Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Directiva europeană privind protecția temporară. Măsuri naționale de sprijin și asistență umanitară în contextul situației din Ucraina – cum se pot implica și cum pot beneficia angajatorii globali sau locali?
10.03.2022 | Beatrice BEALCU

Secţiuni: Articole, Dreptul muncii, Dreptul Uniunii Europene, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Război Ucraina, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Beatrice Bealcu

Beatrice Bealcu

Evoluția rapidă a evenimentelor din Ucraina, faptul că tot mai mulți cetățeni ucraineni trec granițele Ucrainei în căutarea siguranței și a unui sprijin nu au rămas fără impact asupra vieții sociale și economice în țările vecine sau în Uniunea Europeană, în general.

La data de 4.03.2022 a fost activat pentru prima oară de către Uniunea Europeană mecanismul de protecție temporară în cazul unui aflux masiv de persoane strămutate, în baza Directivei 2001/55/CE (“Directiva”). Directiva, având ca obiect standardele minime pentru acordarea protecției temporare, în cazul unui aflux masiv de persoane strămutate, și măsurile de promovare a unui echilibru între eforturile statelor membre pentru primirea acestor persoane și suportarea consecințelor acestei primiri, stabilește un sistem pentru a aborda sosirile în masă în UE ale resortisanților străini care nu se pot întoarce în țările lor – în special din cauza războiului, a violenței sau a încălcărilor drepturilor omului. Durata protecției temporare instituite prin Directiva este de un an, cu posibilitatea de a fi extinsă până la maximum doi ani.

La nivel național, măsurile luate de Guvernul României în temeiul Directivei fac obiectul Ordonanței de Urgență nr. 20/2022 privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri de sprijin și asistență umanitară („OUG nr. 20/2022”), publicată în Monitorul Oficial al României nr. 231/08.03.2022 și intrată în vigoare la aceeași dată. În cele ce urmează vom menționa doar o parte dintre acestea.

Măsuri privind asigurarea drepturilor la educație, sănătate, muncă, protecția copilului pentru cetățenii ucraineni

• Dreptul la muncă

Cetățenii ucraineni se vor putea încadra în muncă pe teritoriul României în baza declarației pe propria răspundere, dată angajatorului roman. Prin această declarație ei își asumă că îndeplinesc condiţiile de pregătire profesională şi experienţă în activitate necesare ocupării postului pe care urmează să fie încadrați şi că nu au antecedente penale incompatibile cu activitatea pe care urmează să o desfăşoare pe teritoriul României. De asemenea, cetățenii proveniți din Ucraina vor avea posibilitatea să se încadreze în muncă fără a fi necesară obținerea (i) avizului de muncă prevăzut la art. 3 alin. (1) din OG nr. 25/2014 și (ii) a vizei de lungă ședere în scop de muncă.

Această măsură se aplică pentru o perioadă de un an și poate fi prelungită cu perioade de câte 6 luni pentru maximum un an.

Măsura poate fi relevantă pentru companiile globale ce au subsidiare și angajați în Ucraina, mai ales în contextul în care companii multinaționale importante au decis suspendarea sau chiar închiderea operațiunilor lor în Ucraina, angajații respectivi putând fi cu uşurință integrați pe piața muncii în România.

• Dreptul la sănătate

Cetățenii străini și apatrizii care provin din zona conflictului armat din Ucraina și nu solicită o formă de protecție în România potrivit Legii azilului, vor primi gratuit asistență medicală și tratament corespunzător pentru situații de urgență, prin sistemul național de asistență medicală de urgență, în taberele temporare de cazare și asistență umanitară sau în locațiile de cazare stabilite de comitetele pentru situații de urgență;

• Dreptul la educație

Copiii ucraineni aflați pe teritoriul României, inclusiv cei care nu solicită protecție potrivit Legii azilului, beneficiază de dreptul la educație în unitățile de învățământ din România în aceleași condiții și din aceleași bugete cu antepreșcolarii, preșcolarii și elevii români. De asemenea, ei vor avea dreptul la cazare gratuită în internatele școlare, alocație de hrană,  dreptul la cazarmament, respectiv: rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte, manuale; Copiii ucraineni vor beneficia de examinarea stării de sănătate în unităţile de învăţământ, iar în situația în care nu sunt vaccinați, pot beneficia de schema de vaccinare conform Programului național de vaccinare.

Măsuri menite să încurajeze mediul de afaceri în întreprinderea de acțiuni pentru ajutarea cetățenilor ucraineni

Persoanele juridice beneficiază (pe perioadă limitată, de regulă până la 31.12.2022) de facilități fiscale în situația acordării de sprijin cetățenilor ucraineni, printre care menţionăm:

– Sumele reprezentând donații în bani realizate în contul distinct disponibil în lei deschis la Activitatea de Trezorerie și Contabilitate Publică a Municipiului București de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență se vor deduce integral din rezultatul fiscal în cazul plătitorilor de impozit pe profit, respectiv se scad integral din baza impozabilă pentru plătitorii de impozit pe venitul microîntreprinderilor;

– Bunurile și serviciile acordate gratuit în scop umanitar de către persoane impozabile, persoanelor afectate de conflictul armat din Ucraina, vor fi considerate bunuri și servicii acordate gratuit în cadrul acţiunilor de sponsorizare sau de mecenat, în limita sumei obținute prin aplicarea unei cote de până la 5% asupra valorii anuale a cheltuielilor efectuate cu salariile personalului.

Beatrice Bealcu, Avocat colaborator VOICU & FILIPESCU

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti