Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Mihai Adrian Hotca: Este compatibilă provocarea cu premeditarea?
17.03.2022 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Av. prof. univ. dr. Mihai Adrian Hotca, Managing Partner HOTCA, NEAGU, SITARU & ASOCIAȚII, în cadrul dezbaterii Cauze penale inedite, ediția 505, organizată de Societatea de Științe Juridice, a declarat: Iată o speță interesantă din punct de vedere juridic. Undeva într-o localitate de lângă București, într-o crâșmă, se difuza un meci al echipei naționale, iar printre clienți se afla un om în vârstă de 75 de ani și o gașcă de tineri gălăgioși care până să înceapă meciul consumaseră mai mult alcool decât era cazul. Tinerii au început să îl jignească pe omul în vârstă, după care l-au agresat, l-au umilit, l-au împins, i-au aruncat căciula pe jos. Bătrânul locuia foarte aproape. Atât de tare l-au umilit încât s-a dus direct acasă, în bucătărie, a luat un cuțit, s-a întors și i l-a înfipt unuia dintre tineri în zona inimii. Tânărul nu a murit. Bătrânul a fost acuzat de tentativă la omor, la care s-au reținut atât premeditarea, cât și provocarea. Problema de drept a fost: este compatibilă provocarea cu premeditarea? Procurorul și-a exprimat părerea că cele două pot coexista și astfel s-a reținut tentativă la omor calificat, totodată, propunându-se și reținerea circumstanței atenuante a provocării. Într-un final, soluția, pe bună dreptate, a rămas vizând numai provocarea întrucât pe aceeași unitate de timp provocarea exclude premeditarea. Premeditarea înseamnă a acționat la rece, cu detașare, or, tocmai acest element este anihilat prin provocare. În cazul provocării făptuitorul reacționează fiind surescitat, sub imperiul evenimentelor care se derulează, pierzându-și controlul. Nu a trecut un timp îndelungat, astfel, făptuitorul a rămas în starea respectivă până când s-a comis actul violent.”

Întreaga dezbatere poate fi accesată aici.

Selecție realizată de Cristina Blacioti
Studentă, Facultatea de Drept, Universitatea din București

Secţiuni: Drept penal, Opinii, Procedură penală, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO