Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Recuperare creanţe
Recuperare creanţe
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Remediul procedural în cazul pierderii titlului executoriu
11.03.2022 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în cazul pierderii originalului/copiei legalizate a titlului executoriu, singurul remediu procedural al creditorului pentru a nu pierde dreptul de creanţă pe care îl deţine este acela de a formula o cerere de chemare în judecată, prin care autoritatea judecătorească să îi recunoască dreptul, pentru ca ulterior instrumentul prin care poate iniţia procedura execuţională să fie hotărârea judecătoreasca definitivă. În speță, instanța supremă a constatat nelegală soluţia de respingere a apelului, care a confirmat sentinţa tribunalului prin care a fost respinsă cererea de chemare în judecată ca fiind lipsită de interes, fiind luată cu încălcarea regulilor de procedură prevăzute sub sancţiunea nulităţii. ”Or, în condiţiile în care recurenta a susţinut cu consecvenţă că nu mai deţine originalul titlului executoriu în baza căruia ar fi putut porni executarea silită împotriva pârâtului este evident că, faţă de prevederile art. 664 alin. 4 C. proc. civ., nu poate formula cererea de executare silită. Aşa fiind, reclamanta are interes în formularea unei acţiuni în pretenţii împotriva pârâtului, pentru că doar astfel are posibilitatea obţinerii unui titlu executoriu (hotărâre judecătorească), în baza căruia să îşi poată realiza creanţa împotriva acestuia.” (Decizia nr. 1296 din 25 mai 2021, prounațată de Secția a II-a civilă  a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Alina MateiSĂVESCU & ASOCIAȚII

Secţiuni: Jurisprudență curentă ÎCCJ, Note de studiu, Procedură civilă, Recuperare creanțe, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO