Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members
 1 comentariu

Încetarea stării de alertă. Obligația debitorului de a depune cererea de deschidere a procedurii insolvenței


14.03.2022 | Răzvan DOBRIN
Secţiuni: Articole, Covid 19 Legal React, Drept civil, Drept comercial, Insolvență, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Răzvan Dobrin

Răzvan Dobrin

Prin Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 a fost instituită posibilitatea (nu și obligația), pe perioada stării de alertă, ca un debitor aflat în stare de insolvență să depună cererea de deschidere a procedurii insolvenței în termen de 30 de zile de la apariția acestei stări.

Astfel, obligația debitorului prevăzută de art. 66 alin. (1) din Legea insolvenței potrivită căreia debitorul aflat în stare de insolvență trebuie să se adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispozițiilor Legii insolvenței, în termen de maximum 30 de zile de la apariția stării de insolvență a fost transformată într-o opțiune.

Urmare a încetării stării de alertă, prevederile art. 66 alin. (1) devin din nou aplicabile, prin urmare începând cu data încetării stării de alertă (09.03.2022) începe să curgă şi termenul de 30 de zile.

Atragem atenția asupra faptului că neintroducerea sau introducerea tardivă, de către debitorul persoană fizică ori de reprezentantul legal al persoanei juridice debitoare, a cererii de deschidere a procedurii insolvenței poate constitui fapta penală prevăzută de art. 240 din Codul penal (bancrută simplă).

Av. Răzvan Dobrin
Practician în insolvență

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti