Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

EDPB și AEPD adoptă un aviz comun cu privire la extinderea Regulamentului UE privind certificatul digital COVID-19
16.03.2022 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 16 martie 2022,Comitetul European pentru Protecția Datelor și Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor au adoptat un aviz comun cu privire la propunerile Comisiei Europene de prelungire cu 12 luni a actualelor regulamente privind certificatul digital COVID al UE EUDCC) și de modificare a anumitor dispoziții, cum ar fi extinderea tipurilor de teste COVID acceptate în contextul călătoriilor în cadrul UE și clarificarea faptului că certificatele de vaccinare ar trebui să conțină numărul de doze administrate titularului, indiferent de statul membru în care acestea au fost administrate, potrivit unui comunicat.

EDPB și AEPD iau act de faptul că propunerea nu modifică în mod substanțial dispozițiile existente ale regulamentelor în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal. În conformitate cu avizul comun anterior privind regulamentele inițiale privind certificatul COVID, AEPD și AEPD reamintesc că respectarea normelor privind protecția datelor nu constituie un obstacol în calea combaterii pandemiei COVID-19. Având în vedere caracterul imprevizibil al posibilei prelungiri a pandemiei, EDPB și AEPD înțeleg necesitatea de a extinde aplicabilitatea Regulamentului EUDCC.

Cu toate acestea, întrucât această propunere vizează prelungirea duratei unei măsuri de combatere a pandemiei COVID-19, dovezile științifice relevante și măsurile suplimentare în vigoare ar trebui să fie evaluate periodic pentru a se asigura respectarea principiilor generale de eficacitate, necesitate și proporționalitate.

EDPB și AEPD regretă faptul că Comisia nu a efectuat nicio evaluare a impactului. În plus, Regulamentul EUDCC prevede obligația Comisiei UE de a prezenta un raport către Parlamentul European și Consiliu privind impactul regulamentului asupra facilitării liberei circulații, a drepturilor fundamentale și a nediscriminării. EDPB și AEPD consideră cu tărie că Comisia ar trebui să anexeze acest raport la propunerea actuală.

Andrea Jelinek, EDPB: „Aceste propuneri sunt de o importanță deosebită datorită impactului lor major asupra protecției drepturilor și libertăților individuale. Orice restricție la libera circulație a persoanelor în UE pentru a limita răspândirea COVID-19, inclusiv cerința de a prezenta certificate digitale COVID UE, ar trebui să fie ridicată de îndată ce situația epidemiologică o va permite.”

Wojciech Wiewiórowski, AEPD: „Trebuie să evaluăm în permanență ce măsuri rămân eficiente, necesare și proporționale în lupta împotriva pandemiei COVID-19. Principiile de protecție a datelor ar trebui să fie aplicate și integrate în mod continuu, ținând cont de evoluția situației epidemiologice și de impactul asupra drepturilor fundamentale.”

Modificarea anumitor câmpuri de date, cum ar fi precizarea că certificatele de vaccinare trebuie să conțină numărul de doze administrate titularului sau propunerea de a face eligibili pentru un certificat de vaccinare COVID-19 participanții la studiile clinice pentru dezvoltarea vaccinurilor COVID-19, pare să se limiteze la ceea ce este strict necesar și nu ridică probleme deosebite din perspectiva protecției datelor. Cu toate acestea, AEPD și EDPB își reamintesc poziția anterioară potrivit căreia orice modificare a câmpurilor de date ar putea necesita o reevaluare a riscurilor pentru drepturile fundamentale și că numai câmpurile de date mai detaliate care se încadrează în categoriile de date deja definite ar trebui adăugate prin adoptarea de acte delegate. EDPB și AEPD vor continua să acorde o atenție deosebită evoluției pandemiei COVID-19 și, în special, utilizării datelor cu caracter personal după încheierea pandemiei.

Secţiuni: Cyberlaw, Data protection, Dreptul Uniunii Europene | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO