Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel București. Absența intenției de a ucide


05.04.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență Curți de Apel, Note de studiu, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Apel București a hotărât că pentru ca o faptă concretă să fie încadrată ca infracţiune de tentativă de omor trebuie să rezulte, pe baza elementelor obiective, cel puțin intenţia indirectă de a ucide. În speță, Curtea a constatat că ”din modul de derulare a acţiunilor care rezultă din înregistrări, ținând seama că acțiunea inculpatului a urmat conflictului spontan anterior dintre inculpat și rudele sale şi părţile vătămate, cu reținerea percepției ex propriis sensibus avută de toate părțile implicate asupra scopului urmărit de conducătorul auto, se poate reține fără echivoc că intenția inculpatului a fost aceea de a aplica corecții fizice personelor vătămate ###### ######-####### şi ###### ##### și nu aceea de a le ucide pe acestea. Chiar dacă acționarea unui autoturism spre o persoană și lovirea acesteia poate produce și urmări dintre cele mai grave, ținând seama de toate cele redate mai sus, nu se poate reține intenția indirectă a inculpatului în producerea rezultatului letal. Dimpotrivă, Curtea arată că exact în considerarea obiectului folosit de inculpat, dacă acesta ar fi avut cea mai mică intenție de a produce rezultatul cel mai grav, acesta s-ar fi produs cu ușurință și în mod indubitabil. Un autoturism de gabaritul celui manevrat de inculpat putea să provoace decesul dacă cel care îl conducea ar fi urmărit sau măcar acceptat acest rezultat. Inculpatul se îndrepta frontal cu viteză suficientă spre persoanele vătămate, acestea circulau pe stradă, erau cu spatele și nu se puteau feri, așadar doar absența intenției de a ucide a celui care conducea a fost impedimentul în producerea rezultatului.(Decizia nr. ###/A din 17.03.2022, pronunțată de Secția # penală a Curții de Apel București)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro