Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

CEDO declară inadmisibile două cereri ref. omul de afaceri Dan Voiculescu
17.03.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CEDO, Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, Jurisprudență, Procedură penală
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 17 martie 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauzele Voiculescu v. România și Camelia Rodica Voiculescu și alții v. România.

În unanimitate, Curtea a reținut că aceste cereri sunt inadmisibile.

Cauzele se refereau la procesul lui Dan Voiculescu – om de afaceri proeminent și fost politician – pentru spălare de bani și confiscarea bunurilor fiicelor și companiilor deținute de acesta – considerate venituri din infracțiuni.

Bazându-se în special pe articolul 6 § 2 (prezumția de nevinovăție) și pe articolul 18 (limitarea folosirii restrângerii drepturilor) coroborate cu articolul 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil) și cu articolul 1 din Protocolul nr. 1 (protecția proprietății), Dan Voiculescu s-a plâns, în special, că statul l-a urmărit penal în scop politic.

Invocând articolele 6 § 1 și 7 (nici o pedeapsă fără lege) și articolul 2 din Protocolul nr. 7 (dreptul la recurs în materie penală), ceilalți reclamanți s-au plâns că procesul care a dispus sechestrarea bunurilor lor nu a fost imparțial, că sechestrarea nu a avut un temei juridic și că procedura sechestrului nu a fost revizuită de o instanță superioară.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti