Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Senatorul Titus Corlățean a prezentat proiectul de raport „Dincolo de Tratatul de la Lisabona: consolidarea parteneriatului strategic dintre Consiliul Europei și Uniunea Europeană”
17.03.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 16 martie 2022, senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, a prezentat, în calitate de raportor, proiectul de raport cu tema: Dincolo de Tratatul de la Lisabona: consolidarea parteneriatului strategic dintre Consiliul Europei și Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat.

Titus Corlățean a subliniat că, de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, Adunarea a urmărit îndeaproape implementarea sa și a evaluat impactul acestuia asupra relațiilor dintre Consiliul Europei și Uniunea Europeană, s-a pronunțat în favoarea unei abordări care privilegiază sinergia și complementaritatea și evitarea duplicării competențelor celor două entități internaționale. Potrivit raportorului român, consolidarea cooperării dintre Consiliul Europei și UE se bazează pe angajamentul comun pentru un multilateralism eficace și pentru aderarea UE la instrumentele juridice ale Consiliului Europei, în special Convenția Europeană a Drepturilor Omului, așa cum prevede Tratatul de la Lisabona și, mai recent, Cadrul Strategic al Consiliului Europei (2022-2025). A mai adăugat că agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei nu poate decât să confirme importanța întăririi democrației și statului de drept în Europa, ca o premisă a stabilității și securității în ansamblu a continentului european. De asemenea, senatorul Corlățean a menționat că cei trei piloni ai parteneriatului strategic – un dialog politic consolidat, o cooperare juridică mai consistentă și derularea de programe comune – stabilite prin Memorandumul de Înțelegere dintre Consiliul Europei și Uniunea Europeană din 2007 au contribuit la coerența și complementaritatea dintre cele două organizații. Potrivit raportorului român, Consiliul Europei și Uniunea Europeană sunt parteneri naturali, întrucât împărtășesc aceleași valori, principii și aspirații și suporteri vocali ai multilateralismului.

Proiectul de raport, împreună cu proiectul de rezoluție și proiectul de recomandare, urmează a fi examinate și supuse votului, cu ocazia celei de-a doua părți a Sesiunii ordinare a APCE (Strasbourg, 25-28 aprilie 2022).

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti