Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Avantaje legale pentru cetățenii ucraineni ce doresc să lucreze în România
21.03.2022 | Ruxandra VIȘOIU, Irina POSTELNICU

Secţiuni: Dreptul muncii, Opinii, Război Ucraina, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Ruxandra Vișoiu

Ruxandra Vișoiu

Irina Postelnicu

Irina Postelnicu

Având în vedere războiul dintre Ucraina și Rusia, urmare a căruia un număr mare de cetățeni ucraineni au ales să se stabilească în România, Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) a publicat pe data de 17.03.2022 un anunț[1] privind modificările legislative la încadrarea în muncă pe teritoriul României a cetățenilor ucraineni.

Aceste măsuri facilitează integrarea cetățenilor ucraineni în România nu doar prin permiterea acestora să locuiască într-o țară membră UE, deși în mod normal cerințele pentru cetățenii non-UE ar fi fost mult mai stricte, ci și să muncească pe teritoriul său, cerință firească pentru a-și asigura un trai normal pentru ei și familiile lor.

Astfel, conform comunicatului IGI, cetățenii ucraineni intrați legal pe teritoriul României beneficiază de măsuri de sprijin și asistență umanitară, reglementate prin OUG nr. 10/2022[2]. Prin această ordonanță, cetățenii ucraineni intrați legal în România și care nu au solicitat o forma de protecție pot fi încadrați în muncă fără avizul[3] de angajare prevăzut de O.G. nr.25/2014[4].

O altă variantă legală este ca cetățenii ucraineni să solicite prelungirea dreptului de ședere în scop de muncă și eliberarea unui permis unic, în conformitate cu OUG nr.194/2002[5], fără obligativitatea obținerii unei vize de lungă ședere pentru angajare în muncă.

Permisul unic ce cuprinde atât dreptul de ședere, cât și dreptul de muncă este valabil 1 an de zile și poate fi prelungit în mod repetat, pentru perioade de câte 1 an, dacă sunt în continuare îndeplinite condițiile de la acordarea dreptului de muncă inițial.

Considerăm că aceste măsuri sunt binevenite în contextul actual, în care cetățenii Ucrainei au nevoie de tot sprijinul nostru pentru a se putea întreține și integra în societatea românească. Iar faptul că IGI comunică aceste noi măsuri publicului, inclusiv în mediul online, nu poate decât să accelereze acest proces de integrare.


[1] Disponibil aici
[2] Privind modificarea şi completarea unor acte normative precum şi pentru stabilirea unor măsuri de sprijin şi asistenţă umanitară
[3] Pentru mai multe detalii privind obținerea permisul de muncă, a se vedea video-ul de pe canalul YouTube R&R Partners, „How to get a work permit for Romania
[4] Privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României
[5] Privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare


Drd. Ruxandra Vișoiu, Managing Partner R&R Partners Bucharest
Irina Postelnicu, Senior Associate R&R Partners Bucharest

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti