Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Carmen Hubert: Femeile au acces liber la alegerea și exercitarea profesiilor juridice


22.03.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Interviuri, Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Carmen Hubert

Carmen Hubert

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Carmen Hubert, Partener CONSTANTINOF & ASOCIAȚII, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Carmen Hubert: Vă mulțumesc pentru invitație și sper ca aceste rânduri să fie parcurse cu plăcere de cititorii JURIDICE.ro. Ca profesionist, mă definesc seriozitatea, dedicarea și implicarea, indiferent de subiectul în care mi se cere asistența. Fac tot ce ține de mine pentru ca soluția pe care o ofer să fie cât mai exhaustivă și adaptată nevoilor celui care îmi solicită consilierea.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Carmen Hubert: Dacă vorbim despre implicarea personală a femeilor, prin firea lor, ele sunt în general implicate în toate activitățile pe care le fac, fie acestea profesionale sau nu, iar din punct de vedere profesional, consider că femeile sunt, în mod particular, organizate, conștiincioase și studioase.

Din perspectivă socială sau instituțională, nu cred că mai există vreo limitare în ceea ce privește implicarea femeilor în oricare dintre profesiile juridice. Poate că la nivel individual există încă unele prejudecăți, dar cred că femeile au acces liber la alegerea și exercitarea profesiilor juridice.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Carmen Hubert: ”Dansul” acesta între rolurile de profesionist și cel de soție, mamă sau iubită este unul la care pașii se învață din mers. Ideal ar fi să poți să le separi, într-o cât mai mare măsură, ca să te poți concentra pe rolul respectiv, oricare ar fi el, și să poți fi astfel cât mai eficientă.

Totuși, realitatea este că trebuie să înveți să te dedici rezonabil tuturor acestor roluri, care pot fi jucate simultan.

Cheia sau filtrele, așa cum le numiți, ar putea fi, așadar: echilibrul, măsura și crearea unor limite rezonabile.

Aceasta pentru că, fără dubiu, orice mamă jurist a primit un telefon neașteptat sau un mesaj care reclamă urgență în familie în timpul discuțiilor cu clienții sau poate în timpul ședinței de judecată sau, din cealaltă perspectivă, serviciile sau opinia profesională îți sunt solicitate în timpul dedicat vieții personale, de familie, uneori la ore nerezonabile.

Dacă tratezi aceste momente natural, cum de altfel și sunt, atât familia, cât și clienții vor înțelege că toate aceste roluri sunt jucate de aceeași persoană, care, cu cele mai bune resurse ale ei, va duce ”piesa” la bun sfârșit.

Desigur că această ”rețetă” nu a funcționat fără cusur, am învățat și încă învăț să o aplic și le mulțumesc pentru iubire și înțelegere soțului meu și fiicelor mele, după cum am apreciat atitudinea clienților care au înțeles, când a fost necesar, că o femeie avocat este și mamă și soție, în același timp.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Carmen Hubert: Acest domeniu de activitate oferă ca premisă o gamă de alegeri profesionale variate. Poți, ca absolventă de drept, să optezi să profesezi ca jurist, ca avocat, ca notar, executor judecătoresc sau magistrat. Cunosc femei de succes în toate aceste domenii de activitate juridică. Consider, așadar, că mediul juridic este ofertant, cel puțin din perspectiva alegerilor profesionale pe care le poți face.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Carmen Hubert: Este adevărat că, cel puțin în această parte a planetei, dezvoltarea femeilor și rolul lor în societate sunt mai pozitive ca oricând în istorie.

Totuși, chiar dacă la nivel reglementar lucrurile sunt consolidate, anumite prejudecăți încă subzistă pe plan social și nu cred că, în mod real, există vreo femeie, care să nu se fi izbit mai mult sau mai puțin de ele.

Este, deci, loc de mai bine, este loc pentru educarea în continuare a generațiilor ce vin, în acest sens, pentru că doar valorile educației sănătoase consolidează raporturile sociale echilibrate.

Bărbatul și femeia se completează, inclusiv pe plan profesional și aceasta nu înseamnă egalitate în sens matematic, granița acestei clamate egalități cu pierderea identității naturale feminine fiind foarte fină. Eu militez pentru parteneriat între sexe și respect reciproc, pentru dreptul la liberă alegere și liber acces indiferent de zona în care dorești să te dezvolți.

Ca profesionist în acest domeniu, aportul femeilor este deosebit de important, pe de o parte, pentru că au o bună înțelegere a regulilor care guvernează raporturile sociale, grație specializării profesionale, iar pe de altă parte, pentru că, exercitându-și profesia, pot contribui efectiv la aplicarea corectă a normelor și la conștientizarea importanței respectării lor.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Carmen Hubert:  Mama mea a fost sursa inițială de inspirație. Ea este o femeie luptătoare, de la care am învățat că dacă îți dorești cu adevărat să realizezi ceva, vei găsi și resursele necesare ca să îți atingi visul. De-a lungul timpului, am învățat și m-am inspirat de la foarte multe femei pe care le-am întâlnit, pentru că poți culege lucuri bune din toate interacțiunile tale.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Carmen Hubert: Pe plan personal a fost o perioadă cu mari provocări, deși consideram că sunt o persoană echilibrată. Aș păstra din perioada aceasta timpul de introspecție și apropierea de familie, dar aș alunga toate anxietățile, temerile constante pentru sănătatea celor apropiați și a mea, frustrarea pe care ți-o provoacă limitările de drepturi, deși, fiind structural o persoană care se conformează regulilor, nu am avut probleme în a le respecta.

Pe plan profesional, a fost o perioadă provocatoare și interesantă, pentru că toți clienții noștri se confruntau, pe lângă problemele legale curente, cu noutatea acestei situații din perspectiva numeroaselor reglementări care au fost adoptate, cu impactul pe care acestea îl aveau asupra activității lor.

Or, să asiști clientul să aplice pentru prima dată o reglementare, să emiți opinii legale cu privire la aceasta, în condițiile în care nu se putea vorbi despre jurisprudență sau doctrină relevante, să aplici instituții ”Cenușăreasă” ale Codului civil, cum ar fi, spre exemplu, clauzele de forță majoră din contracte, să te adaptezi unui nou tip de comunicare, adesea exclusiv de la distanță, acesta a fost un test profesional prin care mi-a făcut reală plăcere să trec.

Consecințele pe termen lung ale pandemiei însă s-au reflectat și în specificul serviciilor juridice, care pe de o parte au fost private de comunicarea directă, fizică, cu clienții, iar pe de altă parte, fiind grefate pe nevoia socio-economică, au vizat multe proiecte de restructurări economice și de personal, care, deși sunt complexe din punct de vedere al profesionistului, lasă un gust amar.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Carmen Hubert: Este o lună în care toate femeile sunt sărbătorite, deci le urez tuturor să se bucure de feminitatea lor, în primul rând, să fie sănătoase și să trăim în armonie și pace!

Doamnelor din comunitatea juridică le transmit că prezența femeilor în acest mediu este valoroasă și echilibrează perspectivele de abordare în interpretarea și aplicarea legii.

Totodată, deși acesta este proiectul ”WOMEN IN LAW”, fidelă fiind crezului meu în parteneriat și pentru că am lucrat și lucrez preponderent alături de bărbați, le mulțumesc și acestora pentru sprijin și colegialitate!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Carmen Hubert: Vă mulțumesc și eu! Mi-a făcut plăcere să răspund întrebărilor dumneavoastră.

Alina MateiMulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti