Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

Prof. univ. dr. Traian Briciu, Președinte UNBR: Este un drum lung pentru a găsi adevărata cheie a tuturor problemelor, anume cultura
18.03.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 18 martie 2022, Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității extras din discursul susținut de prof. univ. dr. Traian Briciu, Președinte UNBR, la Conferința Dreptul Statului versus Statul Dreptului:

Cetățenii nu sunt lămuriți cu privire la funcțiile statului, ceea ce va genera o perpetuă confuzie.

• Dacă vom investi în cultura juridică, în 20–30 de ani vom avea soluția la problemele actuale. Ridicarea nivelului de cultură juridică și statală a cetățeanului este singura soluție pentru a determina echilibrul dintre cele trei puteri în stat.

• Ce se întâmplă totuși dacă în ciuda faptului că se cunoaște remediul, una dintre puteri acaparează din funcțiile celeilalte, încercând să o subordoneze, deși știe cum funcționează, știe care sunt limitele autoimpuse? Dacă se întâmplă ca puterea executivă sau legislativă să subordoneze total sau parțial puterea judecătorească, nu există remedii care să fie eficiente în proporție de sută la sută. Istoria a dovedit că puterea poate să facă acest lucru fără să existe consecințe juridice directe și imediate.

• În plan intern nu există alt remediu decât a apela la sistemul democratic care implică în cele din urmă o decizie populară, ceea ce înseamnă că un alt remediu pentru ca o putere executivă sau legislativă să nu își subordoneze puterea judecătorească nu există în realitate.

• Pe termen mediu sau lung, puterea judecătorească, în contextul cultural și juridic actual, nu va câștiga această luptă. Pentru că relația directă cu cetățeanul nu o are puterea judecătorească, ci cea executivă și legislativă.

• Singura soluție este aceea de ridicare a nivelului de cultură juridică și statală a cetățeanului. Numai un cetățean care înțelege mecanismele statului, ce reprezintă fiecare putere în stat și pericolul exacerbării unei puteri asupra celeilalte, poate face o analiză corectă. Este un drum lung pentru a găsi adevărata cheie a tuturor problemelor, anume cultura. Dacă facem acest lucru la nivel școlar, în 20-30 de ani putem avea o bază serioasă.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti