de timp fără educaţia/civilizarea oamenilor

Si vis pacem, para iustitiam!

Judecător dr. Gabriel Lefter

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti