Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Alienare parentală din partea tatălui, avocat. Executarea pedepsei în regim de detenție
14.03.2022 | Andreea COMAN, Cristina Gabriela IACOB

Secţiuni: Drept penal, Dreptul familiei, Jurisprudență, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Jurisprudența ÎCCJ, Note de studiu, Procedură penală, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Coman

Andreea Coman

Cristina Gabriela Iacob

Cristina Gabriela Iacob

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis apelul formulat de persoana vătămată, sub aspectul individualizării pedepsei de 2 luni închisoare aplicate inculpatului în planul modalităţii de executare dispusă de instanţa de fond, apreciind că scopul pedepsei nu poate fi atins decât prin executarea efectivă în regim de detenţie. Pentru a dispune în acest sens, instanța de control judiciar a apreciat, pe de o parte, că inculpatul prin întreaga sa conduită nu a înţeles să pună în executare hotărârea prin care minora a fost încredinţată mamei sale şi a bagatelizat în mod repetat dispoziţiile instanţei civile, iar pe de altă parte că, din ansamblul probator administrat în cauză, rezultă că inculpatul prezintă elemente de alienare parentală, exprimate printr-o simptomatologie anxioasă de separare, cu simptome somatoforme, refuz şi opoziţie în a relaţiona cu mama, fiind irelevant că inculpatul a folosit în apărarea sa refuzul minorei de a se reîntoarce la mama, refuz la care însuși inculpatul a contribuit, pe care l-a folosit pe deplin ca un „drept de veto necondiţionat” şi care îi conferea puteri absolute. (Înalta Curte de Casație și Justiție, secția penală, decizia nr. 306/A din 14 decembrie 2021)

Avocat Andreea Coman, COMAN LAW
Cristina Gabriela Iacob, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti