Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Timeea Ciudin: Viața femeii juriste nu este deloc simplă


18.03.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Interviuri, Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Timeea Ciudin

Timeea Ciudin

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Timeea Ciudin, VOINESCU LAWYERS, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW  este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Timeea Ciudin: Sunt un avocat cu o structură de matematician care mă diferențiază de o parte din colegii mei având o formare de tip umanist. Aplic principiile logicii matematice în domeniul dreptului, prin excelență un domeniu logic, iar rezultatele favorabile pentru clienții mei se văd. Odată cu trecerea anilor și cristalizarea unei experiențe vaste în domeniul juridic, dar și consolidarea unui proiect antreprenorial, am început să coordonez proiectele clienților mei și din perspectiva unui om de business. Corolarul este că serviciile pe care le furnizez clienților mei nu îndeplinesc doar cele mai înalte standarde din perspectivă juridică, dar sunt și permanent încadrate de viziunea pro-business pe care o am. Iar peste toate adaug acea latură empatică și, în fond, umană, care trebuie să caracterizeze activitatea oricărei femei avocat.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Timeea Ciudin: Contextul actual ne permite să avem doar limitările naturale determinate de condiția noastră umană și trebuie să fim recunoscătoare că ne-am născut și format în acest context favorabil. Să ne considerăm norocoase că nu ne-am născut într-un regim autoritar în care femeilor li se neagă drepturi fundamentale, precum dreptul la educație sau libertatea de exprimare. În rest, noi. ca femei, ne stabilim limitele și dovedim din ce în ce mai des că merităm pe deplin rolurile pe care le ocupăm în sfera vieții juridice.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Timeea Ciudin: Viața femeii juriste nu este deloc simplă, femeile ajung să facă echilibristică între diversele sfere ale vieții lor. Însă sunt încântată să observ că din ce în ce mai multe femei juriste reușesc, desigur cu compromisuri, să își creeze o viață completă și să nu își neglijeze latura personală ori socială a existenței lor. Nu pare să existe o rețetă a succesului sau o serie de filtre care trebuie parcurse pentru a atinge acest echilibru. Există o pondere semnificativă de femei care se canalizează până la vârsta de 30 ani pe construirea unei cariere de succes și de-abia după ce s-au cristalizat profesional, se concentrează pe sfera personală a vieții lor. Dar nu aș spune că aceasta constituie calea de urmat pentru toate femeile juriste. În esență, drumul fiecăreia dintre noi prin viață are individualitatea lui și noi trebuie să facem alegerile cele mai potrivite pentru noi, păstrând responsabilitatea pentru alegerile făcute.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Timeea Ciudin: Da, mediul juridic le oferă femeilor această oportunitate, dar există o condiție. Femeile trebuie să nu alimenteze prea mult latura masculină / autoritară care tinde să se contureze în context profesional. Trebuie să rămânem femei în suflet, atitudine, limbaj, abordare și ținută. Să nu transformăm un triumf al feminismului în golirea de conținut a frumuseții feminine.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Timeea Ciudin: Cred că femeile juriste ar trebui să aloce mai mult timp formării noilor generații. Ar trebui să ne implicăm mai mult în viața academică, să avem mai multe activități cu tentă pedagogică, să pregătim tinerii care vor avea de înfruntat multe provocări profesionale. Cel mai probabil viitorul copiilor noștri va semăna mai mult cu o scenă dintr-un film science fiction decât seamănă cu epoca copilăriei noastre. Vor fi provocări din ce în ce mai diverse care țin de (i) evoluția fulminantă a tehnologiei și inteligenței artificiale și presiunile pe care această evoluție le exercită asupra pieței globale muncii, (ii) încălzirea globală cu diversele fenomene extreme pe care le generează, (iii) efectul fluturelui în contextul globalizării, (iv) crizele ciclice cu care ne vom confrunta (umanitare, alimentare, sanitare etc.). În aceste condiții, trebuie să construim o generație nouă care să fie echilibrată, inclusiv din perspectivă psihologică, educată, informată, versatilă și dârză. Iar rolul femeii în acest proces educațional este primordial: femeia rămâne un pedagog indiferent dacă joacă rolul unei mame, profesoare sau coordonatoare profesionale.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Timeea Ciudin: Da, l-am avut și încă îl am: Regina Maria. A fost o femeie de excepție, care a înfruntat cu stoicism toate vitregiile epocii în care a trăit și care a dat dovadă de patriotism față de România, țara care a adoptat-o.

Alina Matei: Am trăit doi ani în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Timeea Ciudin: Mai nou, trăim într-o epocă mai sumbră, cea a războiului. Dinamica evenimentelor a devenit atât de rapidă încât nu mai avem timp să somatizăm ce se întâmplă în jurul nostru. Am pierdut capacitatea de a face previziuni pe termen mediu și uneori chiar scurt, însă nu există altă cale decât adaptarea. Adaptarea a constituit cheia succesului business-ului pe care îl conduc în perioada pandemiei. Am reușit să ne dezvoltăm firma de avocatură în pandemie, spre deosebire de alte societăți de avocați care au fost nevoite să implementeze măsuri drastice pentru a supraviețui, tocmai pentru că ne-am adaptat noii realități pe care o trăiam. Aceeași trebuie să fie traiectoria și în acest nou context istoric în care trăim: trebuie să ne adaptăm și să privim cu optimism către viitor, chiar dacă de multe ori viitorul este absolut impredictibil.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Timeea Ciudin: Doamnelor, trăim niște vremuri complicate, dar nu trebuie să uităm că la capătul oricărei furtuni se află soarele. Cu optimism, reziliență și curaj vom reuși să trecem peste toate provocările pe care ni le rezervă viitorul!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Timeea Ciudin: Eu vă mulțumesc pentru invitație și vă felicit pentru această inițiativă de a arăta latura feminină a dreptului!

Alina MateiMulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti