Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Adrian Toni Neacșu: ROLII a apărut ca o idee extrem de generoasă
14.03.2022 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Av. Adrian Toni Neacșu, în cadrul dezbaterii ROLII încotro?, ediția 513, organizată de Societatea de Științe Juridice, a declarat: “Ideea mea a fost simplă – hotărârile judecătorești, credeam eu pe atunci, trebuie sa fie cunoscute de toată lumea; acestea nu sunt documente secrete, atât timp cât ședințele de judecată sunt publice. Totul a început undeva prin 2008-2009, moment în care ocupam funcția de președinte al Tribunalului Vrancea. A fost un proces extrem de lung până în momentul în care am reușit, prin intermediul CSM, să impunem acest principiu – hotărârile judecătorești trebuie cunoscute de către public. ROLII a fost de la început conceput drept un organism independent – așa i-am zis noi atunci, racordat la ceea ce se numește Mișcarea Mondială pentru Accesul Liber la Lege, mișcare ce pornise din lumea anglo-saxonă care considera că documentele produse de instanțele judecătorești sunt documente publice, care fac parte din patrimoniul internațional comun. Astfel, ele trebuie cunoscute de absolut orice persoană. Așadar, așa a apărut ROLII – ca o idee extrem de generoasă, racordată la ceea ce se întâmpla pozitiv la momentul respectiv la nivel mondial în ceea ce privește accesul la documentele instituțiilor publice. Această idee a fost implementată cu un deosibit succes, iar din 2013 a apărut ROLII, sub forma unei fundații a tuturor profesiilor juridice – și asta cred ca este cel mai important, care își propusese pur și simplu să asigure publicarea hotărârilor judecătorești. Nu a fost ușor să convingem, în primul rând, sistemul judiciar din care proveneau aceste hotărâri, că este nevoie de așa ceva. Însă, toată lumea a înțeles. Cu toate acestea rămâne de văzut ce se va întâmpla mai departe. Nu este important ceea ce se va întâmpla cu ROLII, important este ceea ce se va întâmpla cu această idee extrem de generoasă a accesului liber și necondiționat la hotărârile judecătorești.”

Întreaga dezbatere poate fi accesată aici.

Selecție realizată de Cristina Blacioti
Studentă, Facultatea de Drept, Universitatea din București

Secţiuni: Cyberlaw, Jurisprudență, Opinii, Selected, Sistemul judiciar | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO