Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contencios administrativ
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Inspectorul de integritate trebuie să se asigure că invitarea persoanei evaluate ajunge la aceasta, inclusiv dacă se află în arest preventiv
24.03.2022 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că în situația în care se constată că informarea şi invitarea persoanei evaluate (în baza Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice) s-au făcut cu nerespectarea legii, iar inspectorul de integritate a desfăşurat proceduri administrative prin raportare şi la informaţii care nu sunt publice, sancţiunea este nulitatea actelor astfel întocmite. În speță, instanța supremă a constatat că intimatului-pârât se afla în arest preventiv, astfel că inspectorul de integritate era obligat să îl informeze la locul de deţinere. ”Recurenta-reclamantă încearcă, prin motivele de nelegalitate, să justifice încălcarea de către inspectorul de integritate a dispoziţiilor legale sus-menţionate, arătând că acesta nu are competenţa şi obligaţia verificării dacă faţă de o persoană s-a luat sau s-a prelungit măsura arestării preventive. Faptul că inspectorul de integritate nu are o asemenea obligaţie nu reprezintă justificare în sensul neintervenirii sancţiunii nulităţii absolute, dacă actul a fost emis cu nerespectarea prevederilor legale. Dimpotrivă, ori de câte ori se constată că informarea şi invitarea persoanei evaluate s-au făcut cu nerespectarea legii, iar inspectorul de integritate a desfăşurat proceduri administrative prin raportare şi la informaţii care nu sunt publice, sancţiunea este nulitatea actelor astfel întocmite.(Decizia nr. 5274 din 4 noiembrie 2021, pronunțată de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție, ÎCCJ. Buletinul Casației nr. 2/2021)

Av. Alina MateiSĂVESCU & ASOCIAȚII

Secţiuni: C. administrativ, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Note de studiu, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO