Secţiuni » Interviuri
Interviuri

Flavia Maier: Conștiința unui avocat înseamnă că ai făcut tot posibilul pentru a îndeplini profesionist și cu bună-credință mandatul încredințat
21.03.2022 | Alina MATEI

Secţiuni: Interviuri, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Flavia Maier

Flavia Maier

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Flavia Maier, Decan al Baroului Cluj, pentru timpul acordat cititorilor JURDICE.ro. Curând va avea loc alegerea organelor de conducere în cadrul Baroului Cluj. Însă până la discuția despre alegeri, o să vă rog să ne spuneți cum a fost această perioadă ca Decan al Baroului Cluj pentru dumneavoastră?

Flavia Maier: Pentru mine a fost o onoare deosebită să reprezint Baroul Cluj în calitate de decan în acești patru ani. A fost o perioadă solicitantă, nu doar din perspectiva atribuțiilor specifice unui decan, ci și datorită provocărilor generate de situația de excepție cu care s-a confruntat societatea în ansamblul ei. Am investit mult timp și energie, însă am satisfacția de a fi realizat ceea ce le-am propus colegilor mei atunci când mi-au acordat votul lor.

Alina Matei: Care sunt proiectele care s-au derulat cu dumneavoasră Decan în acest mandat?

Flavia Maier: Am derulat la nivelul baroului proiecte pe mai multe planuri, în principal atenția noastră fiind îndreptată către asigurarea a cât mai multor facilități în beneficiul avocaților, modernizarea baroului, consolidarea poziției Baroului Cluj și, implicit, a membrilor săi atât în relația cu UNBR, cât și în relația cu instanțele, parchetele și instituțiile cu care avocații interacționează în activitatea curentă. De asemenea, am păstrat permanent contactul cu barourile din străinătate cu care suntem înfrățiți, făcând schimb de soluții și opinii, am organizat activități de pregătire profesională continuă a avocaților prin participarea lor la conferințe naționale și internaționale. Desigur că au existat și proiecte întrerupte pe perioada pandemiei, însă o dată cu ridicarea restricțiilor acestea vor fi reluate. Cel mai nou proiect în care suntem implicați este ”Fii avocat in scoala ta!” care este un proiect la nivel național și în care avem peste 60 de colegi voluntari pentru a preda educație juridică în școli și licee.

Alina Matei: Cum este munca în interiorul Consiliului? Avocatul ales Decan, membru al Consiliului Baroului lucrează în slujba avocaților. Un excelent avocat de litgii sau de consultanță, dacă nu are și alte calități, poate trece fără a face performanță într-un organ colegial.

Flavia Maier: Munca în Consiliu este, fără îndoială o muncă de echipă, derulată sub coordonarea Decanului. Pot să afirm cu toată responsabilitatea că în acești patru ani la nivelul Consiliului Baroului Cluj s-a muncit susținut în beneficiul avocaților și că tot ceea ce s-a făcut a avut în vedere interesul general al acestora. Am încercat împreună cu colegii din Consiliu să găsim întotdeauna cele mai bune și echilibrate soluții la problemele cu care ne-am confruntat și care n-au fost puține.

Cât privește a doua parte a întrebării, eu cred că poți deveni un avocat excelent, indiferent de domeniu, doar dacă ai anumite calități. Excelența nu se obține peste noapte, ci presupune ani de studiu, de muncă, presupune voința de a performa și determinare. Un astfel de avocat va fi performant nu doar în cabinetul sau în societatea în care profesează, ci și într-un organ colegial de conducere a profesiei unde activitatea presupune o bună cunoaștere a specificului avocaturii, iar experiența își spune cuvântul.

Pe de altă parte, însă, este important ca într-un consiliu al baroului să existe și o bună reprezentare a generației tinere, care să aducă un suflu nou și entuziasmul specific vârstei, asigurându-ne astfel că avem cui preda ștafeta.

Alina Matei: Cum ați caracteriza relația pe care o are Baroul Cluj cu avocații săi? De obicei, avocații ar dori să fie lăsați în pace, să facă ce vor, să nu încaseze bobârnace... 🙂

Flavia Maier: Avocatura are, pe lângă valorile date de principiile profesiei, și o importantă componentă economică. Rolul Baroului este acela de a asigura avocaților cadrul instituțional necesar pentru dezvoltarea profesională și a afacerii lor, precum și garanțiile necesare exercitării libere a profesiei de avocat, desigur în limitele legii. Consider că am avut o bună relație de colaborare instituțională cu colegii noștri care au fost receptivi la solicitările noastre și s-au implicat activ în proiectele derulate de barou.

Alina Matei: La capitolul digitalizarea Baroului Cluj, de aici, de la București, lucrurile arată bine. Cum s-a realizat, dacă au fost obstacole?

Flavia Maier: Noi am început  procesul de digitalizare la nivelul Baroului Cluj anterior pandemiei, primul pas fiind făcut prin informatizarea Serviciului de Asistență judiciară. Pandemia a accelerat doar planurile inițiale, obligându-ne să ne adaptăm noilor realități. În prezent, activitatea este în cea mai mare parte informatizată la nivelul aparatului administrativ, fiind creată și implementată o platformă care elimină în foarte mare măsură interacțiunea directă a avocaților cu angajații baroului, atât în ceea ce privește partea de secretariat, cât și în ceea ce privește plata contribuțiilor. Pentru prima dată, anul trecut, Adunarea Generală s-a desfășurat în format on-line, votul fiind exprimat tot prin intermediul platformei, iar dezbaterile pe materiale fiind făcute prin intermediul aplicației Zoom. În această modalitate se va desfășura și Adunarea Generală electivă din data de 25 martie.

În plus, au fost implementate soluțiile tehnice pentru telemuncă, astfel că angajații baroului își pot desfășura activitatea și din alte locații decât sediul baroului, dacă situația o va impune. Această modalitate de lucru a funcționat în perioada stării de urgență și în anumite intervale de timp în starea de alertă, iar activitatea s-a desfășurat fără sincope.

Alina Matei: Care este relația Baroului Cluj cu celelalte barouri din țară?

Flavia Maier: Avem o relație de bună colaborare cu cele mai multe barouri din țară, făcând adesea schimb de idei și de soluții, mai cu seamă în contextul în care în ultimii doi ani cu toții ne-am confruntat cu situații și probleme inedite în profesie.

Alina Matei: Dar cu UNBR?

Flavia Maier: Având o relație bună cu celelalte barouri, este firesc ca astfel să fie și relația cu UNBR. Avem o bună colaborare instituțională, am fost sprijiniți de câte ori am solicitat acest lucru și, la rândul nostru, am fost deschiși la orice solicitare a UNBR.

Alina Matei: Pandemia a adus mai aproape avocații de magistrați și invers?

Flavia Maier: Se spune că necazurile îi apropie pe oameni. Pandemia ne-a afectat în egală măsură și ne-a apropiat, deschizând calea dialogului pentru găsirea soluțiilor ca justiția să funcționeze în folosul cetățeanului. Acesta a fost un lucru pozitiv într-o perioadă grea din toate punctele de vedere și cred că de ambele părți trebuie să existe voința de a mentine și de a dezvolta comunicarea.

Alina Matei: V-ați depus candidatura pentru un nou mandat. De ce să continue avocații Baroului Cluj alături de dumneavoastră?

Flavia Maier: Pentru că eu consider că în acești patru ani le-am dovedit că promisiunile pe care le-am făcut au devenit fapte, pentru că am maturitatea, experiența și puterea de muncă necesare pentru a-i reprezenta, precum și dorința de a-mi pune în slujba lor aceste aptitudini și, nu în ultimul rând, pentru că iubesc această profesie și doresc să aibă locul pe care îl merită în sistemul judiciar.

Alina Matei: Ce înseamnă pentru dumneavoastră conștiința unui avocat?

Flavia Maier: Înseamnă respectul pentru profesie și valorile ei și credința că, în limitele impuse de lege, ai făcut tot posibilul pentru a îndeplini profesionist și cu bună-credință mandatul încredințat de cel care și-a pus soarta în mâinile tale – clientul.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J.

Flavia Maier: Să avem puterea că oricum ar fi vremurile să privim înainte cu speranță!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine!

Flavia Maier: Vă  mulțumesc și eu pentru oportunitatea de a împărtăși cu dvs. și cititorii dvs. câteva din gandurile mele !

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti