Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

Supravegherea executării hotărârilor CEDO. Comitetul de Miniștri îndeamnă România să asigure garanții pentru pacienții internați în spitale de psihiatrie din motive de securitate
10.03.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CEDO, Dreptul sanatatii, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Jurisprudență
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 10 martie 2022, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a îndemnat autoritățile române să ia măsuri urgente pentru a preveni ca pacienții să fie supuși la internare psihiatrică prelungită ca măsură de securitate fără garanții adecvate, inclusiv o revizuire judiciară corespunzătoare.

Într-o rezoluție interimară adoptată în cadrul reuniunii sale trimestriale din 8-10 martie pentru a supraveghea executarea hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului, Comitetul de Miniștri a evaluat acțiunile întreprinse de autoritățile române pentru a pune capăt deficiențelor structurale constatate de Curte în cauza N. împotriva României.

În hotărârea sa, pronunțată în 2017, Curtea a constatat că internarea psihiatrică prelungită a reclamantului ca măsură de siguranță a fost ilegală, în principal pentru că instanțele naționale nu au reușit să evalueze pericolul pe care acesta îl reprezenta pentru societate, și a identificat deficiențe în procedurile de control judiciar. Astfel, Curtea a concluzionat că a avut loc o încălcare a articolelor 5 § 1 și 5 § 4 din Convenție (dreptul la libertate și siguranță).

În hotărârea sa, în temeiul articolului 46 din Convenție, Curtea a recomandat României să ia măsuri generale pentru a se asigura că detenția persoanelor în spitalele de psihiatrie este legală, justificată și nu arbitrară și că orice persoană deținută în astfel de instituții beneficiază de garanții adecvate în vederea obținerii unei hotărâri judecătorești rapide cu privire la legalitatea detenției lor.

În cadrul reuniunii sale din septembrie 2021 pentru a evalua executarea hotărârilor Curții, Comitetul de Miniștri a reamintit natura structurală a deficiențelor constatate de Curte și, prin urmare, riscul ridicat de repetare a încălcărilor constatate. Prin urmare, acesta a îndemnat autoritățile române să prezinte, până cel târziu la 15 decembrie 2021, un plan de acțiune pentru a remedia toate deficiențele.

În rezoluția interimară adoptată săptămâna aceasta, Comitetul de Miniștri și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la faptul că autoritățile nu au furnizat informații cu privire la nicio măsură concretă luată sau preconizată pentru a remedia deficiențele evidențiate de hotărâre. Comitetul a reamintit, de asemenea, natura structurală a deficiențelor constatate și subliniază din nou, cu mare îngrijorare, riscul ridicat de repetare a unor astfel de încălcări ale dreptului la libertate și la siguranță în ceea ce privește persoanele aparținând unui grup deosebit de vulnerabil, supus dintotdeauna unor prejudecăți cu consecințe de durată, care au dus la excluderea lor socială.

În cele din urmă, Comitetul de Miniștri a solicitat autorităților să informeze Comitetul cu privire la măsurile planificate și la calendarul stabilit pentru punerea lor în aplicare până la 1 septembrie 2022.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti