Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Daniela Crâznic: Mediul juridic ne oferă șansa de a vedea lucrurile și dintr-o altă perspectivă


16.03.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Interviuri, Life, Selected, Sistemul judiciar, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Daniela Crâznic

Daniela Crâznic

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Daniela Crâznic, co-fondator CRÂZNIC & ASOCIAȚII, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Daniela Crâznic: Vă mulțumesc și eu pentru invitație! Cred că, atât ca profesionist, dar și ca om, mă definește un profund spirit justițiar, o dorință permanentă de a face dreptate.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Daniela Crâznic: În opinia mea nu există limite, noi fiind cei care ne fixăm propriile limite. Atunci când circumstanțele ne pun, totuși, în fața unor limitări trebuie doar să le surmontăm, limitele fiind punctul pe care trebuie să îl depășim. În opinia mea, implicarea femeilor în profesia juridică este nelimitată.

Alina Matei: Trecerea femeii jurist de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Daniela Crâznic: Deși din exterior cele două roluri par greu de conciliat, realitatea mi-a demonstrat că nu este deloc așa dacă ai suficient de multă înțelepciune și dragoste pentru amândouă. Pe scurt, sunt suficiente două filtre: înțelepciunea și dragostea.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Daniela Crâznic: Cu siguranță, mediul juridic ne oferă șansa de a vedea lucrurile și dintr-o altă perspectivă, să le analizăm și dincolo de aparențe, dar oportunitatea de a fi ceea ce vrem noi să fim o găsim în fiecare dintre noi, în abilitatea de a identifica ceea ce ne dorim să fim și de a lupta neîncetat pentru asta.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Daniela Crâznic: Prin prisma profesiei am ocazia să observ și să înțeleg lucrurile din cel puțin două perspective și în majoritatea cazurilor hotărârile judecătorești sunt cele care sancționează alegerile greșite. Acest lucru nu înseamnă că în activitatea de consiliere a clienților mei nu abordez problema opțiunilor fiecăruia dintre noi, a alegerilor corecte sau greșite și a urmărilor acestor alegeri.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Daniela Crâznic: Cu siguranță cel mai apropiat model pentru mine a fost mama mea care a avut un simț al dreptății și al corectitudinii foarte bine definit și de la care am învățat cât de important este să-ți respecți promisiunile și să lupți pentru alegerile pe care le-ai făcut, să fii demn de tot ceea ce ai obținut prin efort. În plan general, mă inspir din activitatea oricărei femei care luptă pentru principiile sale și își folosește cunoștințele profesionale pentru a-i ajuta pentru cei care au nevoie.

Alina Matei: Am trăit timp de doi ani în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Daniela Crâznic: Chiar dacă pare ciudat, „perioada Covid” pentru mine a fost o perioadă de creștere, de acumulări atât pe plan personal cât și pe plan profesional deoarece am avut mai mult timp la dispoziție pentru amândouă.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Daniela Crâznic: Să aibă curaj să lupte pentru principiile lor, cu grație și fair-play.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Daniela Crâznic: Și eu vă mulțumesc!

Alina MateiMulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro